Βιβλίο | Τρεις νέες εκδόσεις από το Πανοπτικόν

Μόλις κυκλοφόρησαν τρεις νέες εκδόσεις από τον ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ. Η «Εσωτερική εξορία» του Φώτη Τερζάκη, δοκίμια για τον κύκλο του περιοδικού “Σημειώσεις” και των εκδόσεων Ερασμος, το βιβλίο «Διαμάχη για το γερμανικό φοιτητικό κίνημα« του Αντόρνο Μαρκούζε και η συλλογή ποιημάτων του Παναγιώτη Χαχή «Hotel Nada».

Φώτης Τερζάκης – Εσωτερική εξορία
Τιμή: 12€ | Σελ. 185 | ISBN 978-960-9470-56-8

Το βιβλίο αυτό φωτίζει ένα μεγάλο, και αδικαιολόγητα σκιασμένο από τους μηχανισμούς τής δημοσιότητας, κομμάτι των νεοελληνικών γραμμάτων – αλλά δεν είναι μια γραμματολογική ιστορία. Ο συγγραφέας του μιλάει από θέση πολιτικής και πνευματικής συστράτευσης με τον αστερισμό των διανοητών στους οποίους είναι αφιερωμένα τα δοκίμιά του, όντας και ο ίδιος μέρος, κατά κάποιον τρόπο, της ιστορίας που αφηγείται. Μέσ’ από μια σειρά θεματικών αναφορών στο έργο τού Μανόλη Λαμπρίδη, του Βύρωνα Λεοντάρη, του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου και του Στέφανου Ροζάνη, αναπλάθει στα διάκενα την προϊστορία τού περιοδικού Σημειώσεις και ολόκληρο τον ιστορικό περίγυρο μέσα στον οποίον αυτές οι ιδέες και αυτό το έργο αποκτούν το νόημα και τη δραστικότητά τους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντόρνο Μαρκούζε – Διαμάχη για το γερμανικό φοιτητικό κίνημα
Τιμή: 5€ | Σελ. 37 | ISBN 978-960-9470-58-2

Η αλληλογραφία που παραθέτουμε στον τόμο αυτό ανάμεσα στα δύο εξέχοντα μέλη της Σχολής της Φρανκφούρτης ξεκίνησε με αφορμή την κατάληψη του Ινστιτούτου από φοιτητές στις αρχές του 1969 και τη συνακόλουθη κλήση της αστυνομίας εκ μέρους των διαχειριστών του Ινστιτούτου.

Το γεγονός ότι ο Αντόρνο κάλεσε την αστυνομία και συνακόλουθα διέκοψε τα μαθήματα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαρκούζε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι δύο φιλόσοφοι στην έντονη και πυκνή αυτή αλληλογραφία, διασταυρώνουν την επιχειρηματολογία τους για το φοιτητικό κίνημα, την εξέγερση, την καταστολή, την στράτευση των διανοουμένων, τη βία, τα κοινωνικά κινήματα και τον ακτιβισμό, στον απόηχο των κινημάτων της δεκαετίας του ’60.

Παναγιώτης Χαχής – Hotel Nada (ποιήματα ημιδιαμονής)
Τιμή: 5€ | Σελ. 43 | ISBN 978-960-9470-55-1

Ο Παναγιώτης Χαχής γεννήθηκε το 1979. Ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Ποιήματα, μεταφράσεις και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Anus Mundi» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.