Τα πέντε πρόσωπα της Νικόλ Κίντμαν που σαν σήμερα γεννήθηκε, του Μάνου Δασκαλογιάννη

Σήμερα, 20 Ιουνίου 2018, μία ηθοποιός που έχει αφήσει το δικό της μοναδικό στίγμα στην ιστορία του κινηματογράφου, έχει τα γενέθλιά της. Η Νικολ Κίντμαν γίνεται 51 ετών και μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να την θυμηθούμε μέσα από τους σπουδαίους ρόλους που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της.

  1. Ως Σατίν στο Moulin Rouge
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Σατίν είναι μια νεαρή χορεύτρια στο Moulin Rouge, το διασημότερο cabaret του Παρισιού, διάσημη για την ομορφιά της τραβώντας πάνω της σε κάθε παράσταση όλα τα βλέμματα, και ιδίως τα αντρικά. Ωστόσο εκείνη είναι αποφασισμένη να κλέψει την καρδιά του διάσημου Δούκα για να εκμεταλλευτεί την τεράστια περιουσία του. Όταν όμως από παρεξήγηση, θα νομίσει για τον πλούσιο Δούκα ένα νεαρό άσημο ζωγράφο, θα αρχίσει να εκτυλίσσεται ένα γαϊτανάκι από παρεξηγήσεις και υπέροχα pop τραγούδια υπό το πλαίσιο όμως μιας άλλης εποχής αλλά και την ερωτική αύρα των παριζιάνικων μπουρλέσκ. Η Νικόλ Κίντμαν, στο πρωταγωνιστικό ρόλο ως Σατίν, παραδίδει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, γεμάτη κίνηση, ζωντάνια, και πολύ ερωτισμό . Καταφέρνει να ισορροπήσει άνετα ανάμεσα στο αισθησιακό και στο κωμικό, σκιαγραφώντας έξοχα το προφίλ της γοητευτικής χορεύτριας καμπαρέ και μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της Γιούαν Μακ Γκρέγκορ  αποτελούν ίσως το πιο δυνατό σημείο της ταινίας.

  1. Ως Βιρτζίνια Γουλφ στις Ώρες (The Hours)

Μια ταινία σταθμός στα κινηματογραφικά χρονικά και η ταινία που χάρισε  το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ στην αυστραλιανή ηθοποιό. Η Νικόλ Κίντμαν υποδύεται την διάσημη συγγραφέα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, όταν μάχεται με τα ψυχολογικά της αδιέξοδα, έχοντας όμως δίπλα της τον σύζυγό της και ενώ ετοιμάζεται να γράφει το πρώτο της σπουδαίο μυθιστόρημα, το «Mrs. Dalloway», βιβλίο το οποίο θα εξελιχθεί και σε θεματικό άξονα του φιλμ. Πρόκειται για μια αληθινά πολυδιάστατη ερμηνεία, καθώς η ηθοποιός αναδεικνύει τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η σπουδαία μυθιστοριογράφος. Το ζήτημα της αμφισεξουαλικότητας, της νοηματοδότησης της ίδιας της ζωής, τα στεγανά της κοινωνίας-εμπόδιο στην προσωπική εξέλιξη είναι ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τον 20ο αιώνα. Κάθε  γυναίκα σε κάθε εποχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δικούς της προσωπικούς δαίμονες , και οι «Ώρες» είναι ένας ύμνος σε αυτές τις αφανείς η διάσημες ηρωίδες, η δε Κίντμαν απλά μαγευτική στις κινηματογραφικές της στιγμές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Ως Grace Stewart στο The Others (Οι άλλοι)

Μια νεαρή μητέρα μετακομίζει με τα δυο της παιδιά σε μια απομονωμένη αγροικία. Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν περίεργα φαινόμενα να επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα. Ίσως να μην είναι τόσο μόνοι όσο νομίζουν. Το σπίτι έχει τους δικούς της ενοίκους και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου φιλόξενοι

.Η 51χρονη πλέον ηθοποιός σε ένα εμβληματικό ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα, σηκώνει το βάρος της ταινίας, ούσα η βασική πρωταγωνίστρια και ταυτιζόμαστε μαζί της, καθώς ανασηκωνόμαστε από την καρέκλα σε κάθε απότομο χτύπο η τίναγμα και νιώθοντας την καρδιά μας να χτυπά δυνατά. Ερμηνευτικά, η ηθοποιός βρίσκεται σε υποδειγματικό τέμπο, καθώς με τον αυτοέλεγχο σε κάθε κίνηση, τις περιορισμένες εκφράσεις, και την εύστοχη απουσία ανά στιγμές έντονων αντιδράσεων καταφέρνει να δώσει βάθος σε έναν σχετικά απλό χαρακτήρα και να εξασφαλίσει υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα.

  1. Ως Μπέκα στην Απώλεια (Rabbit Hole)

To εξωφρενικό δράμα της απώλειας του γιου ενός ζευγαριού, αποτελεί το θέμα ενός φιλμ που ράγισε πολλές σινεφίλ καρδιές. Η Κίντμαν ερμηνεύει τη Μπέκα, τη μητέρα του τόσο πρόωρα χαμένου παιδιού, κάποτε στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, μετά το δράμα ωστόσο αποφασισμένη να μη αφήσει τη μοίρα να συντρίψει την οικογένεια που έχει με κόπο δημιουργήσει. Αποξενωμένη από φίλους και συγγενείς, με έναν σύζυγο που αδυνατεί να την καταλάβει αναζητώντας ο τελευταίος αλλού παρηγοριά, δείχνει αρχικά αδύναμη, ανέκφραστη, χαμένη στο νέφος που απλώθηκε πάνω από της ζωής. Καθώς όμως περνούν τα λεπτά της ταινίας, η συνάντησή της με τον υπαίτιο του ατυχήματος δείχνει να αφυπνίζει την άτυχη γυναίκα από το λήθαργο οδηγώντας στην εκκίνηση μια σταδιακή μεταμόρφωσης, υπέροχα στημένης από την ταλαντούχα Αυστραλέζα, σε κάτι που ξέρει καλά να κάνει.  Ίσως ο πιο πρόσφατος σπουδαίος ρόλος της Κίντμαν σε ταινία.

  1. Ως Άλις Χάρφορντ στο Μάτια Ερμητικά Κλειστά (Eyes Wide Shut)

Τελευταία επιλογή του γράφοντος αφορά την ερμηνεία της Κίντμαν στο πολυσυζητημένο, ανατρεπτικό, προκλητικό, καυστικό κύκνειο άσμα ενός μεγάλου σκηνοθέτη, του Στάνλευ Κιούμπιρκ. Η Κίντμαν στο ρόλο της συζύγου ενός καλοβαλμένου ζευγαριού, που μοιάζει να μην της λείπει τίποτα, και όμως αρκεί η εξομολόγηση μιας φαντασίωσης για να αναταράξει συθέμελα το οικοδόμημα της σχέσης της. Η Άλις Χάρφοντ, πλούσια, έξυπνη, γοητευτική, ερωτευμένη με το σύζυγό της, βυθίζεται σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων σε μια απέλπιδα αναζήτηση των χαμένων της ονείρων , προκαλώντας  απροσδόκητα την αντίδραση του ανδρός της (ερμηνεύει ο Τομ Κρουζ). Μέσα, λοιπόν, από μια αλληλουχία ονείρου και πραγματικότητας, όπως η ομώνυμη μυθιστορηματική Αλίκη ταξιδεύει στη Χώρα των Θαυμάτων, θα βυθιστεί σε ένα κόσμο γεμάτο «εάν», γεμάτο αλλαγές που δεν ήρθαν ποτέ και ελπίδες που πρόωρα αποσβέστηκαν. Η Νικόλ Κίντμαν, ίσως στο πιο σέξυ χαρακτήρα που έπαιξε ποτέ, στέκεται νικήτρια απέναντι στην πρόκληση που θέτει ένα τόσο χαλαρό σε δομή έργο. Μπορεί ο ίδιος ο χαρακτήρας να μην διευκολύνει την ταύτιση του θεατή μαζί του, ωστόσο εκείνη καταφέρνει να μεταφέρει αψεγάδιαστη την εύθραυστη ψυχοσύνθεση μιας απογοητευμένης από την ίδια τη ζωή γυναίκας, που τα έχει όλα, αλλά όχι και την ελπίδα να γίνουν όλα…. Αλλιώς.