«Η διαδοχή» (Hereditary), του Ραφαήλ Κωνσταντίνου

Τρόμου, 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. | Έγχρωμο | Διάρκεια: 127′
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αρι Αστερ
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Κολέτ, Γκάμπριελ Μπερν, Μίλι Σαπίρο, Αλεξ Γουλφ

 

Όλο και περισσότερες ταινίες αυτού του είδους έρχονται τα τελευταία χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες. Δεν είναι απλά ταινίες τρόμου αλλά ταινίες που συνδυάζουν έντεχνα την αγωνία με την εξαιρετική και προσεγμένη εικόνα, χωρίς να χρειάζεται να τρομάξουν με απότομες σκηνές και ήχους. Ακολουθούν το μοτίβο της σύγχυσης, με την αργή συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει πραγματικά και τι συμβολικά μαζί με τις έντονες ερμηνείες των ηθοποιών.

Έτσι και στην ταινία «Η διαδοχή», μπορεί να εντοπίσει κανείς κοινά στοιχεία με το «Μητέρα» του Ντάρεν Αρονόφσκι που δίχασε κοινό και κριτικούς. Τον ίδιο διχασμό είχαμε κι εδώ, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Άρι Άστερ, η οποία από την προβολή της στο Φεστιβάλ του Σάντανς, είχε διθυραμβικές κριτικές. Πολλοί έσπευσαν να την συγκρίνουν με το «Μωρό της Ρόζμαρι» και τον «Εξορκιστή» και να την χαρακτηρίσουν ως την πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς.

Λίγα λόγια για την ταινία

Όλα ξεκινούν μετά τον θάνατο της μητέρας της οικογένειας Γκρέιαμ, κάτι που φέρνει την κόρη της μπροστά σε μια σειρά ανακαλύψεων για την κληρονομιά που κουβαλά το όνομά τους. Η Άνι δυσκολεύεται να ξεπεράσει το θάνατο της μητέρας της, η οποία ασκούσε έντονη επιρροή στη μικρή της κόρη, τη 13χρονη Τσάρλι. Δεν δυσκολεύεται όμως επειδή αγαπούσε τη μητέρα της αλλά επειδή καταλαβαίνει πως η σκληρή και μυστικοπαθής μητέρα της, ευθύνεται για ότι κακό έχει συμβεί στην ζωή της. Στη συνέχεια το ένα περίεργο γεγονός υποδέχεται το άλλο, φέρνοντας την Άνι στα όρια της στην προσπάθεια της να ανακαλύψει γιατί η οικογένεια της καταρρέει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά τι να κάνω;

Εάν σκέφτεσαι «Να την δω ή όχι;» τότε καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος για το τι θα δεις. Στην περίπτωση που ενθουσιάστηκες με το «Babadook: Οι Σελίδες του Τρόμου» της Τζένιφερ Κεντ και το «Μητέρα» του Ντάρεν Αρονόφσκι τότε αναμφίβολα θα λατρέψεις κι αυτή την ταινία. Αν όμως πας νομίζοντας, πως θα δεις ένα συνηθισμένο φιλμ τρόμου, που θα σου ανεβάσει τους παλμούς και θα σε ξαφνιάσει με απρόσμενες σκηνές και τρομακτικούς ήχους τότε σίγουρα «Η διαδοχή» θα σε απογοητεύσει.

Στους Κινηματογράφους από τις 14 Ιουνίου 2018.