«Φάντο και Λις» του Φερνάντο Αραμπάλ [Από 1/12, Vis Motrix Performance Studio]

Το Vis Motrix Performance Studio παρουσιάζει το αιρετικό έργο του πολυδιάστατου Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Φερνάντο Αραμπάλ, «Φάντο και Λις», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Ζήκα. Πρόκειται για την ιστορία δύο χαρακτήρων, του Φάντο και της Λις που, σαν παιδιά χαμένα στα συντρίμμια του κόσμου των μεγάλων, αναζητούν τη μυθική πόλη της Ταρ, μιας πολιτείας όπου όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, μιας πολιτείας που χαρίζει την ευτυχία σε όλους όσοι καταφέρουν να φτάσουν εκεί.

Κι όταν φτάσουμε στην Ταρ, τότε ναι, θα είμαστε ευτυχισμένοι.
Φάντο

Γραμμένο το 1958 στο Παρίσι, «την πολυαγαπημένη εξορία» του συγγραφέα και την πόλη στην οποία κατέφυγε την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο – και στην οποία ζει μέχρι σήμερα -, το «Φάντο και Λις» αποτελεί ένα από τα γνωστότερα έργα του Αραμπάλ. Εκφραστής του Θεάτρου του Παραλόγου και συνιδρυτής του Θεάτρου του Πανικού, ένα κίνημα εμπνευσμένο από τον Θεό Πάνα και επηρεασμένο από τον Μπουνιουέλ και τον Αρτώ, ο Αραμπάλ αντλεί το «παράδοξό» του μέσα από την προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης υπό το πρίσμα μιας παιδικής απλοϊκότητας. Όπως αναφέρει ο Μάρτιν Έσσλιν στο «Θέατρο του Παραλόγου», το «Φάντο και Λις» είναι ένα κράμα κομέντια ντελ άρτε και γκραν γκινιόλ και «αποτελεί μια ποιητική επίκληση της αντινομίας της αγάπης, της αγάπης που νιώθει ένα παιδί για το σκυλί του, που άλλοτε του φέρεται τρυφερά και άλλοτε το βασανίζει.»
Στη Θεσσαλονίκη, το έργο παρουσιάζεται για δεύτερη φορά, μετά την παράσταση που ανέβασε το «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης» σε σκηνοθεσία Στέλιου Γούτη το 1970. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής ερευνητικής διαδικασίας που έχει βασιστεί στις αρχές διδασκαλίας σημαντικών δημιουργών του σύγχρονου θεάτρου, όπως ο Ryszard Nieoczym. Πρόκειται για μια εμπειρία, η οποία «σπάει» τα όρια της κλασικής ιταλικής θεατρικής σκηνής και την οποία το κοινό, με τη συνδρομή της υποβλητικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί η πρωτότυπη μουσική του Πασχάλη Ιγνατιάδη, βιώνει ως μάρτυρας και όχι ως θεατής.

Κείμενο: Φερνάντο Αραμπάλ
Μετάφραση: Μικέλα Συμεωνίδου – Οδυσσέας Ζήκας
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Ζήκας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Λέα Κούση
Μουσική σύνθεση: Πασχάλης Ιγνατιάδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Πολύβιος Σερδάρης
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνογράφου: Ίρις Τσαγκαλίδου
Επιμέλεια παραγωγής: Σάσα Νάτση

Διανομή: Γιώργος Γιαννάκης (Φάντο), Μαρία Αρβανίτη (Λις), Αντώνης Μιχαλόπουλος (Μιτάρο), Γιώργος Βραχνός (Ναμούρ) και Paolo Gruni (Τόζο)
Μουσικός επί σκηνής: Πασχάλης Ιγνατιάδης


Vis Motrix Performance Studio,
Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)

Πρεμιέρα: 1η Δεκεμβρίου 2017
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος | 8€ φοιτητών, ανέργων & ατέλειες
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979 323 061