Η Επιστροφή του Διονύσου: Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Tο Ίδρυμα Ωνάση ξεκινά τη συνεργασία του με τον διεθνούς κύρους σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, υποστηρίζοντας το αφιέρωμα «Η Επιστροφή του Διονύσου» που διοργανώνεται προς τιμήν του από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Το Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο περιλαμβάνει την παράσταση των Τρωάδων του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο, ένα Διεθνές Συμπόσιο, την παρουσίαση της Μεθόδου υποκριτικής του σκηνοθέτη, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων. Επικεντρώνεται στο έργο και τη μέθοδο του Τερζόπουλου, όπως αναπτύχθηκε τα τελευταία 33 χρόνια, με αφετηρίες την ίδρυση του θεάτρου Άττις στους Δελφούς (1985) και την παγκόσμια πρεμιέρα των εμβληματικών Βακχών του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του, στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών (1986).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παιχτεί, για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, μια παράσταση-διάβημα για την ανάγκη της συμφιλίωσης: η νέα εκδοχή των διαπολιτισμικών Τρωάδων του Ευριπίδη που παρουσίασε το θέατρο Άττις τον Ιούλιο του 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, σε παραγωγή της «Πάφος 2017-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στις Τρωάδες συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μόσταρ, Ιερουσαλήμ), καθώς επίσης από τη Συρία και την Ελλάδα, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Εκάβης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάστασή της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Διεθνές Συμπόσιο θα μιλήσουν παγκοσμίου κύρους δάσκαλοι, σκηνοθέτες και διανοητές του θεάτρου, όπως οι Anatoly Vasiliev (σκηνοθέτης, Ρωσία), Eugenio Barba (σκηνοθέτης, Δανία) και Jan Fabre (σκηνοθέτης-εικαστικός, Βέλγιο), ενώ πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, εικαστικοί, ψυχαναλυτές, νευρογλωσσολόγοι και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα παραβρεθούν στους Δελφούς για να τιμήσουν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Με το έργο και την πορεία του, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος μοιάζει να συμπυκνώνει την πολιτιστική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση: η Ελλάδα στα καλύτερά της, εδώ και παντού, με τον άνθρωπο και την κοινωνία πάντα στο επίκεντρο και την τέχνη ως δύναμη μεταμόρφωσης.

Πριν από 33 χρόνια, στους Δελφούς, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ίδρυσε το θέατρο Άττις. Εκεί, φέτος τον Ιούλιο, πραγματοποιείται προς τιμήν του το αφιέρωμα «Η Επιστροφή του Διονύσου», μια διεθνής συνάντηση για τον Έλληνα σκηνοθέτη και παιδαγωγό, ο οποίος επανασυνδέει το θέατρο με τον μυθικό θεό του, τον Διόνυσο, και τον πυρήνα του: το σώμα του ηθοποιού και τον αέναο αυτοσχεδιασμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κάνει ένα θέατρο αλλιώτικο. Ποτέ δεν μιλά για ρόλους, χαρακτήρες ή ψυχολογικά κίνητρα. Μιλά, όμως, για το σώμα του ηθοποιού, τον θεό Διόνυσο και την τελετουργία. Είναι ο θεμελιωτής μιας μοναδικής μεθόδου εκπαίδευσης του ηθοποιού, αναγνωρισμένης διεθνώς. Έχει δώσει 2.100 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Η μέθοδος του διδάσκεται σε 30 πανεπιστήμια, ενώ βιβλία για το έργο του έχουν εκδοθεί σε 10 γλώσσες.

Για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο είπαν:
«Στο θέατρό του, ο μύθος δεν είναι παραμύθι, αλλά συμπυκνωμένη εμπειρία, μια περιπέτεια σ’ ένα ταξίδι στο τοπίο της μνήμης, μια αναζήτηση των χαμένων κλειδιών της ενότητας του σώματος με τον λόγο, της λέξης ως φυσικής οντότητας, θέμα για το οποίο μιλά ο Hőlderlin στις σημειώσεις για τις μεταφράσεις των έργων του Σοφοκλή.» Heiner Müller: συγγραφέας, ποιητής, δραματουργός, σκηνοθέτης
«Η μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου είναι σωκρατική: η αντίληψη ότι όλοι φέρουμε το παρελθόν, τους προγόνους μας και συμμετέχουμε σε μια συλλογική μνήμη εγγεγραμμένη όχι μόνο στο μυαλό, αλλά και στο σώμα μας.» Etel Adna: συγγραφέας, ποιήτρια, εικαστικός
«…Το να βλέπεις είναι να βλέπεις μια εικόνα αλήθειας μέσα από πολλές εικόνες. Αυτό είναι που έχει χαραχτεί καθαρά στη μνήμη μου, αφήνοντας χώρο επαναφοράς και σκέψης. Αυτό είναι που κάνει το έργο σου τόσο ξεχωριστό.» Robert Wilson: σκηνοθέτης, εικαστικός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πέμπτη 5 Ιουλίου
18:30
Επίσημη έναρξη – Χαιρετισμοί – Ομιλίες

20:30
Εγκαίνια φωτογραφικής  εγκατάστασης  Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Φωτογραφίες: Johanna Weber/φωτογράφος
Σχεδιασμός: Αλέξανδρος Κόκκινος/γλύπτης-αρχιτέκτονας

Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί επιλογή από το ογκώδες αρχείο της φωτογράφου Johanna Weber κατά τα 27 χρόνια συνεργασίας της με τον Θ. Τερζόπουλο από πρόβες, παραστάσεις, εργαστήρια και περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η «τρισδιάστατη» φωτογραφική εγκατάσταση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Johanna Weber και του Αλέξανδρου Κόκκινου.

21:00
Έναρξη ηχητικής εγκατάστασης ΕΝΟΠΑΙ
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελιανίτης/συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός

Η ηχητική εγκατάσταση του Παναγιώτη Βελιανίτη θα μεταδίδεται συνεχώς σε  όλη τη διάρκεια του αφιερώματος στους υπαίθριους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και συγκεκριμένα στη διαδρομή από το κεντρικό κτίριο προς το χωριό των Δελφών μέσω του άλσους του Συνεδριακού Κέντρου, καθώς και στη διαδρομή από το Συνεδριακό Κέντρο προς την κεντρική πύλη.

Παρασκευή 6 Ιουλίου | Α. Συνεδριακό Κέντρο 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Επίδειξη της Μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και τον στενό συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από 14 δασκάλους της Μεθόδου, η οποία διδάσκεται στις χώρες τους.

Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου διδάσκεται σε Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών πολλών θεατρικών ακαδημιών όπως: Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου, Εθνική Ακαδημία Θεάτρου Ρώμης Silvio d’ Amico, Πανεπιστήμιο Σάο Πάολο, GITIS, Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν, κ.α.. Από το 2013 διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο Θέατρο Άττις το διεθνές θερινό εργαστήριο «Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου» για νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Το βιβλίο της Μεθόδου έχει ήδη εκδοθεί στα Ελληνικά, Ρωσικά, Γερμανικά, Τουρκικά, Κινεζικά, Κορεάτικα και Ιταλικά και είναι υπό έκδοση στα Πολωνικά, Αγγλικά και Περσικά (Φαρσί) και στη Μανδαρίνικη Κινεζική γλώσσα (Ταϊβάν).

Λαμβάνουν μέρος:
Θεόδωρος Τερζόπουλος & Σάββας Στρούμπος,
καθώς και οι: Mikhail Sokolov (Ρωσία-Electrotheatre Stanislavsky), Przemyslaw Blaszczak (Πολωνία-Ινστιτούτο Γκροτόφσκι), Juan Esteban Echeverri Arango (Κολομβία), Justin Jain (ΗΠΑ-Wilma Theatre), Paolo Musio (Ιταλία), Li Yadi (Liaty) (Κίνα- Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου), Long long /Lin Chien-Lang (Ταϊβάν- Εθνικό Θέατρο/ Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν), Rustem Begenov (Καζακστάν), Kerem Karaboga (Τουρκία – Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης), Yiling Tsai (Ταϊβάν – Εθνικό Θέατρο/ Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν), Νιόβη Χαραλάμπους (Κύπρος), Έβελιν Ασουάντ (Συρία – Ελλάδα).

Β. Αρχαίο Θέατρο Δελφών 
Θεατρική παράσταση: ΤΡΩΑΔΕΣ
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Παραγωγή: ΠΑΦΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2017
Στον ρόλο της Εκάβης η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Συμμετέχουν έντεκα ηθοποιοί από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ).
Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, οι Τρωάδες αποτελούν μια διαμαρτυρία στον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως διάβημα, αναδεικνύοντας το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση.
Η παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι ΤΡΩΑΔΕΣ θα ξεκινήσουν με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος της παράστασης θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στην παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.

Σάββατο 7 Ιουλίου | Συνεδριακό Κέντρο Δελφών
Συμπόσιο: «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Από τις Βάκχες στις Τρωάδες».
Διάρκεια συμποσίου: 7-8 Ιουλίου
Με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, σκηνοθετών και μεγάλων δασκάλων του θεάτρου, διευθυντών θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηθοποιών, εικαστικών και θεατρολόγων από την Κορέα,  την Ταιβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία,  την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο  και την Ελλάδα.
Ομιλητές: Anatoly Vasiliev, σκηνοθέτης (Ρωσία), Eugenio Barba, σκηνοθέτης (Δανία), Jan Fabre, σκηνοθέτης (Βέλγιο), Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ηθοποιός (Κύπρος), Freddy Decreus, Πανεπιστήμιο Γάνδης (Βέλγιο), Hans Thies Lehman, Πανεπιστήμιο Φραγκφούρτης (Γερμανία), Ελένη Βαροπούλου, κριτικός θεάτρου (Ελλάδα-Γερμανία), Βασίλης Παπαβασιλείου, ηθοποιός/ σκηνοθέτης (Ελλάδα), Frank Raddatz, Δραματουργός (Γερμανία), Καλλιόπη Λεμού, εικαστική καλλιτέχνης (Αγγλία), Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς), Gonia Jarema, Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ (Καναδάς), Dikmen Gurun, Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), Kim Jae Kyoung, Πανεπιστήμιο Chung-Ang (Κορέα), Santanu Bosè, National School of Drama (Ινδία), Μαρίκα Θωμαδάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Μαραγκού, τεχνοκριτικός, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσατσούλης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Σαμπατακάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κατερίνα Αρβανίτη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Αύρα Σιδηροπούλου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παναγιώτης Βελιανίτης συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός κ.α.

Β. Αρχαίο Θέατρο Δελφών
Θεατρική παράσταση: ΤΡΩΑΔΕΣ
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Κυριακή 8 Ιουλίου
Συνεδριακό Κέντρο Δελφών
Εργασίες και λήξη συμποσίου
Μουσική Παράσταση: «Ο Οδοιπόρος και η Σκιά του»
Σύνθεση με τον διεθνή βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό.
Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης.
Τραγουδώντας μέσα στο θέατρο Άττις χωρίς συνοδεία πιάνου, ο Δημήτρης Τηλιακός άρχισε να δημιουργεί μαζί με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο ένα ηχητικό πλαίσιο με βασικό κορμό το θέμα του Οδοιπόρου.
Στους Δελφούς θα παρουσιαστούν 10 τραγούδια του Franz Schubert σε ποίηση Goethe,  Schmidt και Müller και ένας απόηχος δημοτικού τραγουδιού της ξενιτιάς, ως πρώτο δείγμα μιας νέας συνεργασίας.

Προβολές
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος προγραμματίζονται οι εξής προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ:
Ντοκιμαντέρ
Το ταξίδι του Διόνυσου (1986) σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη
Στα ίχνη των Αργοναυτών (1989) σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη
Θεάτρου Εγκώμιον (2010) σκηνοθεσία: Δημήτρης Τρίκας

Παραστάσεις
Βάκχες του Ευριπίδη (1986) βίντεο: Λουκία Ρικάκη
Πέρσες του Αισχύλου (1992)
Ηρακλής του Χάινερ Μύλλερ (1997)
Τρίπτυχο του Σάμουελ Μπέκετ (2004)
Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (2010) βίντεο: Wiebke Pöpel
Alarme (σκηνική σύνθεση βασισμένη στην αλληλογραφία μεταξύ της Μαρίας Στιούαρτ και της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, 2010), βίντεο: Χρυσάνθη Μπαδέκα.


Δείτε σε live streaming στο sgt.gr το Σάββατο, 7 Ιουλίου, στις 19:00 τις Τρωάδες του Ευριπίδη από το Αρχαίο Θέατρο Δελφών. 


Ελεύθερη είσοδος με δελτία. Τα δελτία εισόδου έχουν εξαντληθεί.