Κώστας Μακεδόνας «Οσα χρόνια και να περάσουν η συγκίνηση που νιώθω όταν τραγουδώ το “Μόνο μια φορά” παραμένει σταθερή»

Ο ερμηνευτής μιλά στην Εύα Φίλιου.

Τα τρία πρώτα Σάββατα του Μαρτίου εμφανίζεστε για πρώτη φορά στο «PassPort Κεραμεικός» μαζί με την Περσεφόνη Μήλια κι έξι μουσικούς. Τι θα ακούσουμε από εσάς αυτές τις βραδιές; Έχοντας δίπλα μου όπως είπατε 6 εξαιρετικούς μουσικούς καθώς και την ταλαντούχα τραγουδίστρια Περσεφόνη Μήλια, θα παίξουμε τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία (“Μαργαριτάρια”, “Μόνο μια φορά”, “Το ποδήλατο”, “Μη μου λες αντίο”, “Κάτσε καλά”, “Κόκκινα γυαλιά”, “Αντικριστά”, “Έκανες το λάθος”, “Η Λίζα και η κορνίζα”, “Στο λευκό τον πύργο”, “Ουσίες”, “Δεν σου ανήκω”, “Έπεσε έρωτας” και πολλά άλλα) αλλά και επιλογές από αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια που όλοι μας αγαπάμε και τραγουδάμε! Σκοπός μας είναι να διασκεδάσουμε τον κόσμο με τραγούδια που έχουν αντέξει στο χρόνο, τραγούδια που μιλάνε στην καρδιά και στο μυαλό με το στίχο και τη μουσική τους.

Ποιο τραγούδι σας συγκινεί και απολαμβάνετε να το ερμηνεύετε στις συναυλίες σας; Όσα χρόνια και να περάσουν η συγκίνηση που νιώθω όταν τραγουδώ το “Μόνο μια φορά” παραμένει σταθερή. Είναι το τραγούδι με το οποίο ουσιαστικά κατάφερα να μπω στα σπίτια όλων των ανθρώπων που αγαπούν το καλό λαϊκό τραγούδι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πιστεύετε ότι κάνει μια συναυλία αξέχαστη όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για εσάς; Ερμηνεύω στην ερώτησή σας τη λέξη “αξέχαστη” ως κάτι θετικό γιατί θα μπορούσε να είναι μία συναυλία αξέχαστη και για πολλούς αρνητικούς λόγους. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα θετικά! Η απαραίτητη συνθήκη για να μας μείνει μία συναυλία αξέχαστη είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό. Εμείς πάντα σκοπεύουμε να δώσουμε το 100% των δυνάμεών μας. Η υπέρβαση όμως γίνεται όταν και το κοινό είναι θετικό, έχει έρθει για να ακούσει και να συμμετάσχει και όχι από κάποια υποχρέωση. Τότε, αν υπάρχει και η βοήθεια από όλους τους υπόλοιπους παράγοντες (ήχος, τοποθεσία κλπ) μία συναυλία γίνεται αξέχαστη και την κρατάμε βαθιά μέσα μας.

Στην εποχή της εικόνας, εκτιμά ο κόσμος τις καλές φωνές ή περνάνε απαρατήρητες; Η μουσική ακούγεται με τα αυτιά μας κυρίως. Φυσικά και η εικόνα παίζει ρόλο αλλά ότι και να γίνει η μουσική στηρίζεται στην ακοή. Καταλαβαίνω τι εννοείται αλλά επιτρέψτε μου να είμαι ρομαντικός και να πιστεύω πως μία καλή φωνή δεν χάνεται. Ή μάλλον για να είμαι πιο  ακριβής, μία πραγματικά ξεχωριστή φωνή δεν χάνεται γιατί καλές φωνές μπορεί να υπάρχουν πολλές αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες για να την κάνουν να ξεχωρίσει όπως για παράδειγμα το ίδιο το τραγούδι. Από εκεί και πέρα μία καλή εμφάνιση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Κατά τη γνώμη σας, τι σημαίνει «καλός τραγουδιστής»; Σημαίνει ταλέντο σε συνδυασμό με πολλή δουλειά, σωστή τεχνική, καλές επιλογές υλικού και λειτουργία μυαλού και καρδιάς

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι σας «Τα πλοία της γραμμής» σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική του Νικόλα Μαυρέση. Τι είναι αυτό που σας κερδίζει πρώτα σ’ ένα τραγούδι που επιλέγετε να ερμηνεύσετε; O στίχος ή η μελωδία; Δεν υπάρχει σταθερή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, τουλάχιστον από τη μεριά μου. Άλλες φορές ο στίχος είναι αυτός που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και άλλες φορές η μελωδική γραμμή που ξεκινάει ήδη από την εισαγωγή. Περιττό να πούμε πως ένα τραγούδι είναι καλό όταν υπάρχει σωστή σχέση μουσικής και στίχου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση άκουσα το τραγούδι ολοκληρωμένο και πραγματικά ήταν το σύνολο που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιους καλλιτέχνες εκτιμάτε και θαυμάζετε στην Ελλάδα; Παρακολουθώντας την καριέρα μου και τις συνεργασίες μου μπορείτε να καταλάβετε τις προτιμήσεις μου και πιστέψτε με πως εκτιμώ και θαυμάζω όσους έχω συνεργαστεί και δεν έχω κάνει ποτέ μου εκπτώσεις στην επιλογή συνεργατών.

Έχετε μία πολυετή καριέρα στο χώρο του τραγουδιού. Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη ή η σημαντικότερη στιγμή που έχετε ζήσει σε επαγγελματικό επίπεδο; Δε ξέρω αν μπορώ να σας πω με σιγουριά την καλύτερη ή σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου αλλά σίγουρα η παράσταση του έργου “Ποιος τη ζωή μου” για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη στην Μακρόνησο ανήκει στις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μου.

Μία από τις πιο σπουδαίες συναντήσεις σας ήταν εκείνη με τον Σταμάτη Κραουνάκη που σας άκουσε στη Θεσσαλονίκη, όταν ήσασταν 18 ετών. Πώς από εκείνη τη στιγμή φτάσατε στην πρώτη σας δισκογραφική δουλειά; Εκείνη την εποχή βρισκόμασταν στην ακμή της δισκογραφίας. Υπήρχε η δυνατότητα μία ομάδα δημιουργών και παραγωγών να πιστέψει σε έναν νέο τραγουδιστή και να επενδύσει στο ταλέντο του. Ο Σταμάτης ακούγοντάς με στη Θεσσαλονίκη ήταν αυτός που μαζί με τη Λίνα με πρωτοπίστεψαν, στη συνέχεια ακολούθησε η δισκογραφική εταιρία και έτσι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Δυστυχώς, τώρα πια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και παρόμοιες ιστορίες επαναλαμβάνονται όλο και πιο σπάνια.

Νιώθετε κάποια νοσταλγία σκεπτόμενος το παρελθόν; Υπάρχει κάτι που λείπει από τη ζωή σας σήμερα; Κοιτάζοντας πίσω τη ζωή μου νιώθω πολύ τυχερός για όσα έζησα. Αλλά και αυτή τη στιγμή είμαι εξίσου τυχερός για αυτά που ζω με την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τους συνεργάτες μου.

Έκτος από τραγουδιστής, είστε και έμπειρος πιλότος. Μάλιστα ήσασταν το τιμώμενο πρόσωπο στην μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη της Ελλάδας «Athens Flying Week». Πώς νιώσατε γι’ αυτήν την τιμητική διάκριση που λάβατε; Ο αέρας είναι ο άλλος επαγγελματικός πυλώνας της ζωής μου. Όταν λοιπόν σε βραβεύουν οι συνάδελφοί σου η τιμή είναι τεράστια και ειδικά εκείνο το διήμερο ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό για μένα.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένος; Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η δουλειά μου, η καλή μουσική, ένα ωραίο φαγητό, ένα ταξίδι, η ηρεμία, η ένταση, η δημιουργία…

Κλείνοντας θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια; Τι να περιμένουμε από εσάς στο προσεχές διάστημα; Να περιμένετε ένα ολοκληρωμένο cd με μερικά καινούργια τραγούδια αλλά και κάποια πιο παλιά από συμμετοχές μου σε δίσκους συναδέρφων μου αλλά και τις καλοκαιρινές μας συναυλίες που εκτός από το κλασικό μας λαϊκό σχήμα θα υπάρχει και μία άλλη, διαφορετική πρόταση, στηριγμένη στην μελοποιημένη ποίηση. Σύντομα!