Ο Μιχάλης Καλογεράκης μάς μιλά για «Κάτι Παράξενο»

Συνέντευξη στην Εύα Φίλιου

Eίστε και οι δύο νέοι καλλιτέχνες. Ποια είναι η διαδρομή σας από τότε που ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική και τι σας έκανε να πάρετε μέρος στην 4η Ακρόαση Νέων Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου; Η διαδρομή είναι πολύ μεγάλη, παρά το νεαρό της καλλιτεχνικής μας πορείας, εγώ με τον Παντελή και τους ποιητές, τον Μιχάλη Γκανά, τον Νίκο Μοσχοβάκο, την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, τον Γιάννη Στίγκα, τον Ντίνο Σιώτη, και την 4η Ακρόαση και την Μικρή Άρκτο.

Μίληστε μας για τις κυριότερες μουσικές σας επιρροές. Οι μουσικές μου επιρροές είναι πολλές, από τον LeonardCohenμέχρι τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.  Πιο πολύ θα έλεγα όμως πως με έχουν επηρεάσει τοπία, πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα του Πεσσόα, και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας; Mε πρόταση/προτροπή κάποιου ή εντελώς αυθόρμητα; Η συνεργασία μας είναι το αποτέλεσμα μια καλής φιλίας, πολλά βράδια που ακούγαμε μουσική, άλλα τόσα που φτιάχναμε αυτά τα πέντε τραγούδια του δίσκου.

Πώς φτάσατε στη δημιουργία του δίσκου ”Κάτι παράξενο”; Πείτε μας λίγα λόγια για το δίσκο.  Όλα τα έχει αυτός ο δίσκος, ποιήματα που διαβάζω χρόνια, που διαβάζω χρόνια. Μελοποιημένα πριν δέκα χρόνια κι άλλα μελοποιημένα πριν λίγους μήνες. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό το δίσκο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασχολείστε με μελοποιημένα ποιήματα σπουδαίων δημιουργών. Πιστεύετε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ποίηση σήμερα κι ότι ζούμε σε μια εποχή αντιποιητική; Η εποχή δεν είναι αντιποιητική, η ζωή είναι γεμάτη ποίηση. Ο άνθρωπος όμως δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μυρίζει. Τρέχει σαν βρεγμένη γάτα, γρανάζι μιας μηχανής που υπολειτουργεί. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως τα καταφέραμε να υποταχθούμε τόσο πολύ στο κέρδος.

Υπάρχουν κάποια τραγούδια από αυτό το δίσκο που θα λέγατε ότι ξεχωρίζετε περισσότερο; Δεν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζω. Είναι για μένα ένας ολοκληρωμένος κύκλος.

Ποια είναι η άποψή σας για την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας αυτήν την
περίοδο; Όπως και κάθε άλλη βιομηχανία. Σε δύσκολη κατάσταση.

Και τα σχέδιά σας, άμεσα και ίσως πιο μακροπρόθεσμα μετά τις εμφανίσεις σας στο PassPort, ποια είναι; Δουλειά, δουλειά , δουλειά.