Διαβάζοντας το Confiteor, το νέο δοκίμιο της Τζίνας Πολίτη

«Εικάζω πως δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο αρχίζει με τον Αντριά να περπατά στους «βρεγμένους δρόμους της Βαλκάρκα» (11) και τελειώνει με τις φράσεις: «Άνοιξα την τηλεόραση και ο παρουσιαστής του μετεωρολογικού δελτίου, με νυσταγμένο ύφος, με διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ώρες η θερμοκρασία θα πέσει απότομα και θα σημειωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις» (703). Μήπως έρχεται ένας νέος Κατακλυσμός για να εξολοθρεύσει την παγκόσμια πλέον βαρβαρότητα που επιβάλλει στους λαούς η κυριαρχία των χρηματαγορών; «Οι λαοί υποφέρουν από κάποια μοιραία πολιτική ασθένεια», γράφει ο Βίκο.

Τα άνθη του Κακού εξακολουθούν να θεριεύουν. Η ιδεολογία του ναζισμού εκλέγει τώρα στην Ευρώπη κυβερνήσεις. Εκατομμύρια ανθρώπων περιπλανώνται τώρα ανέστιοι λόγω ψυχρά υπολογισμένων κατακτητικών πολέμων. Η απάντηση στο γιατί της μικρής Αμέλια δεν δόθηκε. Η απορία παραμένει. Confiteor. Mea culpa.

Διαβάζοντας όμως τον Βίκο, κατάλαβα πως η σύνδεση της αφηγηματικής δομής με τον εννοιολογικό καμβά στο Confiteor βρίσκεται ακριβώς στην πράξη της συγγραφής του. Γιατί η λογοτεχνία, όπως και η τέχνη, «είναι μια δυναμική γραμμή, που ξεκινά απ’ τις σπηλιές της χαράδρας της Βαλτόρτα και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού εξακολουθεί να υπάρχει η ανθρωπότητα» (448). Η θέση αυτή δικαιώνει και τη γραφή της ποίησης μετά το Άουσβιτς. Στο χάσμα που ανοίγεται ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, μπροστά στην ανοιχτή, χαίνουσα προοπτική μιας νέας εποχής βαρβαρότητας, το ανείπωτο θα περιμένει πάντα την έκφρασή του.» Τζίνα Πολίτη

Το βιβλίο Διαβάζοντας το Confiteor θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Πόλις.


Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε το 1930. Έλαβε το Διδακτορικό της στην Αγγλική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Cambridge, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Είναι διά βίου Εταίρος του κολλεγίου Churchill και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την προσφορά της στο πεδίο της λογοτεχνικής κριτικής και του πολιτισμού, και την πολύχρονη διδασκαλία της, τιμήθηκε το 1998 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με το Βραβείο Εξαίρετης Έρευνας και Διδασκαλίας. Το 2007, για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών, το περιοδικό Διαβάζω της απένειμε το Βραβείο Δοκιμίου. Το 2011 η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών την τίμησε με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» για το επιστημονικό και θεωρητικό της έργο. Το 2012 το Μουσείο Μπενάκη την τίμησε για την πολύχρονη συμβολή της στην κριτική σκέψη.

Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, την ελληνική και τη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από τις επιστημονικές της μελέτες, αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας.