Είδαμε την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Θέατρο Δάσους, του Λάζαρου Αντωνιάδη

Οι συστάσεις είναι το λιγότερο που περιμένεις. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δε χρειάζεται. Γνωρίζεις εξαρχής πως το βράδυ θα εξελιχθεί σ’ ένα έλεγκαντ πανηγύρι, από αυτά που η ίδια η ερμηνεύτρια χαρίζει απλόχερα. Τι να κι αν έχουν περάσει 36 χρόνια από το Κέντρο Διερχομένων, η πρώτη επαφή με τη δισκογραφία, τότε ακόμα με την Οπισθοδρομική κομπανία και τον Νίκο Μαμαγκάκη, και συνεχίζουν αδιάκοπα. Τα χρόνια περνούν κι η Αρβανιτάκη νεανική σαν να πρωτοβγήκε χθες.

Το βράδυ της Τετάρτης στο χώρο του Θεάτρου Δάσους που ήδη άρχισε από νωρίς να γεμίζει και σχεδόν να φτάσει να είναι sold out, αφού η ερμηνεύτρια είχε δύο χρόνια να εμφανιστεί στην πόλη, όπως τόνισε κι η ίδια. – Τα τραγούδια είν’ ευχή και πάρε τη μαζί σου – το εναρκτήριο τραγούδι του Νίκου Ξυδάκη κι έπειτα το «Μέτρησα». Κι έτσι, μετράνε τα τραγούδια. Ένα – ένα στη σειρά από τη σημαντική δισκογραφική της πορεία.

Κι ο Χατζιδάκις εκεί – Τα παιδιά στον κάτω κάμπο – που τελευταία το ακούω συχνά στα live. Σαν ξαναζεί μια δεύτερη διαδρομή. Μια δεύτερη ακρόαση. Και η Αρβανιτάκη συνεχίζει. Ζεσταίνει η φωνή, ζεσταίνει και το κοινό. Ένθερμο, όμως από την αρχή. Στην ελληνοποιημένη διασκευή και – καθρεφτίζω το νου σε βαρελιού κοιλιά –  κι οι στίχοι της Νικολακοπούλου τραβάνε το γινάτι. Και ο παλμός αναβιώνει τα χρόνια στο Βράχων. Και τα καινούργια έρχονται. Αν ξημέρωνε – του Κωνσταντίνου Σακκά – αν με γνώριζες κι εσύ λίγο νωρίτερα – . Και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα. Κι εσύ δεν τα χορταίνεις τα τραγούδια, και τι είναι δηλαδή για να τα χορτάσεις; Και ήρθαν και τα ρεμπέτικα και μας θύμισε ακόμη μια φορά τα χρόνια της αρχής.

25 τραγούδια και 3 ανκόρ. Το κοινό να κατεβαίνει στην πλατεία κι η Αρβανιτάκη να χάνεται στο πλήθος. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις καλλιτεχνών. Ένας από τους λόγους που αντέχει ακόμα η αγάπη. Θέλει τον τρόπο του, αν μη τι άλλο. Το δόσιμο είναι αλισβερίσι.

Για όλη της τη ζωή μάς μίλησε και μάς τραγούδησε. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στη Θεσσαλονίκη και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες. Τ’ αδύνατα, να πως γίνονται δυνατά!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ