Ο Λεόντιος Πετμεζάς απαντά σε 18 ερωτήσεις του Προυστ

Η απόλυτη ευτυχία για σας είναι; Είναι πάρα πολλές μαζί καθημερινές οικογενειακές στιγμές. Στιγμές αγάπης συναισθημάτων, κατανόησης, σύμπνοιας και αφοσίωσης.
Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Σε κάποια λάθη που επαναλαμβάνονται γιατί οι άνθρωποι κάνουν συχνά τα ίδια λάθη. Όχι όμως σε όλα.
Τι αντιπαθείτε περισσότερο στους άλλους; Τα ψέματα, το δήθεν, την ανόητη αυτοπροβολή, την αχαριστία και την υποκρισία. Δεν μιλάω την ίδια γλώσσα με αυτούς τους χαρακτήρες. Από νωρίς ευτυχώς τους καταλάβαινα αυτούς τους άλλους και έχω διαμορφώσει ένα τρόπο άμυνας για να τους αντιμετωπίζω και να τους αποφεύγω.
Η τελευταία φορά που κλάψατε; Συνήθως δεν κλαίω για τίποτα. Και δεν προβληματίζομαι εύκολα για κανένα λόγο εκτός από σοβαρά θέματα υγείας που αφορούν εμένα ,την οικογένεια και τους φίλους μου. Συγκινήθηκα και λίγο έκλαψα πρόσφατα όταν ένας μεσήλικας άνθρωπος που δεν φαινόταν να ψεύδεται μου ζήτησε με πολύ ευγενικό τρόπο χρηματική βοήθεια στο δρόμο.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο; Με τον Καρλ Μάρξ για την θεωρία του και με τον Τσε Γκεβάρα για τον ιδεαλισμό και τα οράματα του.
Ποια θεωρείτε την πιο υπερτιμημένη αρετή; Η επιείκεια που δείχνουμε μερικές φορές στους συνανθρώπους μας είναι υπερτιμημένη. Δεν διαρκεί βέβαια για πολύ σε μένα γιατί σύντομα διαφοροποιεί τις σχέσεις που συνήθως αναπτύσσω. Προσωπικά δίνω λίγα περιθώρια και σύντομα αποχωρώ χωρίς να δημιουργώ καταστάσεις που θα με κουράσουν ψυχικά . Πιστεύω πως και η συγνώμη είναι υπερτιμημένη ενώ η συχώρεση σε κάνει πιο επιφυλακτικό.
Το αγαπημένο σας ταξίδι; Σε δύο πανέμορφα μέρη της Ελλάδας που μοιάζουν σε πολλά σημεία που έχουν κύρια αναφορά την θάλασσα, στην Καβάλα και στην Ζάκυνθο. Τα τελευταία χρόνια πηγαίνω περισσότερο στην Ζάκυνθο όπου έχω αναπτύξει και επαγγελματική δραστηριότητα..
Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τα ανέμελα παιδικά μου χρόνια ,τους υπέροχους γονείς μου και κάποιους αγαπημένους συγγενείς που δεν βρίσκονται στην ζωή. Επίσης νοσταλγώ τα αμέτρητα ταξίδια με τον αδελφό μου στο εξωτερικό και τα μέρη που περπάτησα..
Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Ο Λόρκα, ο Άρθρουρ Μίλερ, ο Χάρονλντ Πίντερ ,ο Καζαντζάκης και ο Ντοστογιέφσκι.
Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άντρα; Την αυθόρμητη και ειλικρινή σοβαρότητα των λόγων του.
Ποια αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα; Την ορθή κρίση, , την αυθεντικότητα την ευγένεια, την αφοσίωση και την καλλιέργεια.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης; Από τους έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζηδάκης. Από τους ξένους ο Σοπέν και ο Ραχμάνινοφ.
Ποιοι είναι οι ήρωες σας στην πραγματική ζωή; Oι γονείς μου που νιώθω πως πάντα είναι κοντά μου , που δεν έφυγαν ποτέ, φωτεινά και εμβληματικά παραδείγματα ακεραιότητας, ήθους, και ανωτερότητας, ο αδελφός μου που είναι ένα εξαίρετο άτομο με αξιοπρέπεια και ευθυκρισία, η σύζυγος μου που διακρίνεται για την ευπρέπεια, την εξυπνάδα, την καλοσύνη, την ευαισθησία και το ευρηματικό ιδιότυπο ταλέντο της στην τέχνη. Την ακούω, υπολογίζω την σκέψη της, υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας. Ήρωες θεωρώ τους ανθρώπους του μόχθου που βάλλονται σήμερα και επίσης τους ιδεολόγους που αγωνίστηκαν σθεναρά σε δύσκολες εποχές για τις ιδέες τους αψηφώντας το κόστος. Στην οικογένεια μου υπήρχαν τέτοια άτομα.
Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερό σας επίτευγμα; Την οικογενειακή μου κατάσταση και τα φιλικά πρόσωπα που είναι τα ίδια εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός ότι γίνομαι συμπαθής σε άτομα που τυχαίνει να γνωρίσω στο επαγγελματικό και στο φιλικό ,κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης το ότι δεν επηρεάζομαι, δεν ακολουθώ, δεν σχολιάζω, δεν φανατίζομαι, δεν μπορούν να μου επιβάλουν πράγματα που δεν θέλω.
Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα; Αν πρέπει να καλύψω μια κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών που προκύπτουν, χωρίς να δημιουργήσω κάτι που δεν θα ήθελα, κάτι που θα με στεναχωρήσει και θα νιώθω πως έκανα λάθος μετά.
Το αγαπημένο σας ποτό; Αν και δεν πίνω καθόλου, το ουίσκι και η βότκα.
Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει; Να μου πει αν εμπλέκεται σε πολλά ευχάριστα πράγματα που μου συνέβησαν μέχρι σήμερα. Και να μην μου λύσει όμως την απορία πιστεύω πως θα έχω μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του που θα αγγίζει την κοσμογονία.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό; Σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, με ξεκάθαρο μυαλό, με συνέχεια πειραματισμών και νέων εμπειριών.


Ο Λεόντιος Πετμεζάς σπούδασε Πολιτικές  Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στο Ίδρυμα Μπότση και στην Σχολή Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1. Παρακολούθησε ιστορία τέχνης και ζωγραφική στην Eυρώπη  και στην Αμερική. Συνεργάζεται με Δήμους, Υπουργεία, Πρεσβείες, Περιφέρειες, μουσεία, πνευματικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκδοτικά συγκροτήματα, πολιτιστικά, μορφωτικά κέντρα ,εταιρίες πολιτισμού και χώρους τέχνης. Από το 2004 έως το 2013 διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής και επιστημονικός σύμβουλος του εικαστικού θεσμού “Τέχνης Φλόγα” του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2014 ως σήμερα είναι επιστημονικός σύμβουλος στην Ελληνική Ακαδημία τέχνης και πολιτισμού.Συμβάλει στην διοργάνωση  εκθέσεων ,αφιερωμάτων, φεστιβάλ ,δρώμενων τέχνης και πολιτισμού ανά τον κόσμο ενώ σημαντική ήταν η αρωγή του στην εγκαθίδρυση νέων προοπτικών, διαπραγματεύσεων και διευθετήσεων στο χώρο της τέχνης. Προλογίζει εκδόσεις, εικαστικά, λογοτεχνικά και ποιητικά βιβλία, καταλόγους εκθέσεων, εκθέσεις, events, happenings, performances και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Συχνά είναι εισηγητής σε διεθνείς συναντήσεις και συμπόσια για την τέχνη. Εργάζεται ως κριτικός τέχνης στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ .Ασχολείται με την εκτίμηση έργων τέχνης. Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες, αναλύσεις  και δοκίμια για στην ιστορία της τέχνης, την θεωρία της σύγχρονης τέχνης, τη γλυπτική, την αγιογραφία την ζωγραφική, την ποίηση και την λογοτεχνία. Έχει γράψει 6 βιβλία και 14 θεατρικά έργα. Είναι  μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού–Ηλεκτρονικού Τύπου  (ΕΣΠΗΤ) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων(EFJ). Έχει τιμηθεί από επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς για την προσφορά του.