Ο Σταύρος Σιόλας με μια βόλτα σε χρόνο ερωτικό, της Εύας Φίλιου

Ο Σταύρος Σιόλας πρόσφατα ερμήνευσε τον κύκλο τραγουδιών «Χρόνος ερωτικός» σε ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου και μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Λουκά Θάνου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος. Παράλληλα, κυκλοφόρησε το single «Βόλτα» σε μουσική και στίχους του ίδιου από την δισκογραφική εταιρεία Minos EMI. Με αφορμή τις κυκλοφορίες, αλλά και τις επερχόμενες εμφανίσεις του τραγουδοποιού η συντάκτρια του Tetragwno.gr, Εύα Φίλιου, τον συνάντησε.

Είστε ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης που ασχολείστε πολλά χρόνια με τη μουσική, ενώ έχετε σπουδάσει υποκριτική. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, πώς αποφασίσατε ότι θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο με τη μουσική; Η ενασχόληση μου με τη μουσική υπήρχε πριν και παράλληλα με τις σπουδές μου στο θέατρο όποτε οδηγήθηκα και επαγγελματικά εκεί με πολύ φυσικό τρόπο χωρίς να χρειαστεί να πάρω κάποια απόφαση.

Ποιες ήταν οι κυριότερες μουσικές σας επιρροές; Όλα μου τα ακούσματα βρίσκουν τρόπο και εισχωρούν στις μουσικές μου από την Bjork μέχρι τον Χατζιδάκι, την κλασική μουσική και την παράδοση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχετε πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές συνεργασίες. Υπάρχει μία που θα ξεχωρίζατε για κάποιο λόγο; Όλες μου οι συνεργασίες ήταν συνειδητές και τις θεωρώ παράσημα, θα ξεχωρίσω αυτή με τον Μάνο Ελευθέριου γιατί είναι ένας ζωντανός μύθος ένας προφήτης του στίχου που μου προκαλεί δέος.

Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον; Με όλους όσους εκτιμώ και μ’ εκτιμούν καλλιτεχνικά. Δεν σκέφτομαι κάποιον συγκεκριμένο γιατί ότι είναι να γίνει το φέρνει η ζωή.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος με τίτλο «Χρόνος ερωτικός» Μιλήστε μας γι’ αυτή τη δισκογραφική δουλειά. Πώς φτάσατε στη δημιουργία του δίσκου; Είναι ένας δίσκος που αγαπώ πολύ, γιατί μου βγάζει έναν άλλο εαυτό σε επίπεδο ερμηνείας. Με κάλεσε ο Λουκάς Θάνος να ερμηνεύσω αυτά τα τραγούδια και δέχτηκα αμέσως μόλις τ’ άκουσα με χαρά μεγάλη, διότι και ο λόγος του Πάνου Δημητρόπουλου και οι μουσικές του Λουκά με άγγιξαν βαθιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σας ενέπνευσε στη σύνθεση του νέου σας τραγουδιού «Βόλτα»; Ήθελα να γράψω ένα φωτεινό και αισιόδοξο κομμάτι με ανοιξιάτικη διάθεση που να μιλά για το δικαίωμα του καθενός να αγαπηθεί γι αυτό που είναι και να ανθίσει στη δίκη του ομορφιά.

Τι σημαίνει για εσάς η φράση «σπουδαίο τραγούδι»; Σπουδαίο είναι το τραγούδι που μοιάζει να σου αποκαλύπτει στιγμές από μια άλλη ζωή που δεν την έχεις ζήσει, αλλά την αναπολείς σαν δικιά σου. Που σε κάνει ν’ αγαπάς περισσότερο. Που σε ξεσηκώνει. Που κάνει τη ζωή σου λίγο πιο υποφερτή. Που σε κάνει να θες να γράψεις κι εσύ ένα τραγούδι.

Ποια είναι η άποψή σας για την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα; Η μουσική βιομηχανία είναι όσο ποτέ μονοπώλιο των λίγων και δεν αφήνει περιθώριο για νέους καλλιτέχνες η διαφορετικές τάσεις να υπάρξουν. Σ’ αυτό βέβαια βοηθάει και ο συντηρητισμός του ελληνικού κοινού.

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια; Τι να περιμένουμε από εσάς; Προχωράω στην ολοκλήρωση του δίσκου που ετοιμάζω και το καλοκαίρι προβλέπονται συναυλίες με ενδιαφέρουσες συνεργασίες σε Ελλάδα και Κύπρο.


O τραγουδοποιός και η Ρίτα Αντωνοπούλου στις 23 Ιουνίου 2018 θα εμφανιστούν στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στην Κύπρο, μαζί με τη χορωδία Αδούλωτη Κερύνεια.