Η Μάγδα Θεοσίδου, ο Κωστής Μαραβέγιας και μια Άλλη ζωή, της Εύας Φίλιου

Τη Μάγδα Θεοσίδου τη γνωρίσαμε μέσα από τη σύντομη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό τάλεντ σόου The Voice, όπου ξεχώρισε με τη μοναδική της θεατρικότητα στο τραγούδι Μαμά γερνάω των Κραουνάκη – Νικολακοπούλου, όπου και της έδωσε το εισιτήριο στην επόμενη φάση με κόουτς τον Κωστή Μαραβέγια. Τώρα, ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο Άλλη ζωή σε μουσική Παντελή Κυραμαργιού και στίχους Σταύρου Σταύρου. Η Εύα Φίλιου συνάντησε την ερμηνεύτρια-συνθέτρια με αφορμή την εμφάνιση της στη μουσική σκηνή Σφίγγα την Πέμπτη 10 Μαΐου, με το πρόγραμμα Σ’ Ανατολή και Δύση.

Άλλη ζωή, το νέο τραγούδι που ερμηνεύετε. Μιλήστε μας για αυτή την πρόσφατη δουλειά και συνεργασία. Πριν από ένα χρόνο γνώρισα μέσω κοινό γνωστού τον Παντελή Κυραμαργιό. Ο Παντελής είναι ένας ταλαντούχος τραγουδοποιός και βαδίζουμε σε κοινά μουσικά μονοπάτια. Μου εμπιστεύθηκε το τραγούδι Άλλη ζωή σε στίχους του ταλαντούχου  στιχουργού Σταύρου Σταύρου και έτσι ξεκίνησε επίσημα το μουσικό  μου ταξίδι  με την υποστήριξη φυσικά της Panik Records.

Αλήθεια, ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το τραγούδι και τη μουσική και πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό; Τραγουδούσα από πάντα.. από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.Μεγάλωσα μέσα σε μία ταβέρνα. Ο μπαμπάς μου στο πάλκο να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει και η μαμά στο ταμείο. Μεγάλωσα ακούγοντας τραγούδια του Τσιτσάνη , του Βαμβακάρη του Κουγιουμτζή μη ξέροντας πόσο σπουδαίο δώρο ήταν αυτό για τη μουσική μου προσωπικότητα που έκανε τα πρώτα της βήματα. Ήταν στο αίμα μου το τραγούδι και πάντα ήξερα πως είμαι γεννημένη γι αυτό. Αυτό ήξερα να κάνω και θέλησα να μάθω να το κάνω καλά.Παρακολούθησα στο ωδείο όλα τα θεωρητικά μαθήματα, κλασική κιθάρα και μονωδία. Μπήκα στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα μουσικών σπουδών του Αριστοτελείου και παράλληλα τραγουδούσα σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Η μουσική και το τραγούδι ήταν από πάντα κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει για εσάς το τραγούδι και η μουσική; Είναι η τροφή της ψυχής. Είναι επικοινωνία, είναι αλήθεια είναι κάθαρση. Κάθε μορφή τέχνης είναι απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία, ειδικά τη σημερινή εποχή που ο άνθρωπος είναι πιο αποπροσανατολισμένος και μόνος από ποτέ.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε; Ακούω διαφορετικά είδη μουσικής ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Θαυμάζω  τους καλλιτέχνες που δε φοβούνται να πάνε αντίθετα στο ρεύμα, θαυμάζω τους ευαίσθητους στιχουργούς και τους μελωδικούς συνθέτες. Μεγάλωσα με παλιό λαϊκό τραγούδι, σπούδασα κλασικό, αγάπησα το ρεμπέτικο, μεγαλώνοντας ερωτεύτηκα την jazz, τραγουδάω και γράφω παιδικά τραγούδια, αλλά όταν πιάνω την κιθάρα χάνομαι στον δικό μου κόσμο με τραγούδια του Ιωαννίδη του Περίδη και άλλων αγαπημένων.

Κατά τη γνώμη σας, τι είναι αυτό που κάνει έναν τραγουδιστή ή μια τραγουδίστρια να ξεχωρίζει; Η αλήθεια.Να μη φοβάσαι να ξεγυγμνώσεις την ψυχή σου μπροστά στο θεατή. Τον καλλιτέχνη τον καταλαβαίνεις στο live. Όταν ως ακροατής νιώσεις πως η ψυχή σου αναστατώνεται, τότε κάτι ξεχωριστό έχει αυτός που είναι απέναντί σου. Πέρα από τις τονικές αστάθειες την χροιά και το ρεπερτόριο είναι ένα κομμάτι πιο σημαντικό. Το πάθος και η ψυχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά το ρεπερτόριό σας, σε ποιον/ποιους μουσικούς χώρους επιλέγετε να κινείστε; Πιστεύετε ότι πρέπει να αποδίδεται σε έναν ερμηνευτή ένα συγκεκριμένο στίγμα σχετικά με το είδος μουσικής με το οποίο ασχολείται, για παράδειγμα έντεχνος, λαϊκός…; Το είδος της μουσικής μαρτυρά την ορχήστρα και τις αρμονίες. Δεν συμφωνώ με τον όρο ”έντεχνο” τραγούδι. Ίσως είναι καιρός να βαφτιστεί κάπως αλλιώς αν συνεχίζουμε  να μας αρέσουν οι ταμπέλες.Επιλέγω τραγούδια που κάτι έχουν να πούν. καλογραμμένα. Προέρχονται από παντού. Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε πολυδιάστατοι και το ίδιο και οι μουσικές μας προτιμήσεις. Όλα τα είδη χρειάζονται.

Τι αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας στο ”The Voice of Greece” στην ομάδα του Κωστή Μαραβέγια; Το voice ήταν μία όμορφη εμπειρία. Ήταν η επαφή με την τρομερή δύναμη της τηλεόρασης που είχε αρκετό ενδιαφέρον. Μία όμορφη ανάμνηση από ένα μουσικό show αποκόμισα. Με τον Κωστή Μαραβέγια είχαμε μία άψογη συνεργασία και τον ευχαριστώ γι αυτό.

Τι άλλο ετοιμάζετε αυτή την περίοδο και ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Η επόμενή μου κίνηση είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά με δικά μου τραγούδια, αλλά και άλλων αγαπημένων δημιουργών. Ευελπιστώ να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.