Ρεπορτάζ: «Ο χορός των συμβόλων» του Μένιου Σακελλαρόπουλου [30/10, Public, Εκδόσεις Ψυχογιός]

Γράφει ο Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Μένιος Σακελλαρόπουλος πήρε το μικρόφωνο, άνοιξε το κινητό του και έβαλε ένα τραγούδι να παίζει. Στην αρχή, αν και υπήρξε μια αμηχανία το τραγούδι ηχούσε σε παλμό και ζωντάνια σαν να γράφτηκε χθες. Τα λόγια και τα χρόνια, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη εξήγηση. Ο συγγραφέας προλόγισε μ’ ένα τραγούδι – παραλληλισμό του σήμερα. Ο νέος ήρωας του είναι από ένα χωριό της Κρήτης. Χρειάστηκε έρευνα, όπως μας διηγήθηκε. Ο Σακελλαρόπουλος ταξίδεψε μέχρι εκείνα τα μέρη. Συζήτησε με τους ανθρώπους του καφενείου. Επισκέφτηκε την εκκλησία της Παναγίας που μετράει αιώνες. Μας εξήγησε πως οποιαδήποτε ιστορική λεπτομέρεια που αναφέρεται είναι πραγματική. Το λόγο όμως είχαν και οι δύο καλεσμένες του. Τόνισαν πως συνηθίζουν να διαβάζουν ξένους συγγραφείς και αυτό το βιβλίο τις συνεπήρε. Εγινε μεγάλη αναφορά, επίσης, στα «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι», το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα που στάθηκε αφορμή να τον διαβάσουν.

Ο συγγραφέας δείχνει από το κινητό του φωτογραφίες από τα μέρη της Κρήτης που γίνονται αναφορές στο βιβλίο. Μαζί του η Αγγελική Παρπαρά (αριστέρα) και η Κατερίνα Αθανασιάδου (δεξιά).
«Μου άρεσαν οι τίτλοι. Σαν να περικλείουν όλα τα βαθύτερα νοήματα του βιβλίου σε δυο τρεις λέξεις», κατέθεσε η Κατερίνα Αθανασιάδου. «Ο χορός των συμβόλων προδιαθέτει έναν χορό με τα σύμβολα.. Το εκπληκτικό είναι ότι ξεκινώντας από μια προσωπική εμπειρία το περνάει στους αναγνώστες. Ενιωσα σαν να περιγράφει την ιστορία μου. Δεν αγγίζει μόνο τους γονείς που δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά κι εκείνους που δεν έχουν παιδιά». Από την άλλη η Αγγελική Παρπαρά μας διηγήθηκε την πρώτη της εμπειρία ως αναγνωστήρια του συγγραφέα. «Ηταν το δώρο των Χριστουγέννων μου, τα δεκατρία κεριά στο σκοτάδι, το ξεκίνησα το πρωί μαζί με τον καφέ μου και το τέλειωσα το βράδυ, μετά από το διάλειμμα του μεσημεριανού φαγητού». Συνέχισε, πως από τότε αγάπησε την γραφή του και διάβασε κι άλλα βιβλία του. Όμως, στο «Χορό των συμβόλων» βρήκε το αγαπημένο της ζευγάρι ηρώων. «Αυτό που διαφοροποιεί αυτό το βιβλίο σε σχέση με τα υπόλοιπα, και γι΄αυτό συνήθως δε διαβάζω Ελληνες συγγραφείς, είναι η θεματολογία του. Το στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου αυτή τη φορά ήταν να το κρατήσω πολλές μέρες για να μην τελειώσει το ταξίδι νωρίς, γιατί έπρεπε να έχω σημειώσεις. Εζησα κι εγώ στα νιάτα μου την ιστορία του Νικήτα. Το γεγονός ότι είμαι από πολύτεκνη οικογένεια δε μου δινόταν η δυνατότητα να σπουδάσω εκτός της πόλης μου, της Θεσσαλονίκης». Κάθε παρουσίαση οφείλει άλλωστε να κολακεύει. Όμως, εδώ δεν ήταν απλά μια κολακεία, αλλά μια αλήθεια. Αλήθεια ψυχής, όπως μας περιέγραψαν. Δεν είχαν ξαναβρεθεί στην ίδια θέση. Όμως η φιλοξενία του συγγραφέα και η οικειότητα που εξέπεμπε έδωσε άλλη σπιρτάδα. Συνομιλίες με το κοινό σαν συγγενική σχέση. Οι αναγνώστες που βρέθηκαν στο χώρο του ανακαινισμένου public γνώριζαν το συγγραφέα. Ήρθαν άλλωστε μαζί με κάποια από τα προηγούμενα βιβλία του για να τα υπογράψει.

«Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που βγάζουν μέχρι και δάκρυα, αλλά εγώ το κοπάδι της αλήθειας που αναλογεί στο βιβλίο θα το πω ξεδιάντροπα και ανερυθρίαστα. Πως συνέβη, δηλαδή. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά συνέβη και δεν μπορείς ν’ αλλάξεις. Όταν ξεκίνησε η πιο μεγάλη επαγγελματική περιπέτεια της ζωής μου άρχισα να ψάχνομαι να και λέω – τι γίνεται τώρα! -. Είναι σαν κάποιος βλέπων να πέσει στο σκοτάδι. Το σοκ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αναρωτηθείτε ένα σπιτικό να έχει μπλακ άουτ. Ποια είναι η επόμενη μέρα! Με γιο φοιτητή στην Πάτρα». Συνεχίζοντας, μας αναφέρει «Για μένα κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Είμαι άπιστος Θωμάς. Θέλω να ακουμπήσω. Το επάγγελμα μου εισχωρεί στις σελίδες του βιβλίου. Γεωγράφησα ένα κομμάτι στην Κρήτη. Το χωριό είναι υπαρκτό, Μυριοκέφαλα, κι έχει μια εκκλησία, την Παναγιά των Μυριοκεφάλων, του 11ου αιώνα. Στο καφενείο έγινε η δουλειά. Μπόρεσα να διεισδύσω στα σπιτικά αυτών και ανακάλυψα τα μέρη». Κλείνοντας, «Εχω κι άλλους Νικήτες που έχουν κάνει θαύματα. Για να παλέψουμε πρέπει να κερδίσουμε κάποια γαλόνια οξυγόνου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χορός των συμβόλων κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κι είναι το 14ο βιβλίο του συγγραφέα. Για να διεκδικήσετε το βιβλίο από το tetragwno.gr πατήστε ΕΔΩ.
*Το φωτογραφικό υλικό είναι από το ρεπορτάζ του ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ @ Λάζαρος Αντωνιάδης.