ΘΕΑΤΡΟ: Η διαδρομή του νέου διευθυντή μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνου Ρήγου

Ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ ορίζεται ο διακεκριμένος χορογράφος και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος. Ο νέος Διευθυντής Μπαλέτου αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και η διάρκεια της θητείας του είναι διετής.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, αναφέρει: “Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τον χορογράφο και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ρήγο στη Διεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Παρακολουθώ και θαυμάζω τη δουλειά του εδώ και 25 χρόνια. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρει μια πνοή ανανέωσης στο Μπαλέτο της ΕΛΣ, με έντονο καλλιτεχνικό στίγμα και απόλυτο σεβασμό στη μεγάλη ιστορία του. Πιστεύω ότι με την ευαισθησία, το ήθος του αλλά και με το σπάνιο ταλέντο που διαθέτει να συνδιαλέγεται με διαφορετικά εκφραστικά μέσα, θα εμπνεύσει το Μπαλέτο της ΕΛΣ με δημιουργίες-σταθμό στο νέο μας σπίτι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και έξω από αυτό. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και θα είμαι δίπλα του κάθε στιγμή της θητείας του”.

Ο νέος διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος, αναφέρει: “Είναι μεγάλη χαρά η ανάληψη της θέσης του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουμεντάκη για την ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τις κερδίσουμε, με σκληρή δουλειά και δημιουργικότητα. Στο Μπαλέτο της ΕΛΣ βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους χορευτές της χώρας μας, με τεράστιες δυνατότητες, αδιαπραγμάτευτο ταλέντο, λάμψη και γνώση. Με τη στήριξη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους χορευτές και με δεδομένο τον σεβασμό στην ιστορία του Μπαλέτου, είμαι αισιόδοξος πως θα επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί από το μεγάλο κοινό του χορού στην Ελλάδα”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Ρήγο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1990 ίδρυσε το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ:
[Οι Γάμοι, Δωμάτιο 5, Ο Κήπος, Δάφνις και Χλόη, Ο Aθλητής, Οι 5 εποχές, Ξενοδοχείον Ορφέας, Ίκαρος-Αιφνίδια αποσυμπίεση, Η Κυρία με τις Καμέλιες, ΄Αλκηστις, Το Ρινγκ, Τρελή ευτυχία, Ουτοπία, Ταξιδιώτης του χειμώνα, Σχεδίασμα Β΄- Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ντυμένοι γυμνοί, Καρυοθραύστης κ.α].

Στο διαγωνισμό χορογραφίας του Δήμου Αθηναίων το 1990 κέρδισε το Β΄ βραβείο με το έργο [Μήπως είστε της εκδρομής;] και το 1992 το Α΄ Βραβείο με το έργο [΄Αντε Καλημέρα].

Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε, για το οποίο έχει χορογραφήσει τα έργα [Η Ωραία κοιμωμένη, Κυανοπώγων, Το ναυάγιο, Η Μνήμη των Κύκνων, Κιθαιρώνας, Ταξιδιώτης του χειμώνα, Xειμωνιάτικο ταξίδι, Ιωάννα στην Πυρά, Δωμάτιο του Ιγκόρ (Οι γάμοι-Ιεροτελεστία της άνοιξης), Χελιδόνα ηδομένη…, Λευκός Θόρυβος και Ελεύθεροι Πολιορκημένοι].

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To 2007 δημιουργεί το μουσικό – εικαστικό γκρούπ “Ταγέρια” με την συμμετοχή ηθοποιών και χορογράφων το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Art – Athina 2007, στα πλαίσια της έκθεσης Νέα Ελληνική σκηνή, στο μουσικό φεστιβάλ Reworks στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε εκδήλωση της Athens Voice.

Έχει συνεργαστεί με τους οργανισμούς: Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Μουσικό Αναλόγιο ΟΜΜΑ, ΟΜΜΘ, Εθνικό Θέατρο,, Κ.Θ.Β.Ε, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.

Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος με τους σκηνοθέτες: Γ. Λαζάνη [Αριστοφάνη/Νεφέλες, Σαίξπηρ/Όπως σας αρέσει, Στρίνμπεργκ/Δεσποινίς Τζούλια, Γκομπρόβιτς/Ο Γάμος, Ευριπίδη/Άλκηστις, Μπρεχτ-Βάιλ/Happy End, Μολιέρου/Σοφολογιώτατες], Μ. Κουγιουμτζή [Ντυράς/Η αρρώστια του θανάτου, Ευριπίδη/Ορέστης], Λ. Λαζόπουλο [Δέκα μικροί Μήτσοι, H Kυριακή των παπουτσιών, Που πάει αυτό το λεωφορείο,], Ν. Διαμαντή [Β.Ζιώγα/Δον Κιχώτης, Ευριπίδη/Μήδεια], Β.Νικολαϊδη [Π.Κούκου/Μανουέλ Σαλίνας], Γ. Σμαραγδή [Ν. Μαμαγκάκη/΄Οπερα των Σκιών], Τ. Μπαντή [Ε.Λαμπίς /Η υπόθεσις της οδού Λουρσίν], Μ. Καραμαγγιώλη [Black out], Γ.Χουβαρδά [Ευριπίδη/Ελένη, Έ.Πέγκα/ Βαλς Εξιτασιόν], – Θ.Μουμουλίδη [Γ.Σεφέρης/Όπου και να ταξιδέψω…], Θ.Μοσχόπουλο [Ιστορία με ιστορίες], N.Χατζηπαππά [Δ.Παπαδημητρίου – Α.Δοξιάδη/Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας], Στ. Φασουλή [Ότι και αν πω δεν σε ξεχνώ], Εύη Γαβριηλίδη [Σαίξπηρ/Δωδέκατη Νύχτα], Δ.Χρονόπουλο [Αριστοφάνη/Πλούτος], Π. Μιχαηλίδη [Γλυκιά μου Ίρμα], Αντρέι Σερμπάν [Ευριπίδη/Ηρακλής], Σ.Χατζάκη [Αριστοφάνη/Βάτραχοι], Β.Αρδίττη [Σοφοκλή/Τραχίνιες], Ντ. Ηλίαδη [Hardcore], Ν. Παναγιωτόπουλο [Πεθαίνωντας στην Αθήνα], Γ. Σμαραγδή [El Greco] και Μ. Μαρμαρινό [Ευρυπίδη/Ηρακλής].

Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει για το +SODA [Έ.Πεγκα/Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα], για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης [Τελετή απονομής Κρατικών Βραβείων ποιότητας 1998/1999/2001/2005], την Κρατική Σχολή Χορού [Λυπημένος Βατραχάνθρωπος- 2000, Ναυάγιο-2001, Άνοιξη-2005], την ομάδα χορού εμμέλεια [Σχέδιο τρεις αδελφές], για το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης [Ε. Τριβιζά/Φρουτοπία], [Ξ.Αηδονοπούλου-Κ.Ρήγου/Παραμύθια στο μίξερ], για το Εθνικό Θέατρο [Σαίξπηρ/αποσπάσματα/Πολύ κακό και τίποτα, Bossa nova, Τιτανικός] και για το Αγγέλων Βήμα [Σεβάς Χανούμ]

Ως περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τους Κ.Μίχο [λάθος κίνηση/Την μέρα των γενεθλίων μου πήρα το τρένο για Θεσσαλονίκη] Α.Παπαδαμάκη [Quasi Stellar/Ερμαφρόδιτος, Ισραήλ, Μιλάνο, Σεούλ, Σιβιτανόβα, Σαράγεβο, Γκιχόν].

Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει εκθέσει στις ομαδικές εκθέσεις:

[20 rooms/gallery Kapatos], [Bodyworks/Ίδρυμα Τεχνών Λευκωσίας/Ίδρυμα Πιερίδη], [Οpen studios 3/Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Θεσσαλονίκη],[Στρατόπεδο Κόδρα-2004], [Φωτοσυγκυρία 2005/UnfairyTales], [Τέχνη και Αθλητισμός/Καυτατζόγλειο Στάδιο], [Tattoomyart/gallery Antonopoulou art], [Ότι απομένει είναι μέλλον/Αρσάκειο/Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης], [Heroes/ Bio’s], [It’s not about sex/ Tαινιοθήκη της Ελλάδος].

Συνεργάστηκε ως contributing artist με το περιοδικό cool , soul μέχρι τον Μάρτιο 2009 ενώ φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Free, Marie Claire, Vogue κλπ. από τον Μάρτιο 2008 διατηρεί την στήλη Shoot me! στην εφημερίδα Athens Voice.

Συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες τραγουδιστές και συγκροτήματα σε συναυλίες και μουσικά βίντεο.

Έργα του έχουν παιχτεί σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στο εξωτερικό:
Λισσαβόνα/Πορτογαλία, Βόρεια Καρολίνα/Η.Π.Α, Τιφλίδα- Βατούμ/Γεωργία, Λυών/Γαλλία, Μπολόνια/Ιταλία, Στοκχόλμη/Σουηδία, Λονδίνο/Αγγλία, Άμστερνταμ/Ολλανδία, Σαράγεβο/Βοσνία, Μποκοτά/Κολομβία, Λα Μέντζα Τέρμε/Ιταλία, Κολονία-Βάρεν/Γερμανία, Καράκας-Μαρακάιμπο-Μαρακέι/Βενεζουέλα, Κάιρο/Αίγυπτος, Μπολζάνο /Ιταλία, Μπύτομ/Πολωνία Βερολίνο-Χαιδελβέργη-Αμβούργο/Γερμανία, Ποτκόριτσα/Μαυροβούνιο, Βελιγράδι/Σερβία, Σιγκαπούρη/Σιγκαπούρη, Λυών/Γαλλία, Τελ Αβίβ/Ισραήλ, Φάρο/Πορτογαλία, Λάγκοα/Πορτογαλία, Τρέντο/Ιταλία, Σάο Πάολο/Βραζιλία, Σαράγεβο/Βοσνία, Σεβίλλη/Ισπανία κλπ.

Το 1995 με το έργο [Δάφνις και Χλόη] και το 1996 με το έργο [Οι 5 εποχές] απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Χορού, το 1999 με το έργο [Ρινγκ] και το 2001 με το έργο [Τρελή ευτυχία] κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας, ενώ το 1997 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Από την περίοδο 2006-2007 επαναδραστηριοποίησε την ΟΚΤΑΝΑ, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι-Draft B”. Το 2008 σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο την παράσταση [Bossa Nova]και το 2009 την παράσταση [Τιτανικός]. Το καλοκαίρι του 2008 παρουσίασε στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αθήνας την νέα του παραγωγή με τίτλο “Neverland-Blood on the dance floor”. Βραβεύτηκε για την παράσταση “Bossa Nova” στα βραβεία κοινού του περιοδικού Αθηνόραμα με το 3ο βραβείο σκηνοθεσίας και το 2ο σκηνογραφίας το 2008.

Το 2009 παρουσιάσε στο Θεάτρο Ροές την παράσταση “τα Καινούρια ρούχα του Αυτοκρατορα” της Ελενας Πέγκα και το έργο “Δάφνις και Χλόη” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Παλλάς την .

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ χορού του Δήμου ΑΘηναίων το 2010 παρουσίασε την performance “Ντυμένοι – Γυμνοί” και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τον “Καρυοθραύστη” στο Θέατρο Θησείον.Τον Ιούνιο του 2011 χορογραφεί και ερμηνεύει στην παράσταση “Nijinsky είμαι μια μαριονετα του Θεού” στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.Τον Αύγουστο του 2011 χορογραφεί την παράσταση “Ευριπίδη, Ηρακλής Μαινόμενος” για το Φεστιβάλ Αθηνών. Στις αρχές του 2012 σκηνοθετεί την παράσταση Σεβάς Χανούμ.

Τον Ιανουάριο του 2013 σκηνοθέτησε τα “Κόκκινα Φανάρια” για το Εθνικό θέατρο και τον Οκτώβριο το μιούζικαλ Καμπαρέ. Τον Ιανουάριο του 2014 σκηνοθετεί στην Κύπρο την παράσταση “Μια ζωή την έχουμε”. Τον Φεβρουάριο του 2014 σκηνοθετεί και χορογραφεί την παράσταση “Vesalii Icones” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2014 παρουσιάζει με το Χοροθεάτρο Οκτάνα την “Αρκαδία” για το Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2014 σκηνοθετεί το μιούζικαλ “Rocky Horror Show” και τον Δεκέμβρη την παράσταση “Φρουτοπία” του Ευγένιου Τριβιζά στο Θέατρο Ρεξ. Την επόμενη χρονιά σκηνοθετεί την παράσταση “‘Εντα Γκάμπλερ” και το “Κενό Αυτοπροσώπως”.

Το 2016 σκηνοθέτησε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την παράσταση ” Ρωμαίος και Ιουλιέτα” και την παράσταση “Άνεμος” για το Εθνικό Θέατρο. Το 2017 σκηνοθέτησε την όπερα “Ερωτόκριτος” για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

 

Πηγή: https://www.rigosk.gr