Συνέντευξη | Ο Χάρης Γαντζούδης «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να φέρω ξανά στο μυαλό μου δύσκολες καταστάσεις»

Ο συγγραφέας μιλά στην Εύα Φίλιου για το τελευταίο του βιβλίο «Κλικ δευτερολέπτων»

κε Γαντζούδη, σπουδάσατε πληροφορική όμως εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείστε με τη συγγραφή. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε βιβλία; Κάποια εσωτερική ανάγκη ή η επιθυμία να εκφράσετε κάποιο μήνυμα για τον αναγνώστη; Θα πω τα τετριμμένα: πάντα αγαπούσα τα βιβλία και πάντα έγραφα ιστορίες. Μα αυτή είναι η αλήθεια. Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στιχάκια, μικρές ιστορίες. Αλλά ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου να δημοσιεύσω κάποια κείμενα μου ή να γράψω ένα βιβλίο. Αυτό ήρθε με το πέρασμα του χρόνου. Κάποια στιγμή παρακολούθησα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής και έστειλα ένα διήγημα μου σε ένα site. Νομίζω ήταν Μάιος του 2012. Έτσι, ξεκίνησε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Τώρα, το έναυσμα για όλο αυτό σίγουρα είναι κάποια εσωτερική ανάγκη: να ξορκίσεις του φόβους σου, να διαχειριστείς δύσκολες καταστάσεις, να μιλήσεις για όσα σε προβληματίζουν, να επικοινωνήσεις… Από εμάς ξεκινάει όλο αυτό και κάθε φορά ελπίζεις να αγγίξει όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο ”Κλικ δευτερολέπτων” από τις εκδόσεις ”Λέμβος” και αποτελείται από 50 μικρά πεζά κείμενα. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’αυτές τις ιστορίες; Σε ποιους απευθύνονται; Όπως είπατε πρόκειται για μια συλλογή με 50 μικρά πεζά. 50 μικρές ιστορίες θα πω εγώ που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες δεν γράφτηκαν με σκοπό να γίνουν κομμάτι ενός βιβλίου για αυτό και τα θέματα που θίγονται είναι πολλά και διαφορετικά. Κοινός παρονομαστής τους είναι οι “προβληματικές καταστάσεις” που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ήρωες. Διαβάζοντας λοιπόν το βιβλίο βλέπουμε τον τρόπο που επιλέγει ο κάθε ένας και παρακολουθούμε την προσπάθεια τους να απαγκιστρωθούν από αυτές τις καταστάσεις και να φτάσουν στην προσωπική τους λύτρωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τίτλος του βιβλίου ήταν αρχική επιλογή ή τον βρήκατε αφού ολοκληρώσατε τη συγγραφή; Αρχικά να σας πω πως δεν τα πάω καλά με τους τίτλους. Είναι μια δύσκολη και άχαρη διαδικασία για εμένα να πρέπει να “φορέσω” έναν τίτλο σε μια ιστορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν ήταν τόσο δύσκολο. Όπως είπα και πριν πρόκειται για 50 διαφορετικές ιστορίες τις οποίες καθώς τις διαβάζεις έχεις την αίσθηση πως παρακολουθείς κάποια στιγμιότυπα από τη ζωή των ηρώων, κάποιες επιλεγμένες φωτογραφίες από το άλμπουμ της ζωής τους, κάποια “κλικ δευτερολέπτων”.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας; Πάντα σε όσα γράφω εισχωρεί η αλήθεια. Δε μπορώ να ξεφύγω από αυτό. Καλώς ή κακώς. Οπότε η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να φέρω ξανά στο μυαλό μου δύσκολες καταστάσεις (δικές μου ή φίλων), να τις αντιμετωπίσω ξανά, να τις διαχειριστώ ώστε να καταφέρω να τις αποτυπώσω στο χαρτί.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα λέγατε ότι επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη ζωή και τις απόψεις σας; Ίσως ακόμα και τον τρόπο που γράφετε; Δεν ξέρω αν έχουν επηρεάσει τη ζωή ή τον τρόπο γραφής μου μα είναι πολλά τα βιβλία που αγαπώ. Για κάποια από αυτά γράφω στη στήλη μου “Ταξιδεύοντας με τα βιβλία” στο BookTour. Αν έπρεπε να αναφέρω κάποια θα ήταν σίγουρα “Η Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη, “Το Αμάρτημα της Μητρός μου” του Βιζυηνού, “Η Ασκητική” του Καζαντζάκη, “Ο Μικρός Πρίγκιπας” του Εξυπερύ, “Ο φύλακας στη σίκαλη” του Σάλιντζερ,  “Οι Άθλιοι” του Ουγκώ, “Ναι” της Καραπάνου, “Το Μυστικό του Λεβάντε” του Λίβου, “Αόρατα Κορίτσια” της Ζουμπουλάκη, “Ποιοι άνθρωποι” του Τσονιώτη, “Το άλλο ρούχο του φόβου” του Κεφαλά… και τόσα άλλα…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον της λογοτεχνίας στην Ελλάδα αλλά και του ίδιου του βιβλίου; Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο; Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα πάντα και ειδικά την Τέχνη και επομένως και το χώρο των εκδόσεων. Το βιβλίο έχει γίνει πολυτέλεια. Ωστόσο, νομίζω το σκηνικό έχει αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει προς το καλύτερο. Και ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που γράφουν εξαιρετικά βιβλία και νέοι εκδότες που επενδύουν σε αυτούς. Οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή; Πάντα υπάρχουν σκέψεις, θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν ένα καινούργιο βιβλίο μα είναι πολύ νωρίς.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον σας; Για το μέλλον ονειρεύομαι να μπορώ να συνεχίσω να ονειρεύομαι.