Νίκο, στάσου λίγο!

Ο Νίκος Μερτζάνος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή την εποχή που οι σόσιαλ εφαρμογές πυροδοτήθηκαν από τους χρήστες τους έχοντας στα μπαγκάζια του ένα και μόνο ανέκδοτο τραγούδι. Το Στάσου λίγο κατά κοινή ομολογία είναι ένα επιτυχημένο τραγούδι, κοινώς σουξέ, που ενώ υποστηρίχθηκε από τους youtubers και τους ακροατές δεν έπαιξε ποτέ στα ραδιόφωνα. Παρότι, οι συνολικές θεάσεις του ξεπερνούν τα 7.000.000.

Η Εύα Φίλιου συνάντησε τον τραγουδοποιό με αφορμή το live του στη μουσική σκηνή Σφίγγα στις 31 Μαΐου. Ένα προγραμμα βασισμένο στον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Στάσου λίγο»

Πώς προέκυψε η μουσική στη ζωή σας και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτή; Κατά τύχη! Μπήκα στη σχολική χορωδία και έπειτα όλο αυτό άρχισε να με πηγαίνει. Ξεκίνησα πιάνο στην Τρίτη Γυμνασίου και στη συνέχεια ακολούθησε το Ωδείο Αθηνών και ο Φίλιππος Νάκας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήστε μας για τη δημιουργία του δίσκου ”Στάσου λίγο” που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες. Ο δισκος αυτός είναι ο πρώτος προσωπικός μου δισκος. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως έχω ξαναβγάλει κάποιον δίσκο, βασιζόμενος στο ότι το Στάσου Λίγο «κυκλοφόρησε» στο διαδίκτυο ήδη από το 2007 αλλά αυτό δεν ισχύει. Απότελειται από έξι κομμάτια σε δικούς μου στιχους και μουσική και τέσσερα κομμάτια που συμμετέχει στιχουργικά ο Νίκος Μωραΐτης.

Υπάρχουν κάποια τραγούδια από τον δίσκο που θα λέγατε ότι ξεχωρίζετε περισσότερο; Τα σπόρια για τον στιχο του Νίκου και το «αυτά που δεν λέγονται» γιατί επιστρέφω στις «ρίζες μου» συνθετικά και στιχουργικά.

Όταν κάποιος ακούσει αυτόν το δίσκο για πρώτη φορά, τι είναι αυτό που θα θέλατε να κρατήσει; Ότι η ποπ μουσικη δεν είναι κακό πράγμα και μπορεί να είναι και «έντεχνη» αν θες. Αναφέρομαι πάντα σε ανθρώπους ανοιχτούς και όχι σε ιεροεξεταστές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θυμάστε από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας; Υπάρχει κάποια που δεν θα ξεχάσετε ποτέ; Αν και δεν έχουμε συνεργαστεί «συνειδητά», η στιγμή που ο Γιώργος νταλαρας και έπειτα ο Γιάννης Κοτσιρας τραγούδησαν το κάτι Ελλαδες θα μου μείνει αξέχαστη. Σκεφτείτε ότι γι αυτή την μελωδία επεμεινε ο Νίκος Μωραΐτης να του τη στείλω. Εγώ τη θεωρούσα παντελώς αδιάφορη αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί (γέλια).

Ποιον τίτλο θα δίνατε στη ζωή σας αυτή την περίοδο;
Θέλω επειγόντως διακοπες

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της μουσικής ή της τέχνης γενικότερα, σε κρίσιμες στιγμές, σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα; Όποιος ήταν πάντα! Ανάταση ψυχής, παρηγοριά, ψυχαγωγία. Εντέλει ουσιαστικά ψυχοθεραπευτικος.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Tι να περιμένουμε; Να περιμένετε το καινούργιο σινγκλ της Γιώτας Νεγκα «οξυγόνο» που είναι σε δίκη μου μουσική και στιχους του Νίκου Μωραΐτη που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Μάιο και μια Live εμφάνιση στη Σφιγγα την Πέμπτη 31 Μαΐου όπου έιστε καλοδεχούμενοι.