Οχτώ τραγούδια για τους “μικρούς” Χαρταετούς

Φωτογραφία του Tobias Hutzler, απ’ το Διεθνές Φεστιβάλ Χαρταετού στην Ινδία.

Γράφει ο Λάζαρος Αντωνιάδης

Από την Κυριακή της Συγχωρήσεως κατά την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία με βλέμματα προς τον ουρανό για την δική του, ο καθένας και η καθεμιά, επόμενη μέρα καθαρότητας και ευγνωμοσύνης. Την Καθαρά Δευτέρα, ή όπως αλλιώς ονομάζεται και «Κούλουμα» – δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής, αν και κατά τον ο Α. Καμπούρογλου «ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι columna, κόλουμνα, κούλoυμνα, κούλουμα, χωρίς όμως αυτό και να προσδιορίζει την αρχή της εορτής που πιθανολογείται κατά την περίοδο της τουρκοκρατία, συνεχίζοντας, ο λόφος επί του οποίου βρίσκεται το Θησείο ονομαζόταν στην αρχή της εποχής του Όθωνα «τριάντα δυο κολώνες» – οι εορτάζοντες τρώνε άζυμο άρτο, ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά, τα λεγόμενα σαρακοστιανά.

Πολλά, λοιπόν, και τα τραγούδια (Οχτώ στη συγκεκριμένη περίπτωση) που επέλεξαν δημιουργοί να χρησιμοποιήσουν εικόνες μέσα από τους στίχους.
  • Ηρθες και στο δρόμο μου φώτισε ο ουρανός να η καρδιά μου πέταξε κόκκινος χαρταετός. (Στίχοι – Μουσική: Μανώλης Φάμελλος)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • Είμαι ένας χαρταετός με χρώματα τρελά. (Στιχοι: Νικητας Κλιντ / Δημητρης Καρρας / Στελιος Μακρυπλιδης – Μουσική: Γιωργος Καρυδακης – Στέλιος Μακρυπλιδης)

  • Οταν κοιμάσαι γίνεσαι παιδί, χαρταετός, παλίρροια, ταξιδιάρικο πουλί. Μπορείς να καθορίσεις τη ζωή με τη σκανδάλη να πατήσεις σαν τσιγάρο ένα παραπάνω. (Στίχοι – Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα)

  • Κι έτσι ματωμένο ταξιδεύεις σαν χαρταετός χωρίς κλωστή, είσαι εσύ του χρόνου ο καθρέφτης, τίποτα κι αιώνιο μαζί. (Στίχοι – Μουσική: Χρήστος Θηβαίος)

  • Στα κούλουμα χαρταετός, το Πάσχα αρνί κερνάει, τη γης την έσπειρε ο εχθρός αλις τον που πεινάει. (Στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης – Μουσική: Νότης Μαυρουδής)

  • Mε πετάς ψηλά και πάω σαν χαρταετός γίνομαι να περπατήσεις δρόμος ανοιχτός. (Στίχοι: Γιάννης Τσατσόπουλος – Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας)

  • Κι εγώ μικρός χαρταετός που χάρηκε τα ύψη. (Στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας – Μουσική: Κώστας Χαριτάτος)

  • Η αλμύρα της θάλασσας μου καίει τα χείλη σειρήνες σφυρίζουν ένα σκοπό, ρυθμικό ανάλαφρο σκοπό κι εγώ χαρταετός σου πετώ. (Στίχοι – Μουσική: Μπάμπης Στόκας)