6η Μέρα || Summer Nostos Festival (22/6)

Lianne La Havas  

Το νέο μεγάλο όνομα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, η ελληνικής καταγωγής Lianne La Havas, που έχει χαρακτηριστεί ως μία αντιπροσωπευτική νεο-folk φωνή, έρχεται στο Summer Nostos Festival για ένα ατμοσφαιρικό live.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων και με 170.000 επισκέπτες στις περσινές εκδηλώσεις του, το Summer Nostos Festival (SNFestival), που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι στην πόλη από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου 2018.

Το SNFestival είναι ένα φεστιβάλ ανοιχτό και δωρεάν για όλους. Παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που αποτελείται από μουσική, χορό, θέατρο, σύγχρονη τέχνη, αθλητισμό, παιχνίδια, performances και ομιλίες.

Το SNFestival διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά με δωρεά από το ΙΣΝ και διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωφελούς του δράσης και της συνεχιζόμενης υποστήριξής του προς το ΚΠΙΣΝ, επιστρέφει για μία φορά τον χρόνο, κάθε Ιούνιο στο σπίτι που δημιούργησε για όλον τον κόσμο, διοργανώνοντας και χρηματοδοτώντας τις εκδηλώσεις του SNFestival, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του ΚΠΙΣΝ. Η υλοποίηση του SNFestival πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΠΙΣΝ ΑΕ.


Πρόγραμμα 6ης Μέρας του Summer Nostos Festival

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παρασκευή 22 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ


In War & Peace: Harmony through Music – 20.30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ
Η μεσόφωνος Joyce DiDonato εμφανίζεται για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας τη βραβευμένη δισκογραφική της δουλειά In War & Peace συνοδευόμενη από την ορχήστρα Il Pomo D’ Oro.

Yasmine Hamdan – 20.30, Σκηνή στο Κανάλι
Η τραγουδοποιός Yasmine Hamdan, «το σύγχρονο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», επιστρέφει το καλοκαίρι στην Αθήνα για ένα μοναδικό live που συνδυάζει indie rock και electro folk pop μουσικές με παραδοσιακούς ανατολίτικους ήχους.

Lianne La Havas – 22.00, Ξέφωτο
Η Lianne La Havas, η αντιπροσωπευτική φωνή της νεο-folk και soul μουσικής, έρχεται στο SNFestival για ένα ατμοσφαιρικό live.

The Rehearsal Room ft. Lianne La Havas – 20.00, Αίθουσα Δοκιμών της Χορωδίας, ΕΛΣ
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή στο Ξέφωτο, η Lianne La Havas θα συνομιλήσει με τη ραδιοφωνική παραγωγό Kafka (Κατερίνα Καφεντζή) στο πλαίσιο της σειράς ημίωρων συζητήσεων με συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο φεστιβάλ, The Rehearsal Room. Μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε μια ξεχωριστή backstage εμπειρία με τη Lianne La Havas στο The Rehearsal Room στις 20.00!

ΤΕΧΝΕΣ


Σύμμαχοι “Aπόδρασης” – 09.00 – 00.00, Υποδοχή, ΕΛΣ
Τον Απρίλιο του 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός διευρυμένου, διετούς προγράμματος Εικαστικής Θεραπείας και Τέχνης σε 7 δομές Καταστημάτων Κράτησης της Αττικής και της Βοιωτίας.

Διακόπτουμε το Πρόγραμμά μας για να σας Μεταδώσουμε μια Έκτακτη Είδηση! – 06.00-00.00 π.μ., Φάρος
Πρόγραμμα Διεθνούς Video Art

Οικογενειακά Πορτραίτα – 06.00-00.00, Νότια Μονοπάτια
Η φωτογράφος/φωτορεπόρτερ, Joey O’Loughlin παρουσιάζει μια συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών από μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας μετά από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ


Βρέξ’ τους Όλους – 18.00-22.30, Στίβος
Μια σειρά παιχνιδιών με πολύ νερό θα επαναφέρει στις μνήμες μας το μπουγέλο που παίζαμε μικροί όταν τελείωνε το σχολείο και ξεκινούσε το καλοκαίρι.

Συντελεστές: Αναγέννηση & Πρόοδος
Tip: Προτείνεται οι συμμετέχοντες να έχουν μια αλλαξιά ρούχα.

Circus Outdoors – 18.30 – 19.00, Ξέφωτο
Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δρόμου θα αιφνιδιάσουν και θα διασκεδάσουν τους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ με τα εντυπωσιακά και τολμηρά κατορθώματά τους.

Circus Workshop – 19.00-20.00, Κέντρο Επισκεπτών
Κάθε μέρα διαφορετικά μαθήματα τσίρκου για παιδιά και ενήλικες.

Comedy Circus – 19.30 & 23.00 (Δύο παραστάσεις), Εναλλακτική Σκηνή, ΕΛΣ
O stand-up κωμικός Γιώργος Χατζηπαύλου και ο μάγος Mark Mitton σε ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα 70 λεπτών για μικρούς και μεγάλους!

Χορεύοντας στη Σκακιέρα – 20.30, Λαβύρινθος
Ένας επικός αγώνας σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993, ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ αναβιώνει στη σκηνή του Λαβύρινθου, σε χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού.

Circus Outdoors – 21.30-22.00, Αγορά
Καταξιωμένοι καλλιτέχνες δρόμου θα αιφνιδιάσουν και θα διασκεδάσουν τους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ με τα εντυπωσιακά και τολμηρά κατορθώματά τους.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ


Αθλοπαιδιές στο Πάρκο – 10.00-12.00, Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών
Αθλοπαιδίες για τους μικρούς επισκέπτες του SNFestival!
Συντελεστές: Αναγέννηση & Πρόοδος

Είμαι Ακόμα Παιδί – 18.00-20.00, Ξέφωτο
Ελάτε να γίνουμε πάλι παιδιά!
Συντελεστές: Αναγέννηση & Πρόοδος

Kayak στο Κανάλι – 18.00-20.00, Κανάλι
Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Summer Nostos Festival θα έχουν την ευκαιρία καθημερινά να κάνουν καγιάκ στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ.
Συντελεστές: Αναγέννηση & Πρόοδος

Πίστα Αναρρίχησης – 18.30-22.30, Εσπλανάδα
Αν σας αρέσει να σκαρφαλώνετε, πρέπει να δοκιμάσετε τους πύργους αναρρίχησης.
Συντελεστές: Αναγέννηση & Πρόοδος

ΟΜΙΛΙΕΣ


Δημήτρης Πικιώνης (1887 – 1968): ο αρχιτέκτονας, ο ζωγράφος, ο στοχαστής – 18.30 – 20.30 , Πύργος Βιβλίων, EBE
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών στο νέο της χώρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τιμώντας την μνήμη του Δημήτρη Πικιώνη επ’ ευκαιρία των 50 χρόνων από τον θάνατό του (1968) η εκδήλωση θα δοκιμάσει να πεί «γιατί, χωρίς τον Πικιώνη, ο τόπος έγινε φτωχότερος» (Ζ. Λορεντζάτος, Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης-Α’).

Ο Πικιώνης – αυτό είναι ευρύτατα γνωστό – ήταν αρχιτέκτονας. Έμπρακτοι στοχασμοί, οι διαμορφώσεις των χώρων γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, η παιδική χαρά στη Φιλοθέη, ό,τι με προσωπική φροντίδα έκτισε, πιστοποιούν μια σπάνια ποιότητα αρχιτεκτονικής σκέψης και πράξης που άγεται από «τη μέσα βλέψη» από «την πνευματική ακοή και αφή και γεύση και όσφρηση».

Μεγάλος αυτοδίδακτος – αυτό είναι λιγότερο γνωστό- στην αρχιτεκτονική έρχεται και εμβαθύνει με το βλέμμα και την αίσθηση του ζωγράφου: μαθητής του Παρθένη, φίλος του De Chirico και του Μπουζιάνη, με νοητούς οδηγούς τον Cézanne και τους ανώνυμους Έλληνες λαϊκούς τεχνίτες σχεδιάζει και ζωγραφίζει αδιάκοπα, προσπαθώντας να βάλει στην εικόνα το αΐδιο και θεμελιακό, «το ορατό (που) αρχίζει από το αόρατο τούτο, από την αποκάλυψη του κρυμμένου νοήματος των πραγμάτων, του θαύματος της μαγείας των…».

Ο Πικιώνης ήταν κυρίως – αυτό είναι ελάχιστα γνωστό – μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, ένας βαθύς στοχαστής ενός καιρού κρίσιμων μεταβάσεων και μετατοπίσεων. Τα κείμενά του, οι καταγεγραμμένες ομιλίες του ακόμη σήμερα φωτίζουν, αφυπνίζουν, καθοδηγούν.

Η εκδήλωση, διερευνώντας τις τρείς αυτές αξεχώριστες διαστάσεις του ανθρώπου, θα προσπαθήσει να αναστοχαστεί τον μύθο του, να σκιαγραφήσει το πνευματικό αποτύπωμα του μεγάλου αυτού Ελληνα που «ελιμπίσθηκε το ανέφικτο».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Αγνή Πικιώνη, Προέδρος, Δ. Πικιώνης Α.Μ.Κ.Ε.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Δημήτρης Φιλιππίδης, Aρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
O αρχιτέκτονας
Αντώνης Κωτίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
O ζωγράφος
Μάρω Καρδαμίτση –Αδάμη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου· Υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη
O «Μύθος» Δημήτρης Πικιώνης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
Μάνος Δημητρακόπουλοs
Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

7ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση – 09.00-09.00-17.45, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ


Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ, στο www.SNF.org.

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση θα διερευνήσει μία από τις πιο πολυσυζητημένες έννοιες της εποχής μας, αυτή της Ανατροπής (Disruption). Ο 21ος αιώνας εξελίσσεται ταχύτατα σε μία εποχή που καθορίζεται από τις ανατροπές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και οι πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο και ανατρέπουν τους παγιωμένους τρόπους λειτουργίας και τα μοντέλα που αφορούν τον κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κοινωφελούς δράσης.

Το Συνέδριο θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της διαδεδομένης πια ανισότητας στην κοινωνική συνοχή που πλήττεται, τόσο με όρους οικονομικούς, όσο και ως προς την άνιση πρόσβαση στις ίσες ευκαιρίες. Από την άλλη πλευρά, το συνέδριο θα παρουσιάσει ανθρώπους οι οποίοι, μέσω του πρωτοποριακού τους έργου, προσπαθούν να ανατρέψουν αυτόν τον φαύλο κύκλο της ανισότητας και να επιφέρουν θετικές αλλαγές τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντλώντας από το διεθνές δίκτυο συνεργατών του Ιδρύματος, στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με εμπειρογνώμονες και ηγετικές φυσιογνωμίες από τον κάθε τομέα, προκειμένου να θέσουμε δύσκολα ερωτήματα, να αποδομήσουμε και να διερευνήσουμε σε βάθος το νόημα και τις συνέπειες της ανατροπής.

Ο χάρτης του χώρου

Το Summer Nostos Festival 2018 πραγματοποιείται τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
Κυριακή 17 Ιουνίου: 18.00 – 02.00
Δευτέρα 18 Ιουνίου: 10:00 – 12:00 και 18.00 – 00.00
Τρίτη 19 Ιουνίου: 10:00 – 12:00 και 18.00 – 02.00
Τετάρτη 20 Ιουνίου: 10:00 – 12:00 και 18.00 – 00.00
Πέμπτη 21 Ιουνίου: 10:00 – 12:00 και 18.00 – 02.00
Παρασκευή 22 Ιουνίου: 10:00 – 12:00 και 18.00 – 00.00
Σάββατο 23 Ιουνίου: 10.00 – 02.00
Κυριακή 24 Ιουνίου: 10:00 – 00.00

Πρόσβαση
Όλες οι είσοδοι του ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτές για το κοινό κατά την διάρκεια του SNFestival.

Με δωρεάν shuttle bus
Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ, κατά τη διάρκεια του Summer Nostos Festival, προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση shuttle bus:
• από/προς Σύνταγμα/Συγγρού-Φιξ (Η στάση στην Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Ερμού)
• από/προς Σταθμό ΗΣΑΠ Φαλήρου

Η συχνότητα των δρομολογίων του shuttle bus είναι ανά 20 λεπτά στις και 00’, 20’, και 40’ κάθε ώρας.
Δείτε τα αναλυτικά δρομολόγια του shuttle bus εδώ.
Σε περίπτωση έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τα δρομολόγια ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Για τα αναλυτικά δρομολόγια του μετρό επισκεφτείτε το www.stasy.gr.

Με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Mε λεωφορείο ή συνδυασμό μετρό-λεωφορείου
Από το κέντρο της Αθήνας
Γραμμές Β2, 550 : Οι συγκεκριμένες γραμμές διέρχονται από τον σταθμό μετρό του Συγγρού – Φιξ στον οποίο μπορείτε να μετεπιβιβαστείτε. Αποβιβάζεστε στη στάση «Ωνάσειο» στην κάθοδο της Λ. Συγγρού και κινείστε νότια με κατεύθυνση προς τη θάλασσα μέχρι την οδό Ευριπίδου (συμβολή με παράδρομο Λ. Συγγρού).
Από Κηφισιά
Γραμμή 550: Αποβιβάζεστε στη στάση «Ωνάσειο» στην κάθοδο της Λ. Συγγρού και κινείστε νότια με κατεύθυνση προς τη θάλασσα μέχρι την οδό Ευριπίδου (συμβολή με παράδρομο Λ. Συγγρού).
Από Πειραιά
Γραμμές Α1, Β1 : Αποβιβάζεστε στη στάση «Τζιτζιφιές» επί της Λ. Εθνάρχου Μακαρίου. Στη συνέχεια κινείστε επί της οδού με κατεύθυνση προς Γλυφάδα, στη συνέχεια αριστερά στην οδό Επαμεινώνδα και δεξιά στην οδό Πεισιστράτου.
Με τρόλλευ
Γραμμή 10 από την Πλατεία Χαλανδρίου. Αποβιβάζεστε στηστάση Επαμεινώνδα. Στη συμβολή των οδών Πεισιστράτου και Σαχτούρη βρίσκεται το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ διά μέσου του οποίου έχετε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ.
Με τραμ (γραμμή 3)
Αποβιβάζεστε στη στάση «Tζιτζιφιές» και κινείστε προς την Καλλιθέα στην Ναυάρχου Βότση. Στρίβετε δεξιά στην Πεισιστράτου. Στη συμβολή των οδών Πεισιστράτου και Σαχτούρη βρίσκεται το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ δια μέσου του οποίου εισέρχεστε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ.

Με ποδήλατο
Θα διατίθενται ορισμένος αριθμός θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε διαφορετικά σημεία του ΚΠΙΣΝ. Η στάθμευση των ποδηλάτων στους παραπάνω χώρους τελεί υπό την ευθύνη του ιδιοκτήτη/κατόχου τους για οποιαδήποτε ζημία προκύψει (κλοπή, φθορά κλπ).

Mε αυτοκίνητο
Καθώς τις ημέρες του Summer Nostos Festival αναμένεται αυξημένος αριθμός προσέλευσης επισκεπτών, ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ και τη δωρεάν υπηρεσία shuttle bus για την πρόσβασή τους στο ΚΠΙΣΝ.
Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια του Summer Nostos Festival, διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης στο παρακείμενο parking του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Φαλήρου (Tae Kwon Do).
Η πρόσβαση είναι εφικτή τόσο πεζή (απόσταση περίπου 15’) όσο και με δωρεάν shuttle buses που θα λειτουργούν σε συνεχή ροή και θα αναχωρούν καθημερινά από το parking του Tae Kwon Do προς το ΚΠΙΣΝ, και αντίστροφα.

Δείτε τα αναλυτικά δρομολόγια του shuttle bus από και προς το parking εδώ.
Κατά τη διάρκεια του Summer Nostos Festival, το parking του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης. Η είσοδος του parking βρίσκεται επί της Πεισιστράτου 1.
Το parking του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί με χρέωση. Για τον αναλυτικό τιμοκατάλογο επισκεφτείτε τοwww.SNFCC.org.