O Jo Nesbo κέρδισε τις καρδιές των Ελλήνων

Άμεσος, χαλαρός, με έξυπνο χιούμορ, αφοπλιστική ειλικρίνεια και πιο ώριμος από ποτέ, ο Νορβηγός σούπερ σταρ της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας βρέθηκε ξανά μπροστά στο φανατικό του κοινό που τον υποδέχτηκε με ενθουσιώδες χειροκρότημα και τον αποχαιρέτησε με ένα ζεστό χαμόγελο.

«Οι ιστορίες καθορίζουν αυτό που είμαστε. Δεν γράφω βιβλία, γράφω ιστορίες».

Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κάλυμνος, είναι για τον Jo Nesbo αγαπημένος προορισμός στον οποίο φροντίζει να επιστρέφει όσο πιο συχνά μπορεί. Οι Ελληνες αναγνώστες υποδέχτηκαν με έντονο ενθουσιασμό το απόλυτο ίνδαλμα της αστυνομικής λογοτεχνίας, το βράδυ της Τρίτης (17/10/2017), στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης (χωρητικότητας 1.000 ατόμων) που φιλοξένησε την εκδήλωση γέμισε σε ταχύτατο χρόνο, καθώς ήδη πριν από τις 5 το απόγευμα είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στην είσοδο για την παραλαβή του πολυπόθητου δελτίου εισόδου. Με τον Jo Nesbo συζήτησαν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος.

Ο βασιλιάς του σκανδιναβικού αστυνομικού μίλησε για όλα: για τη διασκευή του Μάκμπεθ, το αγαπημένο του καφέ όπου περνά πολλές ώρες γράφοντας, την αστυνομική λογοτεχνία, για τον διάσημο ήρωά του Χάρι Χόλε και τη μελλοντική του πορεία, για το τελευταίο του μυθιστόρημα, τη Δίψα, που πήρε τον τίτλο του αφού ολοκληρώθηκε η συγγραφή του, για τη μεταφορά του Χιονάνθρωπου στο σινεμά, για την ηθική που αλλάζει όπως και η εποχή μας, για τη φύση του κακού και τι το υποκινεί. Αναφέρθηκε στο κομμάτι της βίας που χρησιμοποιεί εκτεταμένα στα μυθιστορήματά του ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας που αφηγείται. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικές ιστορίες είναι ο τόπος συνάντησης του ατόμου με την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ άλλων, οι δύο δημοσιογράφοι που τον «ανέκριναν» για μιάμιση ώρα τού είχαν ετοιμάσει και κάποιες εκπλήξεις: Ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος μιλάει για το ποδόσφαιρο και τη δύναμή του να ενώνει όλο τον κόσμο, καθώς και ένα βίντεο κλιπ από τα χρόνια που συμμετείχε στο μουσικό συγκρότημα Di Derre κέρδισαν τα χειροκροτήματα του κοινού.

Ο Jo Nesbo κατάφερε να καθηλώσει 1.000 περίπου φανατικούς οπαδούς του και απάντησε ακούραστα στις ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια υπέγραψε εκατοντάδες βιβλία και δέχτηκε με χαρά να φωτογραφηθεί με το κοινό του που κυριολεκτικά τον λατρεύει.
Την αξέχαστη αυτή βραδιά διοργάνωσαν η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Nesbomaniacs που μας τίμησαν με την παρουσία τους στη μεγαλειώδη εκδήλωση, καθώς και όλους τους δημοσιογράφους για την υποστήριξη και την προβολή.

Όλα τα βιβλία του Jo Nesbo κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Στη σειρά Χάρι Χόλε: Η νυχτερίδα, Οι κατσαρίδες, Ο κοκκινολαίμης, Νέμεσις, Το αστέρι του διαβόλου, Ο λυτρωτής, Ο χιονάνθρωπος, Η λεοπάρδαλη, Ο φαντομάς, Αστυνομία, Η δίψα. Κυκλοφορούν επίσης: Κυνηγοί κεφαλών, ένα συναρπαστικό θρίλερ, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, Ο γιος, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πανέξυπνη πλοκή, η διλογία Αίμα στο χιόνι και Περισσότερο αίμα, καθώς και η σειρά παιδικών βιβλίων με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό. Τα αστυνομικά του βιβλία κυκλοφορούν και σε e-book (e-pub).