Δήμητρα Σελεμίδου: «Μεγαλώνω μαζί με τα τραγούδια μου»

Το ραδιόφωνο στο τετράγωνο

Τη Δήμητρα Σελεμίδου την άκουσα για πρώτη φορά στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη ΒασιλόπουλουΑδιανόητα διαφορετικοί” όπου ερμήνευσε ένα τραγούδι του στιχουργού και συγγραφέα σε μουσική Αντώνη Παπακωνσταντίνου.Από τότε την γνώρισα καλύτερα και το ίδιο βλέμμα της πρώτης φοράς. Δεν είδα στα μάτια της ένα άγουρο ή αβέβαιο πλάσμα, αλλά μια συγκροτημένη προσωπικότητα παρά το νεαρό της ηλικίας της. Σημαντική η κατάκτηση της να ερμηνεύσει τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 30 Σεπτεμβρίου δίπλα στην Ελεονώρα Ζουγανέλη, αλλά και η πρώτη της επαφή με το κοινό στην προσωπική της δισκογραφία “Τρίτη Έξοδος“. Έκλεψα λίγο από το χρόνο της, καθώς είναι περίοδος εξεταστικής μιας και παραδέχεται πως και η Ιατρική είναι μεγάλη της αγάπη.

Από την 4η Ακρόαση και το single “Αποφοίτηση’ μέχρι τώρα έχουν περάσει 3 χρόνια δισκογραφικής εργασίας. Πες μου, τι σου προσέφερε η Μικρή Άρκτος; Η ένταξή μου στη Μικρή Άρκτο μέσα από την 4η ακρόαση δε σηματοδότησε απλώς την αφετηρία της δισκογραφικής μου πορείας. Αισθάνομαι ευτυχής που πραγματοποιώντας τα πρώτα μου βήματα σε αυτό το περιβάλλον είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με νέους δημιουργούς και ερμηνευτές. Η συμμετοχή μου στην 4η ακρόαση συνέβαλε ώστε να αποκτήσω μια στενή και περισσότερο ουσιαστική σχέση με το τραγούδι και τη δημιουργία του. Έμαθα να αντικρίζω από διαφορετικό πρίσμα το ρόλο μου ως ερμηνεύτρια, αναθεώρησα πολλούς στόχους που είχα θέσει έως τότε και θέλησα να μην εγκαταλείψω την ενασχόλησή μου με τη μουσική. Ωστόσο, το πιο πολύτιμο δώρο που μου προσέφερε η Μικρή Άρκτος ήταν οι δύο πολύ αγαπημένοι μου φίλοι και συνεργάτες, ο στιχουργός Γιάννης Βασιλόπουλος και ο συνθέτης Σπύρος Παρασκευάκος, με τους οποίους είχαμε τη χαρά να ετοιμάσουμε τον δίσκο “Τρίτη έξοδος” που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο αντίστοιχα είναι να βρίσκεσαι σ’ ένα “προστατευμένο” περιβάλλον σαν κι αυτό (βλ. Μικρή Άρκτος); Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν εν γένει στην ελληνική μουσική βιομηχανία, θεωρώ πως στο ξεκίνημά μας με τον Γιάννη και τον Σπύρο συναντηθήκαμε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον που υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκό. Βρεθήκαμε δίπλα σε ανθρώπους που θαυμάζαμε και είχαμε την χαρά να σταθούν δίπλα μας, να αγκαλιάσουν το έργο μας, να μας καθοδηγήσουν και να μας συμβουλεύσουν. Αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι στον Παρασκευά Καρασούλο και τους ανθρώπους της Μικρής Άρκτου που μας έδωσαν την ευκαιρία να θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή φιλία και συνεργασία.

Αλλά αυτά τα χρόνια ήταν κι ένα πέρασμα προς την ενηλικίωση σου. Έχεις σκεφτεί, τι διαφορετικό θα είχε η πορεία σου, αν δεν είχες ασχοληθεί με τη δισκογραφία; Ξεκίνησα να τραγουδάω καθώς ένιωθα την ανάγκη να ανακαλύπτω πτυχές του εαυτού μου και να τις μοιράζομαι με δίαυλο τον στίχο και την μουσική. Η επιλογή μου να συνεχίσω επαγγελματικά την ενασχόλησή μου με το τραγούδι δεν πυροδοτήθηκε από προσωπικές μου φιλοδοξίες, αλλά από τη συνεργασία που ξεκίνησε αρχικά με τον Γιάννη και λίγο αργότερα με τον Σπύρο. Ένιωσα πως μαζί με τα παιδιά μπορούμε να φωτίσουμε από κοινού σημεία του κόσμου που μας περιβάλλει και να κάνουμε βήματα ώστε να φτάσουμε περισσότερο κοντά σε ό, τι ονειρευόμαστε γι’ αυτόν. Αν δεν είχα βρεθεί στη Μικρή Άρκτο στα δεκαέξι μου, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο ως προς τις επιλογές μου, ίσως να μην είχα εμπλακεί στον κόσμο της δισκογραφίας και είναι πιθανόνα είχα εγκαταλείψει το τραγούδι, γιατί πριν τη γνωριμία μου με τα παιδιά δεν ένιωθα την ανάγκη να συνεχίσω. Όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα βρήκα το θάρρος και τόλμησα να συνδυάσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τη μουσική και την Ιατρική.

Και, φτάνοντας στην “Τρίτη έξοδο”. Ένα αποτύπωμα της ηλικιακής συμπεριφοράς. Μεγαλώνεις μαζί με τα τραγούδια σου, τελικά; Προσωπικά, έχω την ευτυχία να μεγαλώνω μαζί με τα τραγούδια μου. Όταν κλήθηκα να ερμηνεύσω τα τραγούδια του δίσκου μας, ένιωσα πως φέρω ειδικό βάρος. Με στόχο να εκφράσω τα συναισθήματα του τολμηρού λόγου του Γιάννη που έχει μεταφραστεί με φροντίδα και απόλυτο σεβασμό σε μελωδία από τον Σπύρο, ανακάλυψα πολλά πράγματα για εμένα, άρχισα να αντιπαλεύω το “εγώ” μου και να εξελίσσομαι. Η τρίτη έξοδος καταγράφει την πορεία προς την συναισθηματική μας ενηλικίωση, η οποία είναι μια συνεχής διαδικασία χωρίς βιολογικό περιορισμό. Ξεκινά τη στιγμή που επιλέγουμε να χαράξουμε αυτόνομα τη δική μας πορεία. Κάθε κομμάτι από την τρίτη έξοδο ένιωσα να με ωθεί σε ένα ακόμη βήμα προς την ενηλικίωση, σε μία απόφαση για ένα τέλος και για μια καινούρια αρχή. Εύχομαι να συμβεί το ίδιο και στους ακροατές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τους συνεργάτες σου (Σπ. Παρασκευάκο – Γ. Βασιλόπουλο) έχετε βρει τους ρόλους σας; Πως δουλέψατε το δίσκο; Οι ρόλοι μας ήταν διακριτοί από την αρχή της συνεργασίας μας, η οποία θεμελιώθηκε στην επικοινωνία και το διάλογο μεταξύ μας. Σαφώς, ο τρόπος εργασίας μας βελτιώνεται, καθώς συνεχώς ανακαλύπτουμε ο ένας τον άλλο. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη έξοδος δημιουργήθηκε σε ένα πολύ ιδιαίτερο πλαίσιο σε βάθος τριών ετών. Οι στίχοι πολλών τραγουδιών ξεκίνησαν να γράφονται από τον Γιάννη ήδη από το 2013. Ο Σπύρος έλαβε τους πρώτους στίχους δύο χρόνια αργότερα. Τελικά, επιλέξαμε ως ομάδα πια τον προορισμό αυτού του κύκλου τραγουδιών και χτίσαμε όσα απέμεναν για να ολοκληρωθεί. Έτσι γράφτηκαν και οι τελευταίοι στίχοι παράλληλα ο Σπύρος μελοποιούσε το σύνολό τους και ολοκλήρωνε τα τραγούδια αφού πραγματοποιούσαμε και ορισμένες δοκιμές μαζί. Καθοριστική ήταν η συμβολή του ενορχηστρωτή μας Γιώργου Ανδρέου, του παραγωγού μας Παρασκευά Καρασούλου, όπως και του αγαπημένου μας Φοίβου Δεληβοριά που γενναιόδωρα μας χάρισε τη συμμετοχή του στο τραγούδι “Ο μόνος και η μόνη”.

Το τραγούδι “Μαμά, μπαμπά” δημιούργησε μια ευχάριστη έκπληξη στο κοινό με την αποφασιστικότητα του. Πόσο διαφέρει η Δήμητρα από το ρόλο της σ’ αυτό τραγούδι; Το “Μαμά Μπαμπά” είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της τρίτης εξόδου. Η ιδέα για τη δημιουργία του προέκυψε σε έναν περίπατο, μέσα σε μια συζήτηση με τον Γιάννη . Μαζί με τα παιδιά είχαμε την ανάγκη, να καταγράψουμε ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς την ενηλικίωση που αρχίζει να πραγματοποιείται όταν επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με την οικογένειά μας, όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και αποφασίζουμε πώς θέλουμε να εξελιχθούμε αυτόβουλα και ανεξάρτητα πια από ανθρώπους και καταστάσεις που μας διαμόρφωσαν. Επομένως, αυτό το τραγούδι όχι μόνο δεν αποκλίνει από εμένα, αλλά με περιέχει. Κάποιες στιγμές επέλεξα και επιλέγω να μην μοιάζω με τους γονείς μου . Είναι λογικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις και διαφορετικά όνειρα ορισμένες φορές. Εύχομαι όσο περνούν τα χρόνια να συνεχίσουν να με καταλαβαίνουν και να με στηρίζουν όπως ήδη κάνουν. Ακόμη περισσότερο εύχομαι να βρίσκω τρόπους να τους εκφράζω την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου για όλα.

Καλοκαιρινή περιοδεία με τον Μάριο Φραγκούλη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη. Πες μου την εμπειρία σου για τον κύκλο που έκλεισε. Η περιοδεία αυτή ήταν ένα πολύτιμο δώρο για εμένα. Ο Μάριος Φραγκούλης είναι ένας πολύ αγαπημένος μου ερμηνευτής. Με επηρέασε βαθιά καιρό πριν τον συναντήσω. Πέρα από τις ερμηνευτικές του αρετές με δίδασκε διαρκώς με το ήθος, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία του. Είμαι πολύ χαρούμενη και για τη συνεργασία μου με τον Θοδωρή Βουτσικάκη, έναν ερμηνευτή της νεότερης γενιάς που θαυμάζω και με έχει εμπνεύσει με τα αξιόλογα βήματά του. Αισθάνομαι τεράστια συγκίνηση και αντλώ ελπίδα από το γεγονός ότι ο Μάριος αγκαλιάζει συνολικά τη νέα γενιά ερμηνευτών αλλά και δημιουργών. Μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε τα νέα μας τραγούδια με το κοινό σε ονειρεμένους χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μια σημαντική όμως συνεργασία αναμένεται για τις 30 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Ατικκού, όπου θα ερμηνεύσεις τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι δίπλα στην Ελεονώρα Ζουγανέλη. Πως προέκυψε η συνεργασία; Πράγματι στο τέλος του μήνα περιμένω με χαρά και ανυπομονησία αυτό το πολύ σημαντικό για εμένα γεγονός. Καταλυτική ήταν η συμβολή του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος δώρισε την “τρίτη έξοδο” στον Γιώργο Χατζιδάκι, καλλιτεχνικό διευθυντή της συναυλίας. Έτσι, προέκυψε η ιδέα της συνεργασίας την οποία αποδέχθηκα με μεγάλο ενθουσιασμό έχοντας τη στήριξη του Γιάννη και του Σπύρου όπως και της Μικρής Άρκτου.

Τα επόμενα βήματα σου; Υπάρχουν εκκρεμότητες με τις φιλοδοξίες σου; Αισθάνομαι απόλυτα ευτυχής και πλήρης για την πορεία μου έως τώρα. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε με τον Γιάννη και τον Σπύρο. έναν κύκλο ζωντανών εμφανίσεων αφιερωμένο στην τρίτη έξοδο και αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Οι πρώτες μας εμφανίσεις θα πραγματοποιηθούν στο Passport Κεραμεικός – Upstairs στις 6 και 13 Νοεμβρίου. Φυσικά, υπάρχουν σκέψεις και όνειρα για το μέλλον, που άλλωστε είναι η κινητήρια δύναμή μας.

Με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται η συστηματική παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς η χώρα των ονείρων». Η μουσική αυτή γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller-Sehn (1960-1961) που είχε θέμα την Ελλάδα. Η μηχανή τριγύριζε μέσα στους κάμπους και τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας, περνούσε από την Αθήνα και κατέληγε σ’ όλα τα νησάκια που συνθέτουν την ευγενική οικογένεια του Αιγαίου. Το έργο αυτό περιέχει μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μέσα στον ελληνικό χώρο και τραγούδια. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα. «Κύκλος με τη κιμωλία», «Παραμύθι Χωρίς όνομα», «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός Ονείρων».