Η Ρενάτα Καπετανάκη, το μιούζικαλ και η.. Freekey, του Λάζαρου Αντωνιάδη

Η Ρενάτα Καπετανάκη μιλά στο Λάζαρο Αντωνιάδη για την παράσταση Freekey που παρουσιάζεται στο Booze Cooperativa

Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου

Φέτος, παρουσιάζετε στο Booze Cooperativa ένα θέαμα πρωτότυπων δικών σας κειμένων μαζί με ξένο ρεπερτόριο. Πως γεννήθηκε η ιδέα; Είναι ο συνδυασμός πολλών “ιδεών” μαζί. Ήθελα να κάνω μια μουσική παράσταση με τραγούδια που αγαπώ και ήθελα να τραγουδήσω, που να έχει χορογραφίες γιατί πάντα μου άρεσαν τα σόου ξένων καλλιτεχνών με τους χορευτές να πλαισιώνουν και να δίνουν ζωή στο κάθε κομμάτι ξεχωριστά και φυσικά μια ιστορία που να δημιουργεί την δράση.

Το μιούζικαλ ήταν κάτι που σας αφορά; Γιατί, παράλληλα με την υποκριτική ασχολείστε και με τη μουσική. Κάθε τραγούδι το αντιλαμβάνομαι πάντα σαν ένα μικρό μονόλογο, όπως ακριβώς και στα μιούζικαλ τα τραγούδια είναι κομμάτι της ιστορίας, ενώνουν τον πεζό λόγο με την μουσική. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και στην Freekey η επιλογή των τραγουδιών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ροή της ιστορίας.

Πιστεύετε πως το ελληνικό μουσικό θέατρο μπορεί ν’ αντεπεξέλθει σ’ αυτό το είδος; Ήδη βλέπουμε να γίνονται ολοένα και πιο πολλές μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα. Νομίζω πως το κοινό είναι αυτό που εξοικειώνεται σιγά σιγά και ζητάει τέτοιου είδους θεάματα. Tα μιούζικαλ όμως για να γίνουν σωστά, απαιτούν μεγάλες παραγωγές, πολλά άτομα, κοστούμια, σκηνικά, και αυτό είναι δύσκολο ειδικά αυτή την περίοδο. Εμείς με την παράσταση Freekey μην έχοντας την πολυτέλεια κάποιας μεγάλης παραγωγής επιστρατεύσαμε την φαντασία μας, την δημιουργικότητα μας και πολλή δουλειά και καταφέραμε να παρουσιάσουμε κάτι που είναι πολύ κοντά σ αυτή την κατηγορία. Οπότε όλα είναι πιθανά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν αύριο είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε μόνο έναν θεατρικό ρόλο, ποιος θα ήταν αυτός; Επειδή όλους τους ρόλους που μας αρέσουν, λίγο πολύ όλοι οι ηθοποιοί τους έχουμε παίξει ακόμα και μπροστά στον καθρέφτη μας, θα επέλεγα κάποιον που δεν έχει γραφτεί ακόμα.

Το μέλλον του θεάτρου πιστεύετε πως θα δώσει την ευκαιρία να γεννήσει νέους πρωταγωνιστές ή έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή αυτή; Όσο γίνονται παραγωγές και δεν παίζουν συνέχεια τα ίδια άτομα ναι το πιστεύω. Το σημαντικό είναι να δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους κι όχι μόνο στο θέατρο, όλα από εκεί ξεκινάνε αλλιώς τα πάντα φθίνουν και είναι λογικό.

Επιστρέφοντας στην παράσταση, γιατί επιλέξατε τον ρόλο της Φρίκης; Μέσα από αυτόν τον χαρακτήρα γεννήθηκε όλη η παράσταση. Εν αρχή ήταν η Φρίκη, ο άλλος μου εαυτός που τολμάει να κάνει αυτά που δεν τολμώ εγώ. Η “κρυφή” ιστορία πίσω από το σενάριο είναι ότι μια κοπέλα κανονική σαν όλες τις άλλες επειδή δεν άντεξε την μιζέρια και την δυσκολία της καθημερινότητας φρίκαρε και μεταλλάχθηκε σε κάτι άλλο. Όπως κάθε αντιήρωας στις ιστορίες έτσι κ εκείνη μετά την μεταμόρφωσή της βρήκε σκοπό στην ζωή της, να μεταδώσει με τον τρόπο της, που δεν είναι και τόσο ειρηνικός, τις απόψεις της.

Η αναζήτηση για την αλλαγή είναι κι αυτό ένα καταλυτικό σημάδι εποχής; Ειδικά αυτή την εποχή η αλλαγή είναι αναγκαία. Βλέπουμε μοντέλα περασμένων δεκαετιών να μην λειτουργούν δεν γίνεται να επιμένουμε. Επίσης δεν γίνεται να ζούμε μουδιασμένοι από τον φόβο και την ανασφάλεια, ναι τα πράγματα είναι δύσκολα, άρα ή αποδεχόμαστε μια κατάσταση ή κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε. Αν αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Πάνω σ αυτή την ιδέα είναι βασισμένη και η παράσταση.

Τα επόμενα σχέδια σας; Προς το παρόν μ’ ενδιαφέρει να πάει καλά η παράσταση, να έρθει ο κόσμος να μας δει και να περάσει καλά. Θα ήταν ωραίο επίσης να ταξιδεύαμε με την Freekey και εκτός Αθηνών.


Η Freekey είναι ένα καρτουνίστικο, κωμικό, αλλά και μεφιστοφελικό πλάσμα που εισβάλει τις Παρασκευές στο Booze Cooperativaμαζί με τους δύο πιστούς ακόλουθούς της (freekoula) για να καταστρέψει το show της Σαρλότ Ντιβέ, μιας καλλιτεχνικής περσόνας που είναι ακριβώς ό,τι λέει το όνομά της: μια ντίβα! Τα κείμενα είναι όλα πρωτότυπα, έχουν κωμικό χαρακτήρα, εξυπηρετούν την δράση αλλά μιλάνε και για μια άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων, που μπορεί κανείς εάν θέλει ν’ ακολουθήσει, αυτός είναι εξάλλου κι ο λόγος που η Φρίκη βρίσκεται εκεί!

Σκηνοθεσία: Ρενάτα Καπετανάκη | Κείμενα: Ρενάτα Καπετανάκη & Άννυ Θεοχάρη | Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη | Ενορχήστρωση: Λουκάς Γιαννακίτσας | Εικαστικές δημιουργίες – Σκηνικά: Φαίδρα Χάρδα, Κοστούμια: Ντίνα Πολέμη | Μουσικοί: Λουκάς Γιαννακίτσας: κοντραμπάσο, Χρήστος Σπυράτος: ηλεκτρική κιθάρα, Αποστόλης Μπουρνιάς: κρουστά, Χαράλαμπος Παρίτσης: βιολί | Χορευτές: Γεωργία Κοτόκου, Κάλλια Θεοδοσιάδη

Σαρλότ Ντιβέ η Ιωάννα Μονέδα
Φρίκη (Freekey) η Ρενάτα Καπετανάκη

ΒοοzeCooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα 105 60