Λυδία Σέρβου: «Το πείσμα και η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητα για την εξέλιξή μας»

Συνέντευξη στην Εύα Φίλιου

Είστε μουσικός και ερμηνεύτρια, διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και πτυχιούχος διδασκαλίας στο πιάνο. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, πότε και πώς συνειδητοποιήσατε ότι θέλατε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Η αγάπη μου για τη μουσική και ιδιαίτερα για το τραγούδι εκδηλώθηκε σε πολύ μικρή ηλικία. Δεν θυμάμαι να θέλησα ποτέ να ασχοληθώ με κάτι άλλο! Άλλωστε στην οικογένειά μου η μουσική αποτελούσε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σας μέχρι σήμερα; Όλες τις συνεργασίες μου τις θυμάμαι με χαμόγελο, συγκίνηση και ευχαρίστηση! Αυτό που πάντα κρατάω είναι ο επαγγελματισμός, η γενναιοδωρία και οι συμβουλές που μου έχουν δώσει όλοι όσοι είχα τη χαρά και την τιμή μέχρι σήμερα να συνεργαστώ. Ξεχωρίζω τις εμφανίσεις μου ως σολίστ υπό τη διεύθυνσή του Ανδρέα Πυλαρινού με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη, όπου σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ερμήνευσα στο Ηρώδειο το έργο του Γιώργου Πονηρίδη «Δύο Μουσικές Αφηγήσεις» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Σημαντική υπήρξε και η πολυετής συνεργασία μου με τη Μαρίζα Κωχ και τον Γιώργο Θεοφάνους. Είναι σπουδαίοι καλλιτέχνες και όποιος έχει την ευκαιρία να συνεργάζεται μαζί τους έχει να μάθει πολλά. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην εμφάνιση μου στο Ηρώδειο στην παράσταση «Μικρασία φεύγαμε… και για σένα λέγαμε» σε σκηνική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη καθώς και στη συμμετοχή μου, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Τρικάλων, στα Τσιτσάνεια 2017, όπου ερμήνευσα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου στη συναυλία – αφιέρωμα «Ο δικός μας Δημήτρης, ο Μητροπάνος της καρδιάς μας» και στη συνέχεια με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τη Λιζέτα Καλημέρη τραγουδήσαμε Βασίλη Τσιτσάνη στη μουσική παράσταση «Οι μούσες του Τσιτσάνη».

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες. Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα επιθυμούσατε να συμβεί στο μέλλον; Επιθυμώ να συνεργάζομαι και να μοιράζομαι τη σκηνή με καλλιτέχνες που αγαπώ, ταιριάζουμε μουσικά και αντιμετωπίζουμε με την ίδια αθωότητα και προσέγγιση το τραγούδι. Μια ερμηνεύτρια που θαυμάζω και θα ήθελα να συνεργαστώ είναι η  Γιώτα Νέγκα. Έχει μια σπουδαία φωνή και έναν ξεχωριστό εσωτερικό κόσμο που τον μοιράζετε με το κοινό μέσα από τα τραγούδια της και τις επιλογές της. Θα ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου να βρεθούμε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στις 29/3 τραγουδάτε στη ”Σφίγγα” για πρώτη φορά. Τι θα μας παρουσιάσετε σε αυτό το liveΘα είναι ένα ιδιαίτερο live  αφού θα έχω τη χαρά μετά από αρκετό καιρό να βρεθώ και πάλι στη σκηνή με τους εξαιρετικούς μουσικούς και φίλους Νεοκλή Νεοφυτίδη στις ενορχηστρώσεις και το πιάνο, Βασίλη Δρογκάρη στο ακορντεόν, Παντελή Ντζιάλα στις κιθάρες, Κώστα Μήτσιο στο μπουζούκι, Θανάση Σοφρά στο κοντραμπάσο και Ανδρέα Νικόλη στα κρουστά για να σας ταξιδέψουμε  με τραγούδια από όλο το ελληνικό και όχι μόνο ρεπερτόριο με μοναδικό στόχο να γίνουμε όλοι μια παρέα. Τίτλος αυτής της μουσικής συνάντησης  είναι «Ένα βήμα μπροστά». Ένα βήμα  πιο κοντά σε αυτά που αγαπάει η ψυχή μου και έχω την ανάγκη να τα μοιραστώ μαζί σας. Ένα βήμα πιο κοντά και στα νέα δικά μου τραγούδια που θέλω να σας τα γνωρίσω για να γίνουν και δικά σας.

Πόσο επιλεκτική είστε στα τραγούδια που αποφασίζετε να ερμηνεύσετε κάθε φορά; Είναι η πιο δύσκολή αλλά και η πιο απολαυστική διαδικασία. Δίνω μεγάλη σημασία στο στίχο.  Το κάθε τραγούδι είναι ένας μικρός ρόλος και έχω την ανάγκη να ταυτιστώ με την ιστορία του και να την μεταφέρω στο κοινό.

Ως δασκάλα μουσικής, θεωρείτε ότι είναι εφικτό κάποιος να καταφέρει να γίνει καλός τραγουδιστής μόνο με πείσμα και σκληρή δουλειά; Κι αν ναι, τότε γιατί πολλοί ψάχνουν την επιβεβαίωση μέσα από πτυχία και επαίνους; Πιστεύω στο ταλέντο! Τα πτυχία και οι έπαινοι δεν είναι απλά μια επιβεβαίωση όπως λέτε. Για μένα είναι τα εφόδια που επιτρέπουν σε έναν καλλιτέχνη να ολοκληρωθεί. Το πείσμα και η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητα για την εξέλιξή μας αλλά χωρίς ταλέντο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις καλός τραγουδιστής ή μουσικός.

Τελικά πιο δύσκολη είναι η ερμηνεία στη σκηνή ή η διδασκαλία; Είναι διαφορετικές διαδικασίες, μη συγκρίσιμες που η καθεμία έχει τη δική της μαγεία. Στη διδασκαλία καλείσαι να μεταφέρεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου σε νέους ανθρώπους και να τους βοηθήσεις να τις κατανοήσουν και να εξελιχθούν. Στη σκηνή ερμηνεύεις έναν μικρό ρόλο σε κάθε τραγούδι και μοιράζεσαι τη στιγμή με το κοινό.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με το τραγούδι; Να έχει διάθεση για σκληρή δουλειά, να σπουδάσει μουσική και να έχει γερό στομάχι.

Ποιον τίτλο θα δίνατε στη ζωή σας αυτή την περίοδο; Θα χρησιμοποιήσω για τίτλο έναν στίχο του Λάκη Λαζόπουλου: «τη ζωή μου μηδενίζω… πάει να πει πως ξαναρχίζω».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στις 29 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει το νέο μου τραγούδι με τίτλο «Κακό Σημάδι» σε μουσική του Νεοκλή Νεοφυτίδη και στίχους του Ανδρέα Καραγιαννίδη. Μάλιστα ο Bob Katsonis με την ομάδα του το σκηνοθέτησε και έτσι έχουμε πλέον και ένα υπέροχο video clip που θα το παρουσιάσουμε για πρώτη φορά  στο live μας στη «Σφίγγα».  Παράλληλα μετά από μια περίοδο ανασυγκρότησης βρίσκομαι και πάλι στο studio για να τελειώσω τη νέα δισκογραφική μου δουλειά σε ενορχήστρωση του Νεοκλή Νεοφυτίδη και τραγούδια που μου εμπιστεύτηκαν ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Χρίστος Θεοδώρου και ο Κώστας Μήτσιος.