Ορέστης Ντάντος «Η αγάπη κι η ανάγκη έχουν δυο άλφα»

Ο τραγουδοποιός μιλά στον Λάζαρο Αντωνιάδη για τον επερχόμενο δίσκο του «Προσάναμμα» και την παρουσίαση του στο Six Dogs.

κε Ντάντο, δυόμιση χρόνια από το τελευταίο σας άλμπουμ «Θα το ‘κανα ξανά». Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα; Περισσότερες άσπρες τρίχες στο κεφάλι για μένα, ακόμη δυσκολότερες συνθήκες για κάποιον που θέλει να ηχογραφήσει και να παρουσιάσει τη δουλειά του αλλά και λίγη παραπάνω συνειδητοποίηση για το ποιος είμαι και τι κάνω τελικά.

Η διάκριση από τους αναγνώστες του Jumping fish ήταν κάτι που το περιμένατε; Γιατί, όπως θυμάμαι, είχατε κινηθεί πολύ διακριτικά κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας. Ήταν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς του jumping fish κατά γενική ομολογία. Δεν ξέρω τι εννοείς διακριτικά. Υπήρξε μια  μεγάλη κινητοποίηση πραγματικά πολύ συγκινητική από διάφορους χώρους. Το πήρε “πατριωτικά” πολύς κόσμος και ειλικρινά νιώθω ευγνώμων για την ανταπόκριση. Έχω πολλούς αθόρυβους φίλους κι ελάχιστους “σελέμπριτιζ”, αν αυτό εννοείς..

Με την ίδια διακριτικότητα, όμως, κινείστε γενικότερα στο χώρο της μουσικής. Είναι θέμα χαρακτήρα ή καλλιτεχνική στάση;  Αν εννοείς διακριτικότητα το ότι δεν κινούμαι ως μαϊντανός στο χώρο, δεν ακολουθώ το κυρίαρχο lifestyle, δεν εμφανίζομαι ιδιαίτερα στους “κύκλους”, είναι θέμα χαρακτήρα. Αλλά εκτός από αυτό κρύβεται και η “ρομαντική” μου – ή πες την όπως θες – αντίληψη ότι αν δεν έχεις έργο να παρουσιάσεις δεν έχει νόημα να εμφανίζεσαι κάπου μόνο για να υπάρχεις ως πρόσωπο. Και λέω ρομαντική αυτή την οπτική  γιατί απέχει τόσο από αυτό που κυριαρχεί σήμερα. Συνήθως βλέπουμε “καλλιτέχνες” που πουλάνε την περσόνα τους με λύσσα ενώ αφιερώνουν ελάχιστη ενέργεια στο πραγματικό τους έργο.

Μιλήστε μου για το επερχόμενο άλμπουμ σας «Προσάναμμα». Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο;  Είναι ένας δίσκος πολύ δουλεμένος στην ηχογράφηση. Ο Μικές Μπίλλης κι ο Λεωνίδας Πετρόπουλος έκαναν εξαιρετική δουλειά στο στούντιο oxyzed όπου γράψαμε και μιξάραμε το μεγαλύτερο μέρος. Δύο από τα τραγούδια τα εμπιστεύτηκα στους Δραμαμίνη και στο Θοδωρή Κοντάκο (κύριος κάπα). Κι εκεί έγινε εξαιρετική δουλειά.
Γενικά το κάθε τραγούδι το αντιμετωπίσαμε ανάλογα με το τι υπαγόρευε το ίδιο. Υπάρχουν 3 τραγούδια με επιρροές απ το παραδοσιακό τραγούδι, άλλα καθαρά ποπ κι άλλα με πιο ηλεκτρικές καταβολές.

Ένα άλμπουμ που θα το παρουσιάσετε στο SIX DOGS στις 26 Γενάρη. Ναι, κατεβαίνουμε με τους βασικούς μου συνεργάτες (Λεωνίδας Πετρόπουλος, Γιώργος Καρδιανός, Στεφανος Σακελαρίου, και μια τρομπέτα επιπλέον (Κώστας Κεφαλάς) να παίξουμε για πρώτη φορά ολόκληρο το δίσκο και τραγούδια απ τους προηγούμενους.

Live στο Six Dogs

Πιστεύετε πως είναι καλό να διατηρείται ένας συγκεκριμένος ήχος από τους καλλιτέχνες, ώστε να δημιουργεί ένα κοινό που να ταυτίζεται; Ο κόσμος έχει την ανάγκη της ταύτισης, τελικά;  Για την τέχνη καλό είναι ο καλλιτέχνης να μη νοιάζεται για το κοινό και να αφήνεται στις επιταγές του υλικού του και της καρδιάς του κάθε φορά. Ο κόσμος αρέσκεται να βάζει ταμπέλες και να γίνεται οπαδός. Επίσης δε θέλει τις αλλαγές, επιζητά την ασφάλεια του οικείου. Έχουμε δει πολλά μεγάλα ονόματα να εγκλωβίζονται στην εικόνα και στον ήχο με τον οποίο τους έχει ταυτίσει ο κόσμος. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα. Αυτά είναι θέματα που απασχολούν ανθρώπους που έχουν γεμίσει στάδια.

Το προηγούμενο άλμπουμ είχε δοθεί πρώτα στις πλατφόρμες του διαδικτύου και αργότερα με την υποστήριξη του Jumping Fish κυκλοφόρησε και σε απτό υλικό. Με το «Προσάναμμα» θα κινηθείτε με τον ίδιο τρόπο ή έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο του απτού υλικού;  Τίποτα δεν αποκλείεται και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτή είναι η εποχή. Όλα ψαχτά. Θα ξεκινήσουμε ψηφιακά και θα δούμε. Έτσι κι αλλιώς η μουσική ως απτό προϊόν αφορά ελάχιστους ρομαντικούς. Στη συνείδηση των υπολοίπων θεωρείται μια κεκτημένη δωρεάν προσφερόμενη πληροφορία.

Το «Μικρό κομμάτι αγάπη» είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Είναι απαραίτητος ο δρόμος του να ματώσεις πριν καταλήξεις να ικανοποιηθείς έστω από το λίγο; Έχω σταματήσει πια να γενικεύω. Δεν ξέρω αν άλλοι άνθρωποι μπορούν να είναι ευγνώμονες για τα λίγα χωρίς να έχουν φάει τα μούτρα τους πρώτα. Εγώ, δυστυχώς, μόνο έτσι τα καταφέρνω να εκτιμήσω πράγματα.. και για λίγο..

Ακούστε το «Μικρό κομμάτι αγάπη»

Κλείνοντας, ποιος είναι ο αγαπημένος σας στίχος από το άλμπουμ «Προσάναμμα»; “Ξέρεις, η αγάπη κι η ανάγκη έχουν δυο άλφα, ένα ήτα / αλλά δε μοιάζουν καθόλου, κοίτα καλά, ξανακοίτα.”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ