Αυτό το oscar ποιος θα το πάρει;

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από την μεγάλη βραδιά των όσκαρ και όπως είθισται πέφτουν βροχή οι προβλέψεις. Ας δώσουμε και εμείς τις δικές μας, βλέποντας ανά κατηγορία τους πιθανούς ή, σε πολλές περιπτώσεις, τους «κλειδωμένους» νικητές. Απ ότι φαίνεται η πίτα για άλλη μια φορά θα μοιραστεί με μεγάλους νικητές τα The Shape of Water και Three Bllboards Outside Ebbing, Missouri και μεγάλους χαμένους τα Lady Bird και Get Out.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

9 οι υποψηφιότητες αλλά 2 οι ταινίες που θα σφαχτούν για το μεγαλύτερο βραβείο. Το The shape of water κουβαλάει πάνω του άλλες 12 υποψηφιότητες, το βραβείο των παραγωγών και ένα χρυσό λιοντάρι από τα κανάλια της Βενετίας. ΑΛΛΑ από δίπλα καραδοκεί το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (τι τίτλος κι αυτός) που σαρώνει σε ερμηνείες και σενάριο. Πολλοί νομίζουν πως δεν έχει ελπίδες καθώς λείπει από την πεντάδα των σκηνοθετών. Ας θυμηθούμε όμως πως το ίδιο είχε γίνει λίγα χρόνια πριν στην περίπτωση του Argo. Τέλος, επειδή το The shape of water είναι καθαρά ταινία σκηνοθεσίας στην οποία υποτάσσονται όλα τα επιμέρους, μου φαίνεται πως το μεγάλο βραβείο θα πάει στα χέρια των πινακίδων που ξεκάθαρα στηρίζεται στο σενάριο του και, όπως είναι γνωστό, στην Ακαδημία πάντα άρεσε το πακέτο ταινια – σενάριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα το σηκώσει: τολμώ να πω Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Προτιμώ:  The Shape of water

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Εδώ κλειδώνουμε τον Guillermo del Toro και πετάμε τα κλειδιά. Όλη η ταινία χειραγωγείται από το σκηνοθετικό του όραμα και θα είναι ο νικητής της κατηγορίας. Καμιά μήνυση και φήμες για αντιγραφές δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα το σηκώσει / Προτιμώ: Guillermo del Toro

 

Α ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Ποιος είναι αυτός που ακόμα δεν έχει πάρει όσκαρ, δίνει ερμηνεία ζωής και έχει μεταμορφωθεί τόσο στην ταινία που έχουν εκστασιασθεί τα μέλη της Ακαδημίας; Νομίζω πως αυτή τη στιγμή ο Gary Oldman προβάρει τον ευχαριστήριο λόγο του.

Θα το σηκώσει /Προτιμώ: Το έχει ήδη στο σπίτι του ο Gary Oldman

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Σίγουρα πράγματα. Η Frances McDormand θα βραβευτεί για δεύτερη φορά. Η σαρωτική ερμηνεία της στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri  δε αφήνει πολλά περιθώρια στις συνυποψήφιες. Για το σασπένς, μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να απειληθεί μόνο από την Sally Hawkins.

Θα το σηκώσει  / Προτιμώ: Frances McDormand

Β ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Επιτέλους ο ρολίστας Sam Rockwell θα βρεθεί ανάμεσα στους νικητές. Δεν είναι απόλυτο, καθώς απειλείται από τον πάντα καλό Willem Dafoe, αλλά η ερμηνευτική του δεινότητα, σε χαρακτήρα που εξελίσσεται γρηγορότερα και από κινητό της apple, τον καθιστά φαβορί.

Θα το σηκώσει / Προτιμώ: Sam Rockwell

Β ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Εδώ έχει κλειδώσει η Allison Janney ως μάνα-τέρας στο I, Tonya. Εγώ διαφωνώ! Αλλά εμένα ποιος μ’ ακούει; Θα προτιμούσα Laurie Metcalf (Lady Bird) που έρχεται δεύτερη αλλά όχι με μεγάλη φόρα ώστε να κάνει την έκπληξη, δυστυχώς.

Θα το σηκώσει: Allison Janney

Προτιμώ: Laurie Metcalf

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Έτσι και δεν δώσουν το βραβείο στις πινακίδες θα είναι η αδικία της βραδιάς. Καλοί και οι συνυποψήφιοι αλλά ο Martin McDonagh έχει γράψει σεναριάρα που ορίζει την ίδια την ταινία. Ακόμα και ο σκηνοθέτης υποτάχθηκε σ αυτό (εξού και η απουσία του από την αντίστοιχη κατηγορία). Μόνο το Get Out μπορεί να κάνει την ανατροπή αν σκεφτούν πως δεν πρέπει να φύγει με άδεια χέρια.

Θα το σηκώσει / Προτιμώ: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Εδώ λογικά θα επικρατήσει το Call me by your Name που άρεσε γενικά, αν και πιστεύω πως η επιτυχία του οφείλεται στο πρωταγωνιστικό δίδυμο και στην σκηνοθεσία. Δεν παίζει όμως μόνο του, καθώς νιώθει την ανάσα της ταινίας που ασχολείται με την καλύτερη χειρότερη ταινία όλων των εποχών, δηλαδή το Disaster Artist.

Θα το σηκώσει: Call me by your Name

Προτιμώ : The Disaster Artist

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η Pixar θα προσθέσει ακόμα ένα αγαλματίδιο στη συλλογή της για το πολύχρωμο Coco. Το Loving Vincent έρχεται ως δεύτερη επιλογή αλλά και πάλι οι πιθανότητες είναι λίγες.

Θα το σηκώσει: Coco

Προτιμώ: και μόνο για την δουλειά που έριξαν οι καλλιτέχνες, Loving Vincent

ΜΟΝΤΑΖ

Εδώ νικητής θα πρέπει να είναι το καλλιτεχνικό μοντάζ της Δουνκέρκης. Αυτό που οραματίστηκε ο Nolan το κατάφερε χάριν του ήχου και του μοντάζ. Υπάρχει όμως σοβαρός αντίπαλος, το Baby Driver, αλλά δεν πιστεύω να κόψει πρώτο το νήμα.

Θα το σηκώσει / Προτιμώ: Dunkirk

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ήρθε η ώρα του μεγάλου Roger Deakins με την 14η υποψηφιότητα να κερδίσει το πρώτο του όσκαρ!! Η φωτογραφία του δεν είναι απλά η βέλτιστη αλλά στην ουσία χαρακτηρίζει την ταινία του Denis Villeneuve και δεν αφήνει περιθώριο σε άλλον συνυποψήφιο.  Θα μπορούσε να ελπίζει η πρασινωπή σέπια του The Shape of Water ή η ξάστερη φωτογραφία της Δουνκέρκης…έτσι κι αλλιώς η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Θα το σηκώσει / Προτιμώ: Blade Runner 2049

 

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: θα το σηκώσει: Faces Places

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ: θα το σηκώσει: The Square (Σουηδία) / Αν γίνει η έκπληξη: A Fantastic Woman (Χιλή)

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ: θα το σηκώσει: Blade Runner 2049 / Αν γίνει η έκπληξη: War for the Planet of the Apes

ΣΚΗΝΙΚΑ: Θα το σηκώσει: The shape of water / Αν γίνει η έκπληξη: Blade runner 2049

ΜΟΝΤΑΖ ΗΧΟΥ: Θα το σηκώσει: Dunkirk / Αν γίνει η έκπληξη: Baby Driver

ΜΙΞΑΖ ΗΧΟΥ: Θα το σηκώσει: Dunkirk / Αν γίνει η έκπληξη: Baby Driver

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Θα το σηκώσει: The shape of water / Αν γίνει η έκπληξη: Phantom Thread

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Θα το σηκώσει: Remember me (Coco) / Αν γίνει η έκπληξη: This is me (The Great Showman)

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Θα το σηκώσει: Darkest Hour (δεν έχει αντίπαλο)

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Θα το σηκώσει: Phantom Thread / Αν γίνει η έκπληξη: The Shape of water