Δείτε τις ταινίες της εβδομάδας [5-11/4], στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μπαρμπαρά / Barbara (Γαλλία, 2017)
Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ / Mathieu Amalric
Σενάριο: Mathieu Amalric, Philippe Di Folco
Με τους Jeanne Balibar, Mathieu Amalric, Vincent Peirani.
Έγχρωμη, 98΄| Γλώσσα: Γαλλικά

Μια ηθοποιός, η Μπριζίτ, παίζει την Μπαρμπαρά σε μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα. Η Μπριζίτ δουλεύει τον χαρακτήρα της, τα τραγούδια και τις μελωδίες της, τη μίμηση των κινήσεων και τα λόγια της. Ο χαρακτήρας μεγαλώνει μέσα της και την καταλαμβάνει, ώσπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ηθοποιό από τον χαρακτήρα. Μια ταινία, ωδή στην Μπαρμπαρά, και σχόλιο πάνω στην κινηματογραφική απόδοση της πραγματικότητας.

Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης, στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του 70ου Φεστιβάλ Καννών
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Κυριακή του Πάσχα έως Τετάρτη 20:00, 22:00.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα γυναίκα / Jeune Femme (Γαλλία, 2017)
Σκηνοθεσία: Λεονόρ Σεράιγ / Léonor Serraille
Σενάριο: Clémence Carré, Bastien Daret, Léonor Serraille
Με τους Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Grégoire Monsaingeon
Έγχρωμη, 97΄| Γλώσσα: Γαλλικά.

Απογοητευμένη ερωτικά, χωρίς χρήματα, με παρέα μόνο μια γάτα και τις φιλικές πόρτες να κλείνουν η μία μετά την άλλη, η νεαρή Πόλα επιστρέφει στο Παρίσι μετά από μεγάλη απουσία. Τυχαίες και μη συναντήσεις θα τη φέρουν σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, κυρίως όμως με τις πραγματικές επιθυμίες και τα όνειρά της σε μια ατίθαση, επίμονη προσπάθεια να ξαναστήσει τη ζωή της με τους ολότελα δικούς της όρους. Η Λετίσια Ντος, εύθραυστη όσο και κωμική, πέφτει, χτυπά, τσαλακώνεται αλλά πάντα σηκώνεται, λάμποντας σε έναν αξέχαστο ρόλο που θα μείνει κλασσικός στο σινεμά και ήδη θεωρείται μια από τις πλέον υποσχόμενες νέες ηθοποιούς στη Γαλλία.

Χρυσή Κάμερα για την καλύτερη πρώτη ταινία στο 70ό Φεστιβάλ Καννών
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Μ. Πέμπτη, Δευτέρα του Πάσχα, Τρίτη, Τετάρτη 18:15, 20:15, 22:15, Κυριακή του Πάσχα 20.15, 22.15.

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ & την ΑΠΟΘΗΚΗ 1 θα παραμείνουν κλειστές τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.

Επίσης, ακολουθούν οι ταινίες που συνεχίζουν να προβάλλονται στις αίθουσες:

– Το καθηλωτικό δράμα Εντός ορίων του Φίλιπ φαν Λέου, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο τμήμα Panorama στη Berlinale του 2017 και στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. (αίθ. Ολύμπιον και Τζον Κασσαβέτης)

– Το φιλμ Τα μυστήρια της Σικελίας των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα, ένα σκοτεινό παραμύθι που υφαίνεται περίτεχνα γύρω από τα πραγματικά γεγονότα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, μία ατμοσφαιρική και εξόχως τρυφερή ιστορία αγάπης (αίθ. Σταύρος Τορνές).

– Το Δεν ήσουν ποτέ εδώ της Λιν Ράμσεϊ, μιας από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του σύγχρονου κινηματογράφου, που επιστρέφει δυναμικά μετά το Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν (αίθ. Τζον Κασσαβέτης).

– Το πιο feelgood ντοκιμαντέρ που είδατε τελευταία, τη νέα ταινία της Ανιές Βαρντά Πρόσωπα & Ιστορίες που συνσκηνοθετεί με τον γάλλο εικαστικό καλλιτέχνη JR και η οποία άνοιξε την αυλαία του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (αίθ. Τζον Κασσαβέτης).

– Ένα κινηματογραφικό σοκ: το θρίλερ Μετά τον χωρισμό του Ξαβιέ Λεγκράν που εστιάζει σε μια οικογένεια σε διάλυση η οποία φτάνει στα άκρα. Μια ταινία-έκπληξη που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς, κάνοντας ρεκόρ στο γαλλικό box office (αίθ. Σταύρος Τορνές).

– Το νέο φιλμ του Σάμουελ Μάοζ, Foxtrot, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας, μια γλυκόπικρη ταινία για τα παιχνίδια που παίζει η μοίρα στους ανθρώπους (αίθ. Σταύρος Τορνές).