Είδαμε την Μαρία Φαραντούρη και την Έλλη Πασπαλά στην Πλατεία του Μεγάρου, του Παναγιώτη Κριτσάκη

Επιτέλους το Καλοκαίρι γύρισε από τις διακοπές του και πήγαμε σε μια συναυλία χωρίς να κρατάμε ομπρέλες. 21:30 το βράδυ και στη πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καταφθάνει πλήθος κόσμου. Άλλοι με καρεκλάκια παραλίας ψάχνοντας χώρο να τις στήσουν, άλλοι καθισμένοι ήδη σε ό,τι σκαλιά υπάρχουν τριγύρω, παιδιά που τρέχουν, και όλοι περιμένουν, κάτω τον έναστρο ουρανό, να απολαύσουν δυο ιέρειες του διεθνούς τραγουδιού. Ένα λοιπόν άκρως καλοκαιρινό σκηνικό έχει στηθεί και προμηνύει πως θα περάσουμε υπέροχα.

Στη σκηνή ανεβαίνουν οι Μαρία Φαραντούρη και Έλλη Πασπαλά οι οποίες είναι έτοιμες να μας ταξιδέψουν  στα “τραγούδια κύκλους κάνουν”. Η βραδιά αρχίζει με την Έλλη στο πιάνο και τη Μαρία να μας τραγουδάει “το όνειρο καπνός”, ένα ζεστό χειροκρότημα και έπειτα κάνει την εμφάνιση της η λιτή ορχήστρα: στο πιάνο ο Τάκης Φαραζής, στα πνευστά και στα κρουστά ο David Lynch.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος κυριαρχεί η jazz επιρροή, που ντύνει τόσο όμορφα τραγούδια ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Έξυπνα λοιπόν μπλέκονται συνθέσεις των Ρεμπούτσικα, Μικρούτσικου, Ξαρχάκου με τα “the last rose of summer”, “cucurrucucu paloma” ακόμα και με μελοποιημένη ποίηση του Fernando Pessoa. Τραγούδια ζεστά, ενορχηστρωμένα και ερμηνευμένα με ένα σπάνιο λυρισμό που σε ταξιδεύουν στους κρυφούς τόπους της μουσικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το δεύτερο μέρος θα αρχίσει μετά από ένα ήσυχο και εμπνευσμένο ορχηστρικό των δυο σολίστ. Σειρά έχουν τώρα τραγούδια που έχουν περάσει στο DNA μας, τραγούδια που σε καλούν να ενώσεις τη φωνή σου μαζί με τους καλλιτέχνες και δεν σε παίρνει να αρνηθείς. Όλοι μαζί τραγουδάμε “Αν θυμηθείς το όνειρο μου”, “Δρόμοι παλιοί”, “Δίχτυ” και η βραδιά πλέον έχει πάρει αξία ανεκτίμητη. Σημαντική μνεία οι μοναδικές ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη στα κομμάτια “Ελένη” και “Ζεϊμπέκικο” των Μικρούτσικου και Σαββόπουλου αντίστοιχα. Ανατριχιαστική και απόλυτα σωστή, δικαίως παίρνει το θερμότερο χειροκρότημα της βραδιάς, η οποία φτάνει στο τέλος της παρέα με την “πιο όμορφη θάλασσα”.

Πρώτη φορά είχα την τιμή να ακούσω τις Μαρία Φαραντούρη και Έλλη Πασπαλά, οι οποίες με καθήλωσαν με τις ερμηνείες τους και με ταξίδεψαν με το πλούσιο πρόγραμμα τους. Ένα μπράβο και στο Μέγαρο Μουσικής που διοργάνωσε φέτος το “Καλοκαίρι στη Πλατεία του Μεγάρου” και προσφέρει απλόχερα σε όλους τη Τέχνη της Μουσικής. Στις μέρες που διανύουμε η καθολική πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή Τέχνης δεν είναι απλά πολυτέλεια αλλά ανάγκη και όταν συμβαίνει αυτό, η εικόνα που σχηματίζεται είναι σπάνιας ομορφιάς, όπως και οι φωνές που ακούσαμε χθες!

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του φωτογραφικού υλικού χωρίς την άδεια από τον κάτοχο. Φωτογραφικό υλικό: Παναγιώτης Κριτσάκης.