Τζαννής Τζαννετάκης «Από τη Συνειδητότητα στη Δράση» [Εκδόσεις Πόλις]

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το βιβλίο «Από τη συνειδητότητα στη δράση» από τις Εκδόσεις Πόλις. Διαβάστε την εισαγωγή των  Άγγελου Δεληβορριά και Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Ο Τζαννετάκης ήταν μια ιδιότυπη περίπτωση. Από την αρχή έως το τέλος της πολιτικής του δράσης παρέμεινε ενταγμένος αλλά και σε σημαντικό βαθμό αυτόνομος μέσα στον πολιτικό του χώρο. Μολονότι ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αφήνοντας ευκρινές το αποτύπωμά του στην εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής σε πολλά επίπεδα, δεν υπήρξε αρχηγός ενός κόμματος, μικρού ή μεγάλου, ορισμένος στη δημόσια συνείδηση ως ένας από τους ηγέτες που καθορίζουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας. Αν και μέλος μιας οικογένειας με αξιομνημόνευτη παράδοση και έντονη συμμετοχή στην ελληνική ιστορία, υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων και ιδιαίτερης σεμνότητας, χωρίς να επιζητήσει την επικοινωνιακή ανάδειξη, η οποία θα τον καθιστούσε «σύμβολο» και ως εκ τούτου ελκυστικό αντικείμενο μελέτης.

Επιπλέον, ο Τζαννετάκης ήταν παράλληλα ένας άνθρωπος του πνεύματος και του πολιτισμού, ο οποίος ασχολήθηκε με δύσκολα ζητήματα πριν ακόμη από την είσοδό του στην πολιτική, κινητοποιημένος από μια θεμελιώδη ανάγκη της συνέπειας μεταξύ της πνευματικής αναζήτησης και της πράξης, επιζητώντας πάντοτε την προβολή του πολιτιστικού προσώπου της Ελλάδας με συνειδητότητα, με σεμνότητα και ηρεμία, με τρόπο φυσικό, αβίαστο και γι’ αυτό πειστικό. Με έναν τρόπο, τελικά, που προσεκτικά και συστηματικά αποφεύγει τους παροξυσμούς που απαξιώνουν την πνευματική παράδοση του τόπου. Από πολλές απόψεις, επομένως, επρόκειτο για μια ιδιάζουσα περίπτωση και ως τέτοια μελετάται στο ανά χείρας έργο. Έχουμε επίγνωση ότι αποτιμούμε την εξαίρεση, όχι τον κανόνα, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η δημιουργικότητα, η αυτοσυνειδησία, δεν αφορά μόνον τον Τζαννή Τζαννετάκη, γιατί, μέσω αυτού, εκπροσωπεί πολλούς ανθρώπους αυτής της χώρας.

Οι συγγραφείς του τόμου:
❖ ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ-ΑΔΑΜΗ
Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αρχιτεκτονική Σχολή, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
❖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Καθηγητής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Δικηγόρος
❖ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ
τέως Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη – Ακαδημαϊκός
❖ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Διευθύνων Σύμβουλος της Infrastructure Finance
❖ Α. Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Δικηγόρος – Δημοσιογράφος
❖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος – Εθνολόγος
❖ ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη
❖ ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
❖ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών