Λεωνίδας Μπόμπας – Διαφορετικά

Η φωνή του μοιάζει να κουβαλάει μέσα της χρώματα άλλων εποχών, πιο φωτεινών, και παρότι άγνωστη ακόμα στους πολλούς, με το πρώτο κιόλας άκουσμα μεταφέρει στον ακροατή εκείνη την καθησυχαστική αίσθηση της οικειότητας.

Στη μουσική του μαντεύει κανείς τις αναφορές του, οι οποίες περνούν από τον Μάνο Χατζιδάκι και την Αρλέτα και φτάνουν ως τη Δήμητρα Γαλάνη τού σήμερα και τον Κεμπεκιανό τραγουδοποιό-ερμηνευτή Pierre Lapointe.

Από τα πρώτα τραγούδια που συνέθεσε, το “Διαφορετικά”, σε στίχους του Λάζαρου Αντωνιάδη, είναι μία σύγχρονη μπαλάντα που μιλάει για την ακατανίκητη ανάγκη των ανθρώπων που αγαπιούνται, να είναι μαζί. Την παραγωγή υπογράφει ο Μάριος Λαζ Ιωαννίδης.

Στίχοι: Λάζαρος Αντωνιάδης
Μουσική: Λεωνίδας Μπόμπας
Παραγωγή, Ενορχήστρωση, Μουσικά όργανα, Φωνητικά, Μίξη, Mastering: Μάριος Λαζ Ιωαννίδης & MLI Productions στο MusicRoom studio
Πιάνο: Στέλιος Φραγκούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν σύντροφο διαλέγαμε
στου πάθους την αρχή, σε κάποια μέρη σκοτεινά.
Δυο κουβέντες θ’ ανταλλάζαμε,
κρατώντας το ποτό, κάποια τσιγάρα, μια φωτιά
Δε θα γινότανε να σμίγαμε εμείς
Δε θα γινότανε εμείς διαφορετικά.

Και μετά, ήρθαν τα ψέματα,
στα δωμάτιά μας μέσα, τα τηλέφωνα κρυφά.
Και μηνύματα με θέματα
που βρίσκαμε να λύσουμε οι δυο μας, στα κλεφτά.
Δε θα γινότανε να ζήσουμε εμείς
Δε θα γινότανε εμείς διαφορετικά.

Στα μπαλκόνια δε θα βγαίναμε
-στις γλάστρες τα λουλούδια μας μαραίνονταν συχνά-
από φόβο μη μας βλέπανε
οι άντρες, οι γυναίκες, η ζωή και τα παιδιά.
Πώς αλλιώς να συνεχίζαμε εμείς;
Πώς αλλιώς εμείς διαφορετικά;

Στα δικά μας τα αισθήματα
υπήρχε πάντα η “διαφορά” κι ήτανε προσωπικά
όλα εκείνα τα διλήμματα
Που μπλέξαμε τα Πρέπει με τα Θέλω ενοχικά.
Δε μας αρκούν τα μυστικά
Διαφορετικά…


Ο Λεωνίδας Μπόμπας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, και είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από μικρή ηλικία, ασχολείται με τη μουσική παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου, ακορντεόν, αλλά και σύγχρονου τραγουδιού με καθηγητές την Έλλη Πασπαλά, τον Πάνο Δήμα και τη Μαρία Λατσίνου.
Ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή από την Κρήτη, ως μέλος των μουσικοθεατρικών ομάδων «Φωνές του Νότου» και «Καταφωνή» κατά τη διετία 2008-2010, ενώ το 2013, διακρίθηκε ως ερμηνευτής στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου του Παρασκευά Καρασούλου.
Το 2014, παρουσίασε την πρώτη του προσωπική παράσταση «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ», με τη συμμετοχή φίλων τραγουδοποιών και ερμηνευτών όπως ο Γιάννης Κατσικανδαράκης (Οκτάβα), ο Γιώργος Νικητόπουλος, ο Σπύρος Παρασκευάκος, ο Kristof και η Nalyssa Green. Το 2016, ακολούθησαν τα «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», σε συνεργασία με τον πιανίστα-συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου: μία σειρά παραστάσεων πιάνο-φωνή, βασισμένων σε σημαντικά τραγούδια-φορείς συλλογικής μνήμης (Θεοδωράκη, Κραουνάκη, Μούτση, Πάνου, Παπαδημητρίου, Ραπίτη, Χατζιδάκι, κ.ά.).

Ο Λάζαρος Αντωνιάδης κατάγεται από τα Γιαννιτσά και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι στιχουργός, αρθρογράφος και ιδιοκτήτης του πολιτιστικού radio portal Tetragwno.gr. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, σε συνεργασία με τον συνθέτη Χάρη Γκατζόφλια, και με ερμηνευτές τούς Θοδωρή Βουτσικάκη, Πάνο Ζώη, Κωνσταντίνα Πάλλα, Κική Τσαλίκη, Μέλα Γεροφώτη και Νόνικα Μαλκουτζή, έχει τον τίτλο «Στων Άγιων τα νερά» (Εκδόσεις Μετρονόμος, 2016). Επιμελήθηκε τις μουσικές παραστάσεις «Στων Άγιων τα νερά» (2016/2017) και «Παράθυρο στο Φως» (2017/2018). Τον χειμώνα του 2019, θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος.