Η Ελένη Καρακάση και οι θάλασσες, του Λάζαρου Αντωνιάδη

Συνέντευξη στον Λάζαρο Αντωνιάδη (ant.lazaros@gmail.com)

 H Ελένη Καρακάση μας μιλά για τη νέα της πρόταση «Οι θάλασσες μέσα μας» του Δημήτρη Χαλιώτη που παρουσιάζει φέτος στη Σφίγγα.

Κα Καρακάση, ίσως το ευρύ κοινό να σας γνωρίζει περισσότερο ως ηθοποιό κι όχι τόσο ως τραγουδίστρια. Ενώ και οι σπουδές στην κλασσική μουσική, όπως και η πορεία σας στη Λυρική σκηνή, έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια. Η τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχατε σας έδωσε το βήμα αυτό; To YFSF βοήθησε πιστεύω στο να με μάθει αρχικά ο κόσμος με το όνομά μου και όχι με τα ονόματα των ρόλων που μέχρι τότε είχα υποδυθεί στην τηλεόραση . Την ίδια στιγμή το πιο ευρύ κοινό ανακάλυψε τις φωνητικές μου δυνατότητες. Στο YFSF μπόρεσα να δείξω στον πολύ κόσμο, διότι στο θεατρόφιλο κοινό δεν ήταν άγνωστο, ότι είμαι σε θέση να ερμηνεύω τραγούδια υψηλών απαιτήσεων, όπως το “I dreamed a dream”.

Για δεύτερη χρονιά στη Σφίγγα, αλλά με νέο πρότζεκτ φέτος. Ήδη ξεκινήσατε μια σειρά εμφανίσεων με τίτλο «Οι Θάλασσες μέσα μας» σε επιμέλεια και κείμενα του Δημήτρη Χαλιώτη. Μιλήστε μας, γι’ αυτό. Είναι μία μουσική παράσταση με αγαπημένα τραγούδια που έχουν κάτι από τη θάλασσα όπως αυτή καθρεφτίζεται στην ψυχή μας. Τραγούδια όπως το «Μοιάζεις κι εσύ με θάλασσα» του Χιώτη, το «Πέλαγο είναι βαθύ» του Χατζιδάκι, το «Χάθηκα» του Θεοδωράκη, το «Όνειρο δεμένο» του Ξαρχάκου, το «Μια θάλασσα μικρή» του Σαββόπουλου και άλλα πολλά. Το πρώτο μέρος της παράστασής μας είναι πιο εσωτερικό και ατμοσφαιρικό. Ξεκινάμε ένα μουσικό ταξίδι κάνοντας βουτιά στις θάλασσες μέσα μας, που άλλοτε αφρίζουν κι άλλοτε γαληνεύουν. Αλλάζουν διαθέσεις και θερμοκρασία, όπως εμείς. Στο δεύτερο μέρος βάζουμε πλώρη για πιο φωτεινές ακρογιαλιές, γινόμαστε μια παρέα και το γιορτάζουμε με τραγούδια περισσότερο λαϊκά και χαρούμενα, όπως το «Βάρκα στο γιαλό», τα «Θαλασσοπούλια», το «Παποράκι του Μπουρνόβα» και άλλα πολλά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χώρος της μουσικής σκηνής είναι πλέον ένας τόπος που σας εκφράζει περισσότερο; Να σας θυμίσω ότι φέτος, εκτός από τη Σφίγγα που εμφανίζομαι τις Τρίτες του Νοεμβρίου, πρωταγωνιστώ στην παράσταση «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα» του Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Αλίκη, που θα διαρκέσει για όλη τη χειμερινή σεζόν. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, συνεχίζω να εμφανίζομαι αδιάλειπτα στο θέατρο, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Το θέατρο είναι ο φυσικός μου χώρος. Η μουσική σκηνή είναι επίσης ένας χώρος που με εκφράζει, αλλά πιο πολύ με ενδιαφέρει αυτή η συνάντηση του θεάτρου και της μουσικής. Με τον Δημήτρη Χαλιώτη στις μουσικές μας παραστάσεις φροντίζουμε να συνυπάρχει αυτό το θεατρικό στοιχείο. Υπάρχουν κείμενα, σύντομες ενδιάμεσες πρόζες ανάμεσα στα τραγούδια και μία κοινή θεματική πάντα.

Ωστόσο, μέχρι τη δεδομένη στιγμή, δεν έχετε ασχοληθεί με τη δισκογραφία. Είναι κάτι που θα σας ενδιέφερε; Είμαι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Δεν θα έλεγα όχι σε μία δισκογραφική πρόταση, εφόσον αυτή περιλαμβάνει ωραία τραγούδια, αλλά δεν ανήκω σε αυτούς που είναι διακαής τους πόθος να κάνουν έναν δίσκο. Μου αρέσει να τραγουδάω, να δίνω το στίγμα μου και στον μουσικό χώρο, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς το θέατρο.

Πιστεύετε πως είναι εύκολο για έναν καλλιτέχνη που δεν έχει δισκογραφία να θέσει στο κοινό μία μουσική κατεύθυνση; Νομίζω είναι πολύ απελευθερωτικό να μην φοράς μόνο σου ή να σου φοράνε οι άλλοι κάποια ταμπέλα. Το ωραίο στη συνεργασία μου με τον Δημήτρη είναι ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που μας αρέσει χωρίς να σκεφτόμαστε αν ταιριάζει σε κάποιο συγκεκριμένο προφίλ. Πέρυσι κάναμε μια μουσική παράσταση με τραγούδια για τον θάνατο, φέτος για τις «θάλασσες μέσα μας», του χρόνου μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και απρόσμενο. Δεν μου αρέσει να κάνω συνεχώς τα ίδια. Θέλω να ανανεώνομαι και να δοκιμάζω νέα πράγματα. Άλλωστε εύκολο δεν είναι τίποτα στον καλλιτεχνικό χώρο και γενικά στη ζωή. Τα πάντα κερδίζονται.


Μετά τις sold out εμφανίσεις της την περασμένη σεζόν με τα «Θανατερά – Κηδεία μετά μουσικής» η Ελένη Καρακάση επιστρέφει στη μουσική σκηνή Σφίγγα για όλες τις Τρίτες του Νοεμβρίου (7, 14, 21 και 28) με μία νέα μουσική παράσταση, που κάνει βουτιά στις… θάλασσες μέσα μας. Αυτές τις θάλασσες που κρύβουν σκοτάδια και μαργαριτάρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Κείμενα: Δημήτρης Χαλιώτης
Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Κουφογιώργος
Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη