“Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας”, του Παναγιώτη Κριτσάκη

Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας, 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. | Έγχρωμο | Διάρκεια: 149′
Σκηνοθεσία: Αντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ, Κρις Χέμσγουορθ, Μαρκ Ράφαλο, Κρις Εβανς, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τομ Χόλαντ


Μια φορά κι έναν καιρό

Όλοι οι φίρμες ήρωες της Marvel βάζουν τα δυνατά τους να προστατεύσουν ολόκληρο το σύμπαν από τον πανίσχυρο Thanos. Ο τελευταίος θέλει να μαζέψει 6 βόλους της αιωνιότητας που θα του χαρίσουν την απαραίτητη δύναμη προκειμένου να εξαφανίσει το μισό σύμπαν για να επέλθει η ισορροπία.

Θάνος όπως Θάνατος
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το blockbuster των blockbusters, το δαχτυλίδι που κυβερνά όλα τα υπόλοιπα, ο ήλιος που δίνει φως στα υπόλοιπα αστέρια. Ελπίζω να καταλάβατε τι αξία έχει η ταινία στον κινηματογραφικό κόσμο της Marvel! Θα έχετε διαβάσει παντού πως οι δεκάδες προηγούμενες ταινίες προετοίμαζαν αυτό το «φινάλε», το οποίο λογικά θα σαρώσει στο διάβα του και, εδώ που τα λέμε, δικαιολογημένα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο για την μεγάλη οθόνη.

Τα αδέλφια Russo πέτυχαν το ακατόρθωτο. Με κέντρο το κάκιστο villain, σκόρπισαν την πλοκή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του μαρβελικού σύμπαντος, μοιράζοντας έξυπνα τους  πολυάριθμους ήρωες και δίνοντας στον καθένα τον χρόνο και το χώρο να λάμψει αλλά και να τις φάει. Φυσικά, όπως προείπα, πρωταγωνιστής είναι ένας και ακούει στο αστείο όνομα Thanos. Οπότε και η ταινία διαφέρει τόσο σε χρώματα όσο και σε συναίσθημα. Η σκοτεινιά απλώνεται, τα πράγματα σοβαρεύουν και τα διάσπαρτα αστειάκια των ηρώων, αν και εύστοχα, μοιάζουν λίγο παράτερα με το όλο σκηνικό.

Η ταινία στήνεται λοιπόν με βάση τον villain ο οποίος, ως νέα προσθήκη, αναπτύσσεται προσεχτικά, δημιουργώντας έτσι έναν χαρακτήρα με βάθος, γνώστη των πράξεων του και σίγουρα ευαισθητοποιημένο για ολόκληρο το σύμπαν, που πάση θυσία θέλει να το σώσει, σύμφωνα πάντα με τον δικό του ηθικό κώδικα. Οι ήρωες απλώνονται στους πλανήτες και σαν ένα άλλο ηλιακό σύστημα γυρίζουν γύρω από αυτόν και προσπαθούν να τον νικήσουν.

Τώρα, επειδή οι σκηνοθέτες κατάφεραν να οργανώσουν και να βάλουν σε μια σειρά ένα τσούρμο ήρωες, δεν παίρνουν και άφεση αμαρτιών. Το πρώτο τέταρτο είναι και το πιο αμήχανο της ταινίας. Ειδικά η γνωριμία του αλαζόνα Doctor Strange με τον υπερόπτη Iron Man γίνεται βιαστικά και με αστεία διαλογικά μέρη, λες και τα έγραψε πεντάχρονο. Επίσης όσο και να ήθελαν, δεν πέτυχαν η ταινία να είναι συγχρόνως αυτόνομη αλλά και συνέχεια των προηγούμενων ιστοριών. Πολύ απλά αν κάποιος δεν γνωρίζει τι εστί Marvel, περισσότερο θα βαρεθεί παρά θα εντυπωσιαστεί.

Με λίγα λόγια

Συνολικά μια καλοστημένη ταινία, οργανωμένη αυστηρά με καθαρό σκηνοθετικό όραμα  που ανεβάζει ρυθμούς αργά αλλά σταθερά, με πολλές κορυφώσεις μαχών και σίγουρα με ένα τέλος που διχάζει και πάνω στο οποίο θα γραφτούν άπειρα κείμενα από τους φαν, προκειμένου να διερευνηθεί τι το πραγματικά έγινε!