Φεστιβάλ Βαλίτσας 2018: Αναλυτικό πρόγραμμα (19 – 20/9) στο θέατρο Olvio

Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βαλίτσας 2018, όπως διαμορφώνεται για τις δύο επόμενες ημέρες (Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου) στο θέατρο Olvio.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου

  • 19:00 | Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα – Theatre Group BOW

  • 21:30 | Serious Business – Ομάδα back home (παράσταση κλόουν)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου

  • 19:00 | Serious Business – Ομάδα back home (παράσταση κλόουν)

  • 21:30 | Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα – Theatre Group BOW

Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα

Δύο γυναίκες, δύο αδελφές, η Έλλη και η Άννα, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από αυτό το κάτι, το σκοτεινό “παρελθόν”, κάπου στο πατρικό τους σπίτι – ή και όχι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αντίθετοι κόσμοι που βρίσκουν το σημείο συνάντησής τους στην ανάμνηση και στην αναπαράσταση της παιδικής τους ηλικίας. Προκαλούν, τσαλακώνονται, απελπίζονται, αναπολούν, θυμώνουν, αγαπιούνται, πεθαίνουν και  ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους. Δύο υπάρξεις, δύο αντίρροπες δυνάμεις – το συνειδητό και το ασυνείδητο.

Και μία διαδρομή, αυτή στα σκοτεινά πεδία της φαντασίωσης και της απωθημένης επιθυμίας. Ο φόβος του ανθρώπου προς το άγνωστο, το διαφορετικό, το αβέβαιο. Ένας αγώνας επιβίωσης. Η λύτρωση που έρχεται μέσω του άλλου. Ένα παράθυρο προς την ελευθερία που ανοίγουν μαζί.

Μέσα στο σπίτι, στα μπετά και στην σκόνη. Με λουλούδια όμορφα αλλά και από αυτά που σε τραυματίζουν εάν τα αγγίξεις, μέσα στην λάσπη και την γυαλάδα των μπρούτζινων ίσως λεπτομερειών. Τούβλα και τσιμεντόλιθοι σαν σκηνικό που θυμίζει σπίτι εγκαταλελειμμένο, γιατί αυτό είναι αυτές οι γυναίκες ή για αυτές τις γυναίκες. Ημίφως και ξανά φως. Για λίγο… ίσα να παίξουν κάτι και να τραγουδήσουν κάποιο παλιό σκοπό. Μουσική από το υπερπέραν του υπερεγώ. Ακούγεται και δεν ακούγεται από την μία, ή και από τις δύο. Το ίδιο κάνει…

Στόχος λοιπόν της εργασίας μας είναι να βρίσκουμε τα “λογικά” στοιχεία που με την σειρά τους όμως μας οδηγούν στο παράλογο, όχι σαν φόρμα, αλλά ως κάτι εσωτερικό και αληθινό. Σχεδόν καθημερινό.

Το πεδίο σε ότι αφορά την ερμηνεία των προσώπων και την σκηνοθεσία, συνεχώς διευρύνεται, όπως και “εμείς”. Η μορφή μεταβάλλεται και είναι αυτό ακριβώς που καταλάβαμε: πως δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε κάποια ‘φόρμα’ αλλά να ανακαλύπτουμε το κείμενο, τις λέξεις, χωρίς προκατάληψη, με οδηγό το αίσθημα του συγγραφέα -και το δικό μας- που κρύβεται πίσω από τον λόγο…

Και έτσι ο θεατής παρασύρεται δια του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα σε ένα αδιάκοπο, αποκαλυπτικό παιχνίδι γνωριμίας συναισθημάτων. Σαν άλλες “Δούλες” του Ζενέ, χωρίς την κυρία να οδηγεί… Αλλά η μία απέναντι από την άλλη, με μοναδική “κυρία” την θύμηση.

Γιατί το παράλογο και το λογικό είναι μέσα στον καθένα από εμάς.

Παίζουν οι: Κάλλυ Κυριακού, Τίνα Τζάθα
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Παρθενόπη Μπουζούρη
Μουσική: Μαριάμ Ρουχάτζε
Φωτογραφία/Βίντεο: Κωνσταντίνα Μάντζαρη
Αφίσα/Πρόγραμμα: Πάνος Γέρος
Επιμέλεια Σκηνικών: Theatre Group BOW

Theatre Group BOW: Η νεοσύστατη ομάδα BOW, με ιδρυτικά μέλη την Τίνα Τζάθα και την Κάλλυ Κυριακού, αρχίζει  δειλά δειλά αλλά και δυναμικά τα πρώτα χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι, με πρώτη δουλειά τις «Χρωματιστές Γυναίκες». Tα μέλη και οι συντελεστές έχουν κοινές αφετηρίες και προσλαμβάνουσες. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες που σκοπό έχουν να αναπτύξουν μία κοινή γλώσσα και πορεία.

Serious Business – Ομάδα back home (παράσταση κλόουν, διάρκειας 60’)

Η παράσταση “Serious Business“ είναι μια παράσταση κλόουν, που προέκυψε από το ερώτημα πώς θα ήταν μια κλόουν ματιά πάνω σε θέματα που απασχολούν τον καθένα μας. Αυτά που ανακαλύψαμε αυτοσχεδιάζοντας αγγίζουν τον σουρεαλισμό. Μέσα από τις ανάλαφρές του ποιότητες και το δικό του ιδιαίτερο παράλογο ο κλόουν γίνεται καθρέφτης του μεγάλου παραλόγου της ζωής μας.

Η παράσταση είναι ένα κολάζ από νούμερα, σόλο και ντουέτα.

Οι κλόουν έχουνε πολλές και σοβαρές δουλειές. Μια μπαλαρίνα παίζει τέννις, καθώς μαγειρεύει με ένα γουδί και παίρνει χρυσό μετάλλιο, ένας σπουδαίος επιχειρηματίας δικτυωμένος παγκοσμίως τρελαίνεται υπογράφοντας χαρτιά τουαλέτας, ένας πρόσκοπος αλλάζει συνεχώς επαγγέλματα και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει θαλάσσιο σκι με μια κρεμάστρα, μια ντίβα προσπαθεί να ξεφύγει από τη μοναξιά, ψάχνοντας τον έρωτα της ζωής της.

Αφάνταστο γέλιο και συγκίνηση εναλλάσσονται σε μια ευφάνταστη μα και λιτή αφήγηση, που προσκαλεί το ενήλικο κοινό πίσω στην παιδική ηλικία, πίσω στο σπίτι του.

Σκηνοθεσία: Francisco Brito, Νάντια Καβουλάκου
Κοστούμια: Ομάδα back home
Παίζουν: Έλλη Κατωδρύτου, Ηλιάνα Σουλιώτη, Δέσποινα Τασίδου και Παναγιώτης Τσετσόνης

Ομάδα back home: Η ομάδα back home, δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς Francisco Brito και Νάντια Καβουλάκου τον Μάιο του 2018 κατόπιν προσκλήσεως για ένα residency 6 εβδομάδων στο Κινητήρας studio. Ο Francisco και η Νάντια, απόφοιτοι της διεθνούς σχολής θεάτρου Ecole Philippe Gaulier στο Παρίσι, έχοντας κοινό θεατρικό κώδικα, διδάσκουν μαζί την τέχνη του θεατρικού κλόουν από το 2008 σε ανεξάρτητα σεμινάρια και πολύμηνα εργαστήρια. Εκλεκτοί μαθητές τους, ηθοποιοί και περφόρμερ υπό την καθοδήγησή τους, δημιούργησαν μετά από πολύ παιχνίδι και πειραματισμό μία παράσταση θεατρικού κλόουν εν εξελίξει, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για τρεις συνεχόμενες βραδιές στον Κινητήρα στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου. Πρωταρχική επιθυμία της ομάδας είναι να εξελίξει τη δουλειά και να συνεχίσει την πορεία της παράστασης. Το ευρύτερο όραμα είναι η συγκεκριμένη παράσταση να είναι το πρώτο βήμα μιας μακρύτερης διαδρομής, που θα συνεχίσει την έρευνα πάνω σε ένα σπάνιο και σχεδόν άγνωστο είδος θεάτρου στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα δοθούν 8 Βραβεία από την Επιτροπή του Φεστιβάλ που αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες: Καλύτερης Παράστασης, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τιμητικό), Ανδρικού Ρόλου (Τιμητικό), Γυναικείου Ρόλου (Τιμητικό), Βραβείο Κοινού (Τιμητικό), Βραβείο Σκηνογραφίας (Τιμητικό) “χωράει σε μια βαλίτσα”Βραβείο των διοργανωτών (Surprise).

*Βραβείο θα παραλάβουν και όλοι οι θεατές που θα παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ και αντιστοιχεί σε ελεύθερη είσοδο σε όλες τις παραστάσεις του θεάτρου Olvio, για την περίοδο 2018-2019.