Η Νίνα Ράπη μιλά στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ λίγο μετά την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Splinters»

Ο Λάζαρος Αντωνιάδης βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίνας Ράπη «Splinters» στον Ιανό της Αριστοτέλους, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, και μίλησε με τη συγγραφέα.  Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Μιχαήλ και για βιβλίο μίλησαν οι Ελση Σακελλαρίδου και Αμαλία Κοντογιάννη. Στην έναρξη της παρουσίασης οι ηθοποιοί Νίκος Βατικιώτης, Μελίνα Γαρμπή, Χριστίνα Γυφτάκη, Νίκος Τσολερίδης ερμήνευσαν ένα μονόπρακτο από το Slinters που το διάστημα αυτό παίζεται στο Θέατρο Τ. 

 

Νίνα Ράπη (συγγραφέας), Αλέξανδρος Μιχαήλ (σκηνοθέτης), Αμαλία Κοντογιάννη (θεατρολόγος), Ελση Σακελλαρίδου (Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ)

Ποια η σχέση σας με το θέατρο του Παραλόγου; Το θέατρο του παράλογου μ’ έχει εμπνεύσει από την αρχή. Είχε περιγραφεί σαν να ανήκει στο είδος αυτό, αν πάρουμε για παράδειγμα, τον πρόδρομο του θεάτρου του Παραλόγου του Ιονέσκο τον ΡΙΝΟΚΕΡΟ που υπάρχει έντονη η δράση και η σύγκρουση του φαντασιακού με του πραγματικού. Αυτή η σύγκρουση μ’ έχει απασχολήσει από το πρώτο μου κιόλας έργο, από την πρώτη μου σκηνή που έγραψα. Πάντοτε, με απασχολούσε το όνειρο και το υποσυνείδητο.

Πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει χώρος για το είδος αυτό σήμερα; Και πόσω μάλλον, ένα καινούργιο θεατρικό έργο;  Το SPLINTERS για παράδειγμα δε θα έλεγα ακριβώς πως είναι θέατρο του Παραλόγου, αλλά κατά κάποιο τρόπο συλλαμβάνει παράλογες στιγμές. Όπως, προανέφερα και με τον Ρινόκερο, είναι μια συνεχής σύγκρουση του φαντασιακού με του πραγματικού, του λογικού με του παράλογου. Πιστεύω πως υπάρχει, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί από τον ρεαλισμό, δεν τον απορρίπτω – μ’ ενδιαφέρει. Υπάρχει ένα κοινό που θέλει κάτι το διαφορετικό. Κάτι μη γειωμένο στην πραγματικότητα.

Στις σιωπές αφήνετε χώρο στο θεατή ή στον ήρωα να προβληματιστεί; Και στους δύο. Σίγουρα! Να δοθεί χώρος στους ήρωες να σκεφτούν, ν’ αλλάξουν τρόπο σκέψης, δράσης. Αλλά και στο ακροατήριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ