Η ηθοποιός, Μάνια Παπαδημητρίου, γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η ηθοποιός, Μάνια Παπαδημητρίου, γράφει στο προσωπικό της προφίλ στο facebook με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), για τα δικαιώματα και την αναγνώριση του πτυχίου των ηθοποιών, εφόσον υπογράφονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Για την παγκόσμια ήμερα θεάτρου θα μιλήσω για την καλλιτεχνική παιδεία:
Καταγγέλλω για μια ακόμα φορά την κατάσταση που επικρατεί στη χωρά μου. Να σπουδάζεις θέατρο και ενώ το πτυχίο σου έχει την υπογραφή του ΥΠΠΟ, δηλ. του κράτους , την πράξη να μην ισοδυναμεί με τίποτα και να εμφανίζεσαι ως απλός απόφοιτος λυκείου.
Καταγγέλλω την πλήρη απαξίωση της υποκριτικής τέχνης που είναι η τέχνη του θεάτρου και παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για την αλλαγή αυτού του καθεστώτος. Όλα τα άλλα που ακούγονται περί υποτίμησης των πτυχίων των πανεπιστημίων και τα συναφή είναι ανακριβή και προϊόν παραπληροφόρησης. Οι καλλιτέχνες παλεύουμε να σημαίνουν κάτι τα πτυχία μας, που είναι υπογεγραμμένα από το ΥΠΠΟ, να μας αναγνωρίζουν ως πολίτες που έχουν σπουδάσει, και όχι ως ψώνια. Αυτός είναι ο αγώνας μας.

Καμία σχέση δεν έχει αυτό με τα πτυχία των θεατρολόγων. Τα πτυχία αυτά είναι από ΑΕΙ, έχουν υπογραφή του Υπ Παιδείας και δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα των καλλιτεχνών. Ανήκουν σε άλλο πεδίο. Τώρα εάν κάποιοι φοβούνται ότι με το να αναγνωριστούν οι καλλιτέχνες ως έχοντας σπουδάσει κι αυτοί κάτι, θα βάλει σε κίνδυνο κάποια δεδομένα προνόμια κάποιων κλάδων, προνόμια που προέκυπταν ακριβώς από το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες εμφανίζονταν ως απλοί απόφοιτοι λυκείου αυτό δεν είναι λόγος για να μην παλεύουν οι καλλιτέχνες για το δίκαιο αίτημα τους. Η αναγνώριση του πτυχίου του ενός δεν σημαίνει υποτίμηση του πτυχίου του άλλου. Δεν θα ‘πρεπε να σημαίνει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δραματικές σχολές οι αναγνωρισμένες από το ΥΠΠΟ και οι μαθητές που δίνουν και ξαναδίνουν στην επιτροπή του ΥΠΠΟ και τρέμει το φυλλοκάρδι τους και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τη σχολή, δεν είναι ζώα αλλά πολίτες που θέλουν το χαρτί που παίρνουν να σημαίνει ότι σπούδασαν κάτι. Αυτό παλεύουμε εδώ και είκοσι χρόνια. Και είναι ντροπή να μην διορθώνεται.»

Για την παγκοσμια ημερα θεατρου θα μιλησω για την καλλιτεχνικη παιδεια Καταγγελω για μια ακομα φορα την κατασταση που…

Gepostet von Mania Papadimitriou am Freitag, 23. März 2018

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ