5 προτάσεις/πρεμιέρες τον Απρίλιο (μετά το Πάσχα) στη Θεσσαλονίκη

Πολύ επιτυχημένη αποδείχτηκε και η φετινή σαιζόν για τη θεατρική σκηνή της συμπρωτεύουσας. Κρατώντας τη σταθερά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και τα ιδιωτικά θέατρα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τις παραστάσεις που ανέβηκαν. Όμως, η χειμερινή σαιζόν δεν έχει κλείσει τον κύκλο της και εμείς σας προτείνουμε πέντε παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Απρίλιο (μετά το Πάσχα, 8 Απριλίου).

Τα Ορφανά, του Ντέννις Κέλλυ κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Απριλίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η ύπαρξή μας, στις πτωχευμένες ηθικά σύγχρονες κοινωνίες μας. Μήπως στην προσπάθειά μας να περιχαρακώσουμε τα όριά μας προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα θύτες; Μήπως ο ρατσισμός κι η εγκληματικότητα όταν χτυπάνε την πόρτα μας, μας μεταμορφώνουν σε ό,τι περισσότερο φοβόμαστε και μισούμε; Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας; Αυτή της απώλειας από το θάνατο ή εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια;

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Διανομή: Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Θυμιοπούλου, Χρίστος Στυλιανού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μεγάλη Χίμαιρα, του Μ. Καραγάτση κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Μεγάλη Χίμαιρα υπήρξε για το θέατρο Πορεία ένας σημαντικός σταθμός. Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα μετατράπηκε με την καθοριστική συμβολή του Στρατή Πασχάλη σε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών. Η θεματική του «ξένου» που προσπαθεί απεγνωσμένα να αφομοιωθεί από μια «υπέροχα» αφιλόξενη Ελλάδα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μετά από περισσότερες από 300 παραστάσεις και 100.000 θεατές, η Χίμαιρα, με νέο σκηνικό, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη περιοδεία. Η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, που έλκεται από το εκτυφλωτικό φως, μόνο για να καεί, θα συνεχίσει να μας θυμίζει τη γοητεία που μας ασκεί η ουτοπία, με κάθε κόστος.

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Διανομή: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σοφία Σειρλή

Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, του Ζοέλ Πομμερά κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Απριλίου στο Θέατρο Τ.

Το έργο αποτελείται από σύντομες σκηνές παλλόμενης ζωής, ένα πολυφωνικό σχόλιο πάνω στην έννοια της αγάπης. Κάτω από τον παράξενο τίτλο του, κρύβονται στιγμιότυπα από τις σχέσεις των ανθρώπων, ιστορίες έρωτα και χωρισμού, που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούμορ, για το αδιέξοδο της αγάπης. Επτά ηθοποιοί, παίζοντας ο καθένας πολλούς ρόλους, προσπαθούν να απαντήσουν το αναπάντητο ερώτημα: Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Σύγχρονες παραλλαγές πάνω σε ένα αιώνιο θέμα, οι σκηνές του Πομμερά ταλαντεύονται ανάμεσα στην προσδοκία και τη διάψευση, τον κυνισμό και τον λυρισμό, το δράμα και την κωμωδία.

Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Διανομή: Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Ζωή Λαζαριώτου, Δημήτρης Ναζίρης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Πέτρος Παπαζήσης, Αρετή Πολυμενίδου

Ο Φάρος, του Κόνορ Μακφέρσον που παρουσιάστηκε φέτος σε πρώτη πανελλήνια ανεβαίνει και στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή του Πάσχα, 8 Απριλίου, στο θέατρο Αριστοτέλειον.

Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα, τέσσερεις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Ο Σάρκυ έχει επιστρέψει μετά από καιρό, για να προσέχει τον Ρίτσαρντ, τον μεγαλύτερο αδελφό του, που τυφλώθηκε πρόσφατα. Στη γιορτινή βραδιά είναι μαζί τους ο Ιβάν κι ο Νίκυ, φίλοι αδελφικοί, στο ποτό και τις αποτυχίες της ζωής. Κι ένας ακόμη απρόσκλητος επισκέπτης, ο κύριος Λόκχαρτ, που κανείς δεν τον γνωρίζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γνωρίζει πολλά. Ενώ η νύχτα βαθαίνει κι η καταιγίδα θριαμβεύει, οι πέντε άντρες θα παίξουν μέχρι το τέλος, ποντάροντας όλο και περισσότερα: μια πιθανότητα να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Και μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Αθανασία Σμαραγδή
Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης

O Ράφτης κυριών, του Ζωρζ Φεντώ, γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Απριλίου στο Θέατρο Αυλαία, μετά την επιτυχημένη πορεία του στο Από Μηχανής.

Ο Ζεράρ Μουλινό, επιφανής γιατρός, είναι παντρεμένος με την Υβόν ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Ωμπέν. Ο Ωμπέν απατά τη Σουζάν με τη Ρόζα, σύζυγο του Μπασσινέ, φίλου του Μουλινό. Ο Μουλινό προκειμένου να μπορεί ανενόχλητος να ζήσει τον παράνομο έρωτά του, νοικιάζει από τον Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ραφτάδικο κι εκεί κανονίζει να συναντήσει τη Σουζάν. Όμως μόνο την ησυχία του δεν θα βρει! Από το «αμαρτωλό» διαμέρισμα περνάνε νόμιμοι σύζυγοι και παράνομοι εραστές, μια πελάτισσα του πρώην ραφτάδικου η οποία επιμένει να της πάρει ο «ράφτης» Μουλινό μέτρα για το καινούριο της φόρεμα, η μητέρα της Υβόν, κυρία Αιγκρεβίλ, υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της και φυσικά ο μπάτλερ του Μουλινό, Ετιέν, το πρόσωπο που θα ανακατώσει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις.

Σκηνοθεσία-μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς
Διανομή: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Βαΐτσου, Άννα Ελεφάντη, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Χάνο, Γιάννης Σαμψαλάκης