Θέατρο Express || Μια νέα πρωτοποριακή δράση του Εθνικού Θεάτρου με τον ΟΑΣΑ (από 5/7)

Μια νέα πρωτοποριακή δράση ξεκινά το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.

Από 5 Ιoυλίου || Είσοδος ελεύθερη

Ένα θεατρικό λεωφορείο, με τίτλο Θέατρο Express θα ταξιδεύει από γειτονιά σε γειτονιά για να συναντήσει τους θεατές του, να τους ταξιδέψει στη μαγεία του θεάτρου και να τους κινητοποιήσει.

Το κοινό, που θα έχει την τύχη να βρεθεί στη γειτονιά του το Θέατρο Express, θα παρακολουθήσει την Αρκούδα  του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Aφετηρία θα είναι το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, στο Γκάζι, στις 5 – 6 Ιουλίου. Οι στάσεις του Θεάτρου Εxpress θα ανακοινωθούν, άμεσα, στις ιστοσελίδες www.n-t.gr και www.oasa.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αρκούδα πραγματεύεται το τρίπτυχο πένθος-χρέος-έρως με τον πιο παιγνιώδη κι ευαίσθητο τρόπο. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί με μεγάλη τρυφερότητα τους χαρακτήρες του σύντομου αυτού έργου έτσι ώστε, όποιος τους δει, να μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους. Στη δική μας εκδοχή, της Αρκούδας επιδιώκουμε να αναδείξουμε το κωμικό και ειρωνικό στοιχείο του κειμένου και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους περιορισμούς της θεατρικής μας σκηνής, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λεωφορείο

Μια χήρα κλαίει τον νεκρό σύζυγό της, ένας απόστρατος αξιωματικός και κτηματίας έρχεται να ζητήσει χρήματα που του χρωστάει ο νεκρός σύζυγος, τα οποία κι ο ίδιος χρωστάει κι αν δεν τα δώσει θα χάσει το κτήμα του σε πλειστηριασμό, μια υπηρέτρια γεμάτη λαχτάρα για ζωή αδημονεί να βγάλει το πένθος από πάνω της κι ένα άλογο τρώει κριθάρι στον στάβλο.

Η Αρκούδα είναι ο οποιοσδήποτε τρέχει ασθμαίνοντας να προλάβει την καθημερινότητα, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, να πληρώσει τους φόρους του, να κάνει το καθήκον του, να πληρώσει τα χρέη του.

Ο καθένας από εμάς που πνίγεται μέσα στα ζητήματα της καθημερινής ζωής και που, κάποια στιγμή, μέσα στο χάος, στο στρες και στον θόρυβο, αποκτά επαφή με τον εαυτό του και τις επιθυμίες του και δραπετεύει από την ωμή πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μικρής δραπέτευσης που γίνεται εκούσια ή ακούσια, ο δραπέτης μπορεί να χαρεί, να ονειρευτεί, να ερωτευτεί κεραυνοβόλα κι έτσι να αντλήσει χαρά και δύναμη για να ριχτεί ξανά στη μάχη της πεζής πραγματικότητας.

Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Σκηνικό/Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Ανθίδου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τζαβάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Μουσχή

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ιερώνυμος Καλετσάνος (Γρηγκόρι Στεπάνοβιτς Σμηρνώφ)
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (Σόνια)
Φωτεινή Παπαχριστοπούλου (Ελένα Ιβάνοβνα Ποπόβα)

Ευχαριστούμε θερμά τη δραματολόγο Έλενα Τριανταφυλλοπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της.
Φωτογράφος παράστασης: Χριστίνα Μπράτουσκα

Το «Θέατρο Express» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, το προσεχές Φθινόπωρο θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Δήμου «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».