Η Στέφανι Τσάκωνα Περί σώματος, της Εύας Φίλιου

Γράφουν Λάζαρος Αντωνιάδης, Εύα Φίλιου

Η Στέφανι Τσάκωνα είναι καθηγήτρια χορού, performer, σκηνοτέτις, σεναριογράφος και καθηγήτρια της Hatha yoga. Απόφοιτη της Σχολής Χορού “Iwanson International School of
Contemporary Dance” στο Μόναχο και της Ανωτέρας Σχολής Χορού “Ραλλού Μάνου” στην Αθήνα. Το 1996 ίδρυσε την χοροθεατρική ομάδα “Μάγμα” κι από το 2000 μέχρι το 2015 διηύθυνε το Dance Studio Magma. Έχει ανεβάσει αρκετές χοροθεατρικές παραστάσεις όσο διηύθυνε τη σχολή. Παράλληλα, δίδαξε κίνηση και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Φέτος, παρουσιάζει από τις 16 Απριλίου και για άλλες τρεις παραστάσεις την παράσταση Περί σώματος στο Θέατρο Olvio. Η συντάκτρια του Τετραγώνου Εύα Φίλιου μίλησε μαζί της.

Ασχολείστε εδώ και χρόνια με το χορό, ως performer, ως καθηγήτρια και χορογράφος. Πώς μπήκε ο χορός στη ζωή σας; Ήταν κάτι με το οποίο θέλατε να ασχοληθείτε από μικρή; Θυμάμαι να χορεύω από πολύ μικρή μπροστά σε κόσμο χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Κάποια στιγμή η μητέρα μου μου είπε: Θα πάμε σε μία σχολή χορού που κάνουν μπαλέτο να δεις αν σου αρέσει. Με κάθισαν σ’ ένα σκαμνί μπροστά στο μάθημα και  αυτό ήταν. Εννέα χρονών ήμουνα. Το ερωτεύτηκα!

Πώς νιώθετε όταν διδάσκετε χορό; Η διδασκαλία είναι κάτι που αγαπώ πολύ να κάνω. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Όλα αυτά είναι πρόκληση. Η εξέλιξη μέσω της κίνησης και του χορού είναι πολυεπίπεδη.

Φέτος παρουσιάζετε το έργο ‘Περί Σώματος…, ένα έργο με το οποίο ασχολείστε πολλά χρόνια. Τι σας ενέπνευσε ως προς τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία του έργου και γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για την προετοιμασία του; Χρειάστηκαν πολλά χρόνια παρατήρησης και μελέτης μέσω του επαγγέλματός μου και προσωπικής  ωρίμανσης για να αισθανθώ πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Έμπνευση επίσης υπήρξαν αρκετά κείμενα και βιβλία φιλοσοφικά, ιατρικά, ποιητικά κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο είναι το περιεχόμενο της παράστασης; Η παράσταση αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα, τη γέννηση, τον έρωτα, τον θάνατο, την ντροπή, την ομορφιά και την ασχήμια, το γήρας. Στο εύθραυστο του σώματος, την παραμόρφωση του, στον ναρκισσισμό και την κοινωνική καθοδήγηση μέσω προτύπων.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται το έργο; Σε όλους ανεξαιρέτως. Ακόμα και σε παιδιά. Πολλοί θεατές μου είπαν ότι θα φέρουν και τα παιδιά τους να τη δουν.

Eσάς, ποιες παραστάσεις σας γοητεύουν αρχικά ως θεατή; Οι παραστάσεις που με εξελίσσουν σαν άνθρωπο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε συναντήσει σε επαγγελματικό επίπεδο; Ότι είναι καινούργιο και δεν το έχω ξανακάνει υπήρξε και είναι μία πρόκληση.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Η παράσταση Περί σώματος να κάνει τα ταξίδια της, την επόμενη σεζόν είναι ένα από τα σχέδιά μου.

Σύμφωνα με τη Ruth ST.Denis, «Ο χορός χρησιμοποιείται ως επικοινωνία μεταξύ του σώματος και της ψυχής για να εκφράσει αυτό που βρίσκεται στο βάθος της και δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψουν». Μπορείτε να μας σχολιάσετε αυτή τη φράση; Τι σημαίνει για εσάς ο χορός; Συμφωνώ απόλυτα Ο χορός είναι το μέσον για να εξελιχθεί η συνειδητότητα του ανθρώπου. Είναι θεραπεία και μέσον για να θυμηθούμε το “θείο” κομμάτι μέσα μας.