Βιβλίο | Με πέντε νέους τίτλους υποδέχονται τον Φεβρουάριο οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Με πέντε καινούργιες εκδόσεις υποδέχονται τον Φεβρουάριο οι Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μόλις κυκλοφόρησαν πέντε τίτλοι από την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία, καθώς και μία καινούργια σειρά που φιλοδοξεί να αναδείξει έργα της ελληνικής, βαλκανικής αλλά και ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας που συνιστούν πρωτότυπες μελέτες, θέτουν νέα ερωτήματα στη συγκριτική τους διάσταση ή προσεγγίζουν το παρελθόν αναστοχαστικά.


Δείτε αναλυτικότερα:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων του Βασίλη Γκουρογιάννη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα κλασικό βιβλίο της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας που προκάλεσε αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1990, επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρόκειται για μαρτυρίες απλών ανθρώπων τις οποίες ο συγγραφέας παραθέτει δίνοντας τη δική του ερμηνεία με υπέροχη ποιητική γλώσσα, πλούσια με τις πιο πρωτότυπες εικόνες και τις πιο «ανοίκειες» μεταφορές.
Δεκαέξι διηγήσεις που αναφέρονται όλες σε φαινόμενα εξαρχόμενα των φυσικών νόμων και αντλούν από μια μακρόχρονη κληρονομιά θρύλων και παραδόσεων, σε μια εποχή που τείνει οριστικά να εξαφανίσει τη Μνήμη.

Οι Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων είναι ένα βιβλίο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια από τις γνωστές κατηγορίες του γραπτού λόγου. Γιατί δεν πρόκειται ούτε για ποιητικές πρόζες ούτε για αφηγηματικά ποιήματα. Δεν πρόκειται ούτε για επιστημονικό βιβλίο ούτε για παρεπιστημονικό. Είναι επιστημονικοφανές από πρόθεση, βαθύτατα ποιητικό αλλά καθόλου ποιητικίζον. Είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο από κάθε άποψη, που διαβάζεται από όλους, αλλά αποζημιώνει τον καθένα ανάλογα με τη διάθεση και την ικανότητά του για συμμετοχή.
Αυτή είναι, άλλωστε, η δικαιοσύνη της Τέχνης.

Διότι η ψυχή είναι αγιογραφημένη εκκλησία. Όπως ζωγραφίστηκε, ζωγραφίστηκε. Δεν επιδέχεται μεταλλαγή των μορφών. Ο κόσμος πάλι έχει τους καθρέφτες του. Αυτοί αποτελούν τις πολεμίστρες απ’ όπου ο χρόνος εύστοχα μας πυροβολεί, καθώς σιμώνουμε το πρόσωπο μέχρι την κάννη. Αυτούς τους καθρέφτες οι παραφυσικές υπάρξεις τούς γνωρίζουν. Γι’ αυτό τους αντιστρέφουν και καθρεφτίζονται μόνο στην πίσω σκοτεινή πλευρά.
απόσπασμα από το βιβλίο


ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ανάμεσα στις πράξεις της Virginia Woolf
μετάφραση: Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου

Το κύκνειο άσμα της εμβληματικής Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο, είναι ένα χαρακτηριστικά αγγλικό μυθιστόρημα το οποίο αναδεικνύει τη δύναμη της Τέχνης. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα η συγγραφέας ξεδιπλώνει τις πτυχές της αγγλικής κουλτούρας και ταυτότητας: στην καθημερινότητα της οικογένειας Όλιβερ, στις σκέψεις και στις συνομιλίες των προσώπων, στην αναπαράσταση στιγμών της αγγλικής ιστορίας μέσα στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης.
Στο μυθιστόρημα Ανάμεσα στις πράξεις  η Βιρτζίνια Γουλφ περιγράφει μια μέρα του Ιουνίου του 1939, όταν η οικογένεια Όλιβερ διοργανώνει στην έπαυλή της, το Πόιντζ Χολ, την ετήσια θεατρική παράσταση του χωριού. Το έργο είναι μια συρραφή από διάφορα σκετς που αναπαριστούν διαφορετικές περιόδους της αγγλικής ιστορίας, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του χωριού. Στα διαλείμματα του έργου, η συγγραφέας περιγράφει τις σκέψεις και τις κινήσεις των ανθρώπων που παρακολουθούν την παράσταση. Είναι η στιγμή που παύουν να είναι οι απλοί θεατές του έργου και γίνονται οι ήρωες του μυθιστορήματος.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Η κυρία Νταλογουέι.


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Το θανάσιμο πέρασμα της Lone Theils
μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

Ένα θρίλερ με ταχύτατο ρυθμό και αριστοτεχνική πλοκή παραδίδει στην πρώτη συγγραφική της απόπειρα η δανή Lone TheilsΤο θανάσιμο πέρασμα, ένα σκανδιναβικό νουάρ τυλιγμένο σε βρετανικό μανδύα,  έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες.

Όταν η δημοσιογράφος Νόρα Σαν, ανταποκρίτρια του δανέζικου εβδομαδιαίου περιοδικού Globalt στο Λονδίνο, αγοράζει μια βαλίτσα από ένα παλαιοπωλείο, βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ παράξενης ανακάλυψης. Στην ξεχασμένη βαλίτσα περιέχονται διάφορες πολαρόιντ, μεταξύ των οποίων και η φωτογραφία δύο νεαρών κοριτσιών απ’ τη Δανία που εξαφανίστηκαν σε ένα φεριμπότ ταξιδεύοντας προς Αγγλία το 1985. Η επαγγελματική περιέργειά της ξυπνά και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει μπλέκεται σε μια έρευνα που περιλαμβάνει αλλεπάλληλα ταξίδια μεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, άπειρες συνεντεύξεις με μάρτυρες, αλλά και συναντήσεις με πρόσωπα από το παρελθόν της. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν σ’ έναν σίριαλ κίλερ που εκτίει ισόβια κάθειρξη σε μια διαβόητη βρετανική φυλακή, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας για την τύχη των δύο εξαφανισμένων κοριτσιών αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη αποστολή απ’ ό,τι είχε φανταστεί…
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το αστυνομικό μυθιστόρημα της δανέζας Lone Theils γοητεύει τόσο χάρη στο μαύρο χιούμορ και τη νοσταλγική διάθεση για τη δεκαετία του 1980  με την οποία είναι ποτισμένο όσο και στην τολμηρή και συναρπαστική ηρωίδα του.


NON FICTION

Νέα σειρά: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Υπεύθυνος σειράς: Στράτος Ν. ∆ορδανάς

Η σειρά φιλοδοξεί να αναδείξει έργα της ελληνικής, βαλκανικής αλλά και ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας που συνιστούν πρωτότυπες μελέτες, θέτουν νέα ερωτήματα στη συγκριτική τους διάσταση ή προσεγγίζουν το παρελθόν αναστοχαστικά.

Παιδιά του Οδυσσέα 
Έλληνες Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (1941-1946) 
του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

Μια συγκλονιστική ματιά στον καθρέφτη του παρελθόντος, ένα μοναδικό χρονικό για το χτες που αφορά και το σήμερα. Μία εμπεριστατωμένη μελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη,  με την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα μετατραπεί σε εστία πολιτισμού και ειρήνης.
Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά μνήμες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των μικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόμοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράματα Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων – μια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια μονοπάτια του εκπατρισμού, της δίωξης και του μαρτυρίου.
Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραματικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα ∆ωδεκάνησα, που διέφυγαν με μυθιστορηματικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επαναπατρίσθηκαν με ενέργειες του διεθνούς οργανισμού UNRRA αμέσως μετά τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές μαρτυρίες, προκειμένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράματος, μιας γενικότερης ευρωπαϊκής εμπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό.

ΚΚΕ και εξουσία (1940-1944) του Γαβρίλη Λαμπάτου
Μια τεκμηριωμένη μελέτη που έρχεται να ρίξει φως στη σχέση του ΚΚΕ με την εξουσία.Το 1940, τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου, το KKE ήταν ένα κόμμα αποδιαρθρωμένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κομμουνιστική ∆ιεθνής έναντι του ναζισμού προξενούσαν σύγχυση στους κομμουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί· ως το 1944 κατέστη κόμμα εξουσίας και απειλούσε να μετασχηματίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστημα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή – και το τίμημα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δομές εξουσίας των κομμουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόμματος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδρομή Ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του κόμματος ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, μέσα από τις άγνωστες και ορισμένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό.