Η Μορφή του νερού σε μια Πινακίδα έξω από το Dolby Theatre (νικητές oscar 2018)

Όπως είθισται η βραδιά ανοίγει με το όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου και οι κλειδωμένοι νικητές αρχίζουν να βραβεύονται. Πρώτος της βραδιά ο Sam Rockwell. Δίκαιη νίκη και ευτυχώς δεν είχαμε καμιά έκπληξη από το βετεράνο Willem Dafoe. Έπειτα περνάμε στις κομμώσεις/μακιγιάζ. Εδώ ό,τι ακριβώς είχε κάνει το 2012 το “The Iron Lady” θα το καταφέρει φέτος το “Darkest Hour”. Το βραβείο είναι δικό του. Δίπλα στα μαλλιά και τα ρούχα…oscar κουστουμιών πήγε στο στυλάτο “Phantom Thread”.

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Sam Rockwell – “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ 

Darkest Hour

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ

Phantom Thread

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη έκπληξη της βραδιάς έρχεται από την κατηγορία του ντοκιμαντέρ. Το “Face Places” μένει με την όρεξη και το αγαλματίδιο πάει στον Ίκαρο. Ακολουθούν τα βραβεία μιξάζ και μοντάζ ήχου που λογικά οι παρουσιαστές δεν θα διάβασαν καν τι έγραφε ο φάκελος. Mε κλειστά μάτια τα oscar πάνε στο “Dunkirk” που ΕΙΝΑΙ ήχος! Το “The Shape of Water” κερδίζει το πρώτο του βραβείο για τα “υγρά” σκηνικά του.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Icarus

ΜΟΝΤΑΖ ΗΧΟΥ

Dunkirk

ΜΙΞΑΖ ΗΧΟΥ

Dunkirk

ΣΚΗΝΙΚΑ

The Shape of Water

“A fantastic Woman” από την Χιλή παίρνει το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας και το “The Square” μένει με την υποψηφιότητα. Το oscar β’ γυναικείου ρόλου κερδίζει η μάνα-τέρας από το “I, Tonya” (όπως περιμέναμε όλοι) Allison Janney. Ανιαρός θα έλεγα ο λόγος της (όπως και η ερμηνεία της). Το όσκαρ animation μικρού μήκους οδεύει στα χέρια του “Dear Basketball” ενώ του μεγάλου μήκους στο χρωματιστό και αρκετά creepy “Coco“!! Ο παραγωγός της ταινίας αναφέρει μεταξύ άλλων “…όλοι χωράμε σ’ αυτόν τον κόσμο, αν κάνουμε τον κόπο να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον”

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

A Fantastic Woman (Χιλή)

Β ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Allison Janney – I, Tonya

ANIMATION ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Dear Basketball

ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Coco

Το “Blade Runner 2049” μπορεί να αγνοήθηκε από τα μεγάλα βραβεία, αλλά τα οπτικά εφέ είναι δικά του. Το μοντάζ κερδίζει άξια το “Dunkirk” (τρίτη νίκη στη σειρά και εκεί θα μείνει λογικά) που τόσο αριστοτεχνικά χώρισε την ταινία σε αέρα, ξηρά και θάλασσα. Oscar ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο “Heaven in the Traffic” (αυτά τα μικρού μήκους να ‘ξερα πώς μπορώ να τα δω).

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

Blade Runner 2049

ΜΟΝΤΑΖ

Dunkirk

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Heaven in the Traffic

Ταινία μικρού μήκους (τελειώσαμε με τα μικρά) στο “The Silent Child”. Και περνάμε σιγά σιγά στα δυνατά. Διασκευασμένο σενάριο στο “Call me by your name” και το όσκαρ παραλαμβάνει ο γηραιότερος υποψήφιος (89 ετών) Τζέιμς Άιβορι. Πάμε στο πρωτότυπο σενάριο που έγινε αυτό που φοβόμουν. Σκέφτηκαν πως δεν πρέπει να φύγει με άδεια χέρια και το “Get Out” παίρνει το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Συγχρόνως αφήνουν στην απ έξω το σενάριο που αποτελεί από μόνο του σεμινάριο για νέους γραφιάδες (βλέπε Πινακίδες). Ντροπή! Βραβείο τελικά σε ταινία που ανανέωσε ένα κουρασμένο είδος. Ούτε ο ίδιος ο σεναριογράφος το πιστεύει λέγοντας πως σταμάτησε 20 φορές να γράφει την ταινία, επειδή θεώρησε ότι δεν θα γινόταν!

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

The Silent Child

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Call me by Your Name

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Get Out

Ο Roger Deakins επιτέλους με την 14η υποψηφιότητά του, κερδίζει το πολυπόθητο αγαλματίδιο για την από-άλλο-κόσμο φωτογραφία του στο Blade Runner 2049. Δεύτερο βραβείο για τον Alexandre Desplat για την εξαίσια μουσική του “The Shape of Water“. Δεν ξεχνάει μάλιστα στο λόγο του να αναφέρει την μητέρα του που κλείνει τα 90 και είναι και Ελληνίδα (Ικαρία ζει; ρωτάω εγώ). Το Coco προσθέτει και δεύτερο oscar αυτό του τραγουδιού!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Blade Runner 2049

ΜΟΥΣΙΚΗ

The Shape of Water

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Remember me (Coco)

Η σκηνοθεσία της χρονιάς ανήκει στο Guillermo del Toro που έκανε το όραμά του κινηματογραφικό όνειρο και μας το χάρισε. Αναμενόμενο και δίκαιο. Αναφέροντας πως είναι μετανάστης όπως πολλοί υπογραμμίζει πως “Νομίζω πως το ωραιότερο πράγμα είναι να σβήνουμε τα όρια”.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Guillermo del Toro – The Shape of Water

Ώρα για τον ανδρικό ρόλο της χρονιάς και ο Gary Oldman σηκώνεται να παραλάβει το αγαλματάκι του. Οσκαρούχος πια. Η Ακαδημία λατρεύει τις μεταμορφώσεις ιδίως όταν συνοδεύονται από ερμηνείες ζωής. Μακιγιάζ και Ερμηνεία, συνδυασμός που σκοτώνει (βλέπε The Iron Lady, La vie en Rose)

Α ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Gary Oldman – Darkest Hour

 

Η ερμηνεία της έχει σαρώσει φέτος ο,τι κινηματογραφικό βραβείο υπάρχει τερματίζοντας στην κορυφή. Το oscar γυναικείου ρόλου ανήκει στην Frances McDormand. Ένας “αναρχικός” λόγος, ένα κάλεσμα να σηκωθούν όρθιες όλες οι γυναίκες που ήταν υποψήφιες και μια προτροπή στους παραγωγούς “Μη μας μιλάτε απόψε στο πάρτι, καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας”!!

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

 

Oscar καλύτερης ταινίας “The Shape of Water“!! Τα μέλη της Ακαδημίας δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο ονειρικό παραμύθι του Guillermo Del Toro. Σκληρό μα συνάμα γλυκό, ψεύτικο αλλά πέρα για πέρα αληθινό, ένα φιλμ που πηγάζει από την καρδιά του ανθρώπου και μιλάει για την απανθρωπιά που ζούμε. Ας αφήσουμε την αγάπη να υπάρχει αφού έτσι κι αλλιώς…”στο τέλος όλα γίνονται νερό”!

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

The Shape of Water

 

Έχουμε και λέμε:

  1. Το “The Shape of Water” μεγάλος νικητής με 4 oscar (Ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής, σκηνικών)
  2. Το “Dunkirk” νικητής σε 3 κατηγορίες (Μιξάζ και μοντάζ ήχου, μοντάζ)
  3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” αρκέστηκε στις 2 ερμηνείες του (Α γυναικείος, Β ανδρικός) χάνοντας άδικα το σενάριο
  4. Το “Get Out” δεν εμεινε στις υποψηφιότητες κλέβοντας το όσκαρ σεναρίου
  5. Αντίθετα με το “Lady Bird” που έμεινε με την χαρά!