Τρεις νέοι τίτλοι από τις Εκδόσεις Κέδρος [Από 21/11]

Τρεις νέοι τίτλοι βιβλίων των εκδόσεων Κέδρος κυκλοφορούν από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Ένα μυθιστόρημα που σχολιάζει την κατάρρευση του αστικού αφηγήματος. Ένα από τα κορυφαία έργα του θρυλικού συγγραφέα, για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά, «HIGH-RISE», του J.G. Ballard, σε μετάφραση του Αποστόλη Πρίτσα. Τα «Άνθη του χειμώνα», της Jane Thynne, σε μετάφραση του Φίλιππου Χρυσόπουλου. Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1937. Και η επανέκδοση με νέο εξώφυλλο, «Αόρατος άνθρωπος», του Ralph Ellison, σε μετάφραση της Αγορίτσας Μπακοδήμου. Εκδομένο το 1952, το μυθιστόρημα του Ραλφ Έλισον αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού ήρωα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου. Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ.

HIGH-RISE: ένα επιβλητικό συγκρότημα πέντε υπερσύγχρονων οικοδομημάτων που υψώνονται ως τον ουρανό. Μια αυτάρκης πόλη, σε σχήμα παλάμης, που αναπτύσσεται κάθετα, αποτυπώνοντας την ταξική διαστρωμάτωση των ενοίκων: στους χαμηλότερους ορόφους ζουν οι λιγότερο ευκατάστατοι, στους ψηλότερους οι πιο προνομιούχοι. Πίσω από τους τοίχους του εντυπωσιακού κεντρικού ουρανοξύστη, οι ένοικοι είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν σε ένα όργιο καταστροφής και ολέθρου. Τα κοκτέιλ πάρτι που διοργανώνουν οι πιο εύποροι καταλήγουν σε επιδρομές λεηλασίας με στόχο τους «εχθρικούς» ορόφους, και οι μέχρι πρότινος πολυτελείς εγκαταστάσεις μετατρέπονται σε πεδία αναταραχών, όπου κυριαρχεί το χάος. Η κοινωνική οργάνωση απορρυθμίζεται με βίαιο τρόπο, και οι απομονωμένοι ένοικοι του ουρανοξύστη, oρμώμενοι από τα πρωτόγονα ένστικτά τους, δημιουργούν μια δυστοπία την οποία ορίζουν οι νόμοι της ζούγκλας.
Με τη διορατική ματιά του, ο J.G. Ballard συνθέτει ένα μυθιστόρημα που σχολιάζει την κατάρρευση του αστικού αφηγήματος. Ένα από τα κορυφαία έργα του θρυλικού συγγραφέα, για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά.

«Μεγαλοφυές… το High-Rise είναι ένα γλαφυρό θηριολόγιo γεμάτο εντάσεις, το οποίο εντυπώνεται στο μυαλό του αναγνώστη και τον αναστατώνει».
Martin Amis
«Ανατριχιαστικό… Ο Ballard είναι ένας προφητικός συγγραφέας».
Sunday Times
«Η γραφή είναι αβίαστη, οι παρατηρήσεις ακριβείς, η ιδέα τολμηρή και η ανάπτυξή της άψογη· το καθετί απαιτεί προσοχή και ανάλυση».
Financial Times

O J.G. Ballard (1930 – 2009) γεννήθηκε στη Σαγκάη, όπου πέρασε δυόμισι χρόνια σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο αλλοδαπών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, πριν επιστρέψει στη Βρετανία το 1945. Έζησε λίγα χρόνια στα προάστια του Πλίμουθ και ύστερα στο Κέιμπριτζ, όπου τελείωσε το λύκειο και μπήκε στην Ιατρική σχολή, την οποία εγκατέλειψε όταν κατετάγη στην Καναδική Αεροπορία. Στην αεροπορική βάση ανακάλυψε τα αμερικανικά περιοδικά επιστημονικής φαντασίας και άρχισε να γράφει διηγήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο New Worlds και στο Science Fantasy. Το πρώτο του μεγάλο μυθιστόρημα, The Drowned World, κυκλοφόρησε το 1962, και το 1966 ακολούθησε ο Κρυστάλλινος κόσμος. Θεωρήθηκε κατεξοχήν εκφραστής του νέου κύματος της βρετανικής επιστημονικής φαντασίας, παρότι το έργο του ξεπερνάει κατά πολύ το πλαίσιό της. Πολλά από τα μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο: η Έκθεση ωμοτήτων από τον Τζόναθαν Γουάις, το Crash από τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και Η αυτοκρατορία του ήλιου (μια ημιαυτοβιογραφική εξιστόρηση της ζωής στο στρατόπεδο) από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το 1984 Η αυτοκρατορία του ήλιου τιμήθηκε με το Guardian Fiction Prize και το James Tait Black Memorial Prize (το παλαιότερο λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται στη Μεγάλη Βρετανία). Μεταγενέστερα έργα του, όπως τα Νύχτες κοκαΐνης (1997), Super-Cannes (Commonwealth Writers’ Prize, 2000) και Άνθρωποι του Μιλένιουμ (2004), απέσπασαν ενθουσιώδεις κριτικές από τον διεθνή Τύπο, τιμήθηκαν με βραβεία και διακρίσεις, σόκαραν και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βερολίνο, 1937
Η πόλη ακτινοβολεί αίγλη και φιλοδοξία.
Όμως ο κίνδυνος κρύβεται σε κάθε σκιά…

Το πρωί η Κλάρα Βάιν είναι ηθοποιός στα περίφημα στούντιο της Ufa, ενώ το βράδυ είναι μυστική πράκτορας της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στον κήπο της Σχολής για Υποψήφιες Νύφες στο Βερολίνο, όπου εκπαιδεύονται οι μέλλουσες σύζυγοι αξιωματικών των Ες Ες. Η Κλάρα σύντομα ανακαλύπτει ότι ο φόνος συνδέεται με ένα πολύ απειλητικό μυστικό.
Καθώς ο Εδουάρδος ο Όγδοος, ο οποίος έχει παραιτηθεί πρόσφατα από τον αγγλικό θρόνο, και η σύζυγός του Γουόλις ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Βερολίνο και ενώ οι αδελφές Μίτφορντ σαγηνεύουν την υψηλή κοινωνία, η Κλάρα πρέπει να δράσει στο σκοτάδι για να μάθει την αλήθεια και να τη μεταφέρει στο Λονδίνο.

«Ένα απολαυστικό βιβλίο, με γρήγορους ρυθμούς, ατμοσφαιρικό και με πραγματικό σασπένς».
Mail on Sunday

«Η ατμόσφαιρα καταστολής, τρόμου και ναζιστικής ύβρεως στην προπολεμική Γερμανία περιγράφεται με γλαφυρότητα σε μια συναρπαστική αλλά θλιβερή ιστορία».
Literary Review

Η Jane Thynne είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός. Γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο St Anne’s College της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του BBC, καθώς και στις εφημερίδες The Sunday Times, The Daily Telegraph και The Independent. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Patrimony κυκλοφόρησε το 1997. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει οκτώ βιβλία. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Μαύρα ρόδα (2016). Είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Φίλιπ Κερ.

Η απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που είναι αόρατος «απλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν». Εκδομένο το 1952, σε μια οριακή περίοδο για την αμερικανική κοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βίωνε δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, το μυθιστόρημα του Ραλφ Έλισον αφηγείται τις περιπέτειες του ανώνυμου Αφροαμερικανού ήρωα – από την αποβολή του από ένα κολέγιο του Νότου ως την εμπλοκή του στην τρομερή φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ – που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία ενός απλού ανθρώπου. Όπως επεσήμανε ο επιμελητής του βιβλίου, John F. Callahan, «Με εντυπωσιακή ευρηματικότητα, ο Έλισον επινόησε τον απόλυτο συμβολισμό για την ξεχωριστή και ωστόσο την ίδια στιγμή κοινή κατάσταση των Αφροαμερικανών, των Αμερικανών και γενικότερα του ανθρώπου του εικοστού αιώνα».

«Ένας λαμπρός προσωπικός θρίαμβος […] αποδεικνύει ότι η ποιότητα του αληθινά ηρωικού
μπορεί να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή».
Σολ Μπέλοου

«Όσοι από εμάς είμαστε πρόθυμοι (και όσοι θα έπρεπε) να διδαχθούμε, γίναμε χάρη
στον Αόρατο άνθρωπο λιγότερο αδαείς σχετικά με τις ζωές των Μαύρων».
Φίλιπ Ροθ

«Ο δημιουργός του απόλυτου αφροαμερικανικού μυθιστορήματος».
Independent

Ο Ραλφ Έλισον (1914-1994) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε μελέτες και βιβλιοκριτικές. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα περιοδικά New Challenge και New Masses. Δίδαξε ρωσική και αμερικανική λογοτεχνία στο Bard College. Ο Αόρατος άνθρωπος, που είναι το γνωστότερο έργο του, τιμήθηκε με το National Book Award το 1953. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αφροαμερικανούς συγγραφείς στην ιστορία. Λάτρης της μουσικής τζαζ, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Άλλα έργα του: Shadow and Act (1964), Going to the Territory (1986), Trading Twelves (2000).