Οιδίπους Τύραννος, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και η ΕΩΣ παρουσιάζουν την παράσταση Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη από τις 23 Μαΐου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.

«Η τυφλόμυγα»

Σ’ ένα αμυδρά φωτισμένο ανάκτορο, με θέα την Αθήνα, σαν σε μαυρόασπρο φιλμ του Αντονιόνι, περιστοιχισμένος από ανθρώπους που δεν «κοιτούν», ζει ο νεαρός βασιλιάς Οιδίπους.

Ένας άνευ προηγουμένου λοιμός τυραννά τη χώρα και τους πολίτες της. Μόνος τρόπος σωτηρίας, σύμφωνα με το χρησμό του Απόλλωνα, η εξιχνίαση της δολοφονίας του πρώην βασιλιά Λάιου και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Ο νεαρός Οιδίποδας αναλαμβάνει χρέη ερευνητή και η αναζήτηση αρχίζει. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη δεσμεύεται πως θα βρει τον ένοχο. Θα το πράξει με την ίδια ζέση σαν να επρόκειτο για τον πατέρα του.

Μέσα στο σπίτι δύο κορίτσια και δύο μικρότερα αγόρια, παίζουν την τυφλόμυγα. Ο νεαρός βασιλιάς συναντά και συνδιαλέγεται με τους χαρακτήρες που είχαν σχέση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν στη λύση αυτής της μυστηριώδους υπόθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρέων γνήσιος bon viveur, μέσα στο λευκό του κοστούμι. Ο ανδρόγυνος Τειρεσίας συνοδευόμενος από τον εκπαιδευμένο σκύλο – οδηγό του, Η Ιοκάστη, αγέρωχη, αρχοντική με παγωμένο βλέμμα.  Ένα μπεκετικό δίδυμο  βοσκών, ο ένας τυφλός, ο άλλος κυνικός. Και τέλος ο χορός. Δύο πρόσωπα, που λειτουργούν ως δυο ημιχόρια. Ένας γηραιός τυφλός και ένας νεαρός, με  όλες τις αισθήσεις ακέραιες, αλλά δίχως γνώση και εμπειρία.

Πάνω στο τραπέζι κόκκινο κρασί. Θα καταποθεί, θα χυθεί, θα γίνει αιτία πνιγμού. Από το ρολόι του τοίχου ξεπροβάλει ο κούκος. Από την αρχή μέχρι και το τέλος τούτης της μέρας. Το φως, καθ’ όλη τη διάρκεια είναι αμυδρό. Και όσο η έρευνα προχωρά, μαζί με τα λεπτά της ώρας, τόσο βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Και τα μικρά παιδιά παίζουν πάντα την τυφλόμυγα.

Η «αποκάλυψη» θα φέρει βροχή. Καταρρακτώδη. Κάθαρσης;

Ο νεαρός Οιδίποδας,  ως φιλοσοφικό alter ego του Φίλιπ Μάρλοου, του διάσημου χαρακτήρα του Ρέημοντ Τσάντλερ, οδηγεί  τους μάρτυρες, τους πολίτες της χώρας, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του, με όρους, στυλιζάρισμα και όλα τα κλισέ του φιλμ νουάρ, σε μια ακραία ενδοσκοπική διαδικασία. Η έρευνα θα αποκαλύψει πως όσοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν τί έχει συμβεί, επέλεξαν την εκούσια τυφλότητα και τη σιωπή.  Στον πάτο αυτού του πηγαδιού βρισκόμαστε όλοι. Η ευθύνη για το έγκλημα είναι συλλογική.

Ακόμη και αν ο «ένοχος» είναι ένας.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Σκηνικά / Κουστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί:Τάσος Παλαιορούτας
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πουλής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά – Μαρίνα Βερλέκη
Δραματουργική Επεξεργασία: Σεβαστή Ματσακίδου

Ηθοποιοί: Ντένης Μακρής,  Νίκος Γκέλια, Σαμουήλ Ακίνολα, Κώστας Λάσκος, Μπέττυ Βακαλίδου, Νίκη Σερέτη, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Ψυχογυιός, Μιχάλης Μουλακάκης, Άρης Κρητικός, Σιαμάκα Ακαμπούογκ, Ίων Δημητριάδης, Δέσποινα Μαρτσέκη

Από 23 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018. Για δέκα παραστάσεις.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 13 €,  8€ , 5 €.
Η προπώληση εισιτηρίων όλων των παραστάσεων θα γίνει μέσω του δικτύου viva στην τιμή των 10 €
Διάρκεια: 90 λεπτά

Εκτέλεση Παραγωγής: Λία Κίκερη
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης – ‘Εως ΑΜΚΕ

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2110132002 έως  5