Alvin Ailey American Dance Theater || Το μεγαλύτερο μπαλέτο σύγχρονου χορού γιορτάζει τα 60 χρόνια του με αφετηρία την Αθήνα

Μέγαρο Μουσικής 11-15 Σεπτεμβρίου 2018

Δύο διαφορετικά προγράμματα σε μουσική των θρύλων της τζαζ Ella Fitzgerald, John Coltrane, Nina Simone, Dizzy Gillespie και Duke Ellington.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από 21 σταθμούς στα μεγαλύτερα θέατρα της Αμερικής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Robert Battle οδηγεί το Alvin Ailey American Dance Theater σε μια διεθνή περιοδεία για την 60ή επέτειο από την ίδρυση του συγκροτήματος, με αφετηρία την Ελλάδα.

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου το Alvin Ailey American Dance Theater, αναγνωρισμένο από το αμερικανικό Κογκρέσο ως «ζωτικής σημασίας πολιτιστικός πρεσβευτής των Η.Π.Α. σε όλο τον κόσμο», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Το κοινό της Αθήνας θα ζήσει από κοντά την απαράμιλλη τέχνη των 32 κορυφαίων χορευτών του Alvin Ailey American Dance Theater, σε ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει αρμονικά το σύγχρονο χορό και την τζαζ – δύο τεχνών που γεννήθηκαν στην Αμερική.

Το Alvin Ailey American Dance Theater θα παρουσιάσει για όλους τους λάτρεις του χορού, μερικά από τα αριστουργήματα του ρεπερτορίου του, συμπεριλαμβανομένων της παγκόσμιας πρεμιέρας Members Do not Get Wearyκαι τη μοναδική χορογραφία του ίδιου του Alvin Ailey Revelations“, το πιο δημοφιλές έργο στην ιστορία του σύγχρονου χορού.

Το Alvin Ailey American Dance Theater, ξεκίνησε από μια θρυλική παράσταση τον Μάρτιο του 1958 στη Νέα Υόρκη, που άλλαξε για πάντα την αντίληψη του αμερικανικού χορού. Ιδρύθηκε από τον Alvin Ailey, πρόσφατο αποδέκτη του Προεδρικού Μεταλλίου Ελευθερίας – την ανώτατη πολιτική διάκριση του Αμερικάνικού έθνους. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Alvin Ailey American Dance Theater, από την 1η Ιουλίου 2011, είναι ο Robert Battle που επιλέχθηκε προσωπικά για την διαδοχή της από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Ailey από το 1989, Judith Jamison.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το Alvin Ailey American Dance Theater έχει παρουσιάσει τα έργα του μπροστά σε περισσότερους από 25 εκατομμύρια θεατές στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, εμπνέοντας και ενώνοντας ανθρώπους κάθε γένους και ηλικίας. Έχει παρουσιαστεί σε 71 χώρες και 6 ηπείρους, προωθώντας τη μοναδικότητα της αφρο-αμερικανικής πολιτιστικής εμπειρίας και τη διατήρηση της παράδοσης του σύγχρονου χορού στην Αμερική. Θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο συγκρότημα χορού της Νέας Υόρκης.

Στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστούν 2 προγράμματα.

Το Α’ Πρόγραμμα περιλαμβάνει το “The Winter in Lisbon” του Billy Wilson, ένα ρυθμικό και πολύχρωμο εορτασμό του μεγάλου Dizzy Gillespie, το Members Do not Get Weary – παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφίας του Jamar Roberts, χορευτή του συγκροτήματος από το 2002 – σε μουσική του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη John Coltrane, 50 χρόνια μετά το θάνατό του, το ντουέτο Ella του Robert Battle σε μουσική της Ella Fitzgerald.

Στο Β’ Πρόγραμμα θα απολαύσουμε τη δημιουργία του Alvin Ailey Nights Creature (1975), ένα εκθαμβωτικό μπαλέτο σε μουσική του θρύλου της τζαζ Duke Ellington, το συγκλονιστικό σόλο του Robert Battle In / Side”, που αναδεικνύει τη μουσική της Nina Simone και το πνευματικά φορτισμένο “Four Corners του αγαπημένου χορογράφου Ronald K. Brown. Και τα δύο προγράμματα κλείνουν με το “Revelationsτου Alvin Ailey, μια χορογραφία-σταθμό του σύγχρονου χορού και της Αφροαμερικανικής κληρονομιάς.

Εισιτήρια από 25€

Προπώληση:

  • 211 800 5141 | www.viva.gr
  • στα Ταμεία Μεγάρου Μουσικής κατά τις ημέρες των παραστάσεων
  • και σε όλο το δίκτυο συνεργατών της VIVΑ


Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα


Α’ Πρόγραμμα

ΤΡΙΤΗ 11/9 ΩΡΑ 21:00, ΤΕΤΑΡΤΗ 12/9 ΩΡΑ 21:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/9 ΩΡΑ 21:00, ΣΑΒΒΑΤΟ 15/9 ΩΡΑ 21:00

The Winter in Lisbon (1992)
Χορογραφία: Billy Wilson
Μουσική: Dizzy Gillespie

To “Winter in Lisbon” (Χειμώνας στη Λισαβόνα) είναι ένα γοητευτικό, αισθησιακό μπαλέτο που γιορτάζει τις τέσσερις δεκαετίες της λαμπρής μουσικής του Dizzy Gillespie. Η χορογραφία του Billy Wilson, αποτίει φόρο τιμής στον θρυλικό μουσικό της τζαζ, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα στην οποία οι χορευτές προκαλούν, πειράζουν και φλερτάρουν πάνω σε ένα φόντο ρυθμού και χρώματος. Το παιχνιδιάρικο μπαλέτο του Wilson σχεδιάστηκε για τον εορτασμό των γενεθλίων του Gillespie, όταν η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Emerita Judith Jamison κλήθηκε να δημιουργήσει ένα έργο για τη μουσική του. Σίγουρος για την ικανότητα του ο Wilson, συνδυάζει το μπαλέτο και τη σύγχρονη χορογραφία με τη ζωντανή μουσική του Gillespie. «Είναι μια γιορτή της ζωής», εξηγεί ο Masazumi Chaya, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου, ο οποίος επανέφερε τη χορογραφία στο ρεπερτόριο του Alvin Ailey American Dance Theater. «Είναι διασκεδαστικό, είναι γεμάτο ενέργεια, είναι για τη ζωή που πάντα συνεχίζεται».

Members Don’t Get Weary (Παγκόσμια Πρεμιέρα)
Χορογραφία: Jamar Roberts
Μουσική: John Coltrane

Ο μεγάλος χορευτής του Ailey και πρόσφατος νικητής του βραβείου “Bessie” Jamar Roberts, κάνει το χορογραφικό του ντεμπούτο στο Μπαλέτο με ένα έργο εμπνευσμένο από τα μπλουζ. Ο Roberts λέει: “Ως απάντηση στο σημερινό κοινωνικό τοπίο της Αμερικής, το “Members Don’t Get Weary” είναι μια αφηρημένη ματιά στην κατάθλιψη του καθενός”. Με την υπόκρουση της μουσικής του θρυλικού σαξοφωνίστα και συνθέτη John Coltrane, 50 χρόνια μετά το θάνατό του, το “Members Do not Get Weary” στοχεύει να εμπνεύσει το κοινό, επιτρέποντάς του να ξεχάσει στιγμιαία την δική του “κατάθλιψη”.

Ella (2008)
Χορογραφία: Robert Battle
Μουσική: Ella Fitzgerald

Αυτός ο κωμικός χορός υψηλής ενέργειας, αρχικά δημιουργήθηκε ως σόλο, αλλά επαναπροσδιορίστηκε ως ντουέτο για τους εορτασμούς του “Night of Ailey and Jazz” το Δεκέμβριο του 2016 – εν όψει της εκατονταετηρίδας της θρυλικής τραγουδίστριας Ella Fitzgerald, τον Απρίλιο 2017. Χρησιμοποιώντας μια ζωντανή συναυλιακή ηχογράφηση της Fitzgerald με το τραγούδι “Airmail Special”, το εμβληματικό φωνητικό “πατινάζ” της Ella, παντρεύεται με υπερφυσικά γρήγορη και αστραφτερή αρθρωτή κίνηση, σε μια ακαταμάχητη περιπέτεια που αφήνει με κομμένη την ανάσα το κοινό (…και τους χορευτές).

Revelations (1960)
Χορογραφία: Alvin Ailey
Μουσική: Traditional Spirituals

Περισσότερο από ένα δημοφιλές χορευτικό έργο, το “Revelations” έχει γίνει ένας πολιτιστικός θησαυρός, αγαπημένος από γενιές θεατών. Το αριστούργημα με την υπογραφή του Alvin Ailey αντανακλά την πολιτιστική κληρονομιά των Αφρο-αμερικανών, την οποία ο Ailey θεωρούσε έναν από τους πλουσιότερους θησαυρούς της Αμερικής – «μερικές φορές θλιβερή, μερικές φορές χαρούμενη, αλλά πάντα αισιόδοξη». Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή ατμοσφαιρική μουσική, το Έργο ερευνά το συναισθηματικό φάσμα της ανθρώπινης κατάστασης, από τη βαθύτερη θλίψη μέχρι την πιο ιερή χαρά. Το να βλέπεις το “Revelations” για πρώτη φορά ή για εκατοστή, είναι μια υπερβατική εμπειρία, με το κοινό να φωνάζει, να τραγουδάει και να χορεύει στα καθίσματα από τις πρώτες κιόλας νότες του φλογερού “I Been Buked” μέχρι το “Wade in the Water” και το θριαμβευτικό φινάλε με το “Rocka My Soul in the Bosom of Abraham”.


Πρόγραμμα Β’

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/9 ΩΡΑ 16:30, ΠΕΜΠΤΗ 13/9 ΩΡΑ 21:00, ΣΑΒΒΑΤΟ 15/9 ΩΡΑ 16:30

Night Creature (1975)
Χορογραφία: Alvin Ailey
Μουσική: Duke Ellington

Συνδυάζοντας τον σύγχρονο χορό, το κλασσικό μπαλέτο και την τζαζ, το “Night Creature” είναι ένας τέλειος συνδυασμός της επιβλητικής χορογραφίας του Alvin Ailey και της λαμπρής μουσικής του Duke Ellington. Ο Duke Ellington συνέθεσε τη μαγευτική “Σουίτα Για Ορχήστρα”, το 1955 και πρόσθεσε το δεύτερο και το τρίτο μέρος, το 1963. Είχε πει ότι «τα νυχτερινά πλάσματα, αντίθετα από τα αστέρια, δεν βγαίνουν τη νύχτα. Αναδύονται – όπως ο καθένας το καταλαβαίνει αυτό – πριν έρθει η νύχτα, όταν αυτός ή αυτή θα είναι το αστέρι». Αυτό το μεγάλο έργο για χορευτικό σύνολο είναι γεμάτο από τέτοια αστέρια – περιπλανώμενα, άλματα και νυχτερινές κουκουβάγιες. Το “Night Creature” είναι το αφιέρωμα του Alvin Ailey για την τζαζ του Duke Ellington και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του.

In/Side (2008)
Χορογραφία: Robert Battle
Μουσική: Nina Simone

Τα ζωντανά συναισθήματα του “Wild is the Wind” της Nina Simone στο σόλο “In / Side” του Robert Battle. Το τολμηρό και ανεξέλεγκτο στυλ που έχει γίνει υπογραφή του, φανερώνεται σε αυτή τη σπλαχνική κραυγή της καθαρότητας. Το κομμάτι, το οποίο αρχικά του ανατέθηκε από το Dance New Amsterdam, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς “In the Company of Men”, μια γιορτή του πνεύματος των ανδρών χορευτών στη Νέα Υόρκη, υπό το πρίσμα της επιδημίας του AIDS. Το μπαλέτο ενσωματώθηκε στο ρεπερτόριο του Alvin Ailey American Dance Theatre το 2009.

Four Corners (2013)
Χορογραφία: Ronald K. Brown
Μουσική: Carl Hancock Rux, Rahsaan Roland Kirk, and Yacoub

Το “Four Corners” φέρνει στη ζωή το όραμα των τεσσάρων αγγέλων που στέκονται στις τέσσερις γωνιές της γης, κρατώντας τους τέσσερις ανέμους. Αποτελώντας έμπνευση από τους στίχους του “Lamentations” του Rux, το “Four Corners” ερμηνεύουν έντεκα χορευτές, καθώς “ανεβαίνουν” για να αναζητήσουν μια ειρηνική ζωή στην «κορυφή του βουνού». Ένα ισχυρό και γεμάτο ελπίδα ταξίδι από τη θλίψη στην αφοσίωση και το θρίαμβο.

Revelations (1960)
Χορογραφία: Alvin Aile
Μουσική: Traditional Spirituals

Περισσότερο από ένα δημοφιλές χορευτικό έργο, το “Revelations” έχει γίνει ένας πολιτιστικός θησαυρός, αγαπημένος από γενιές θεατών. Το αριστούργημα με την υπογραφή του Alvin Ailey αντανακλά την πολιτιστική κληρονομιά των Αφρο-αμερικανών, την οποία ο Ailey θεωρούσε έναν από τους πλουσιότερους θησαυρούς της Αμερικής – «μερικές φορές θλιβερή, μερικές φορές χαρούμενη, αλλά πάντα αισιόδοξη». Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή ατμοσφαιρική μουσική, το Έργο ερευνά το συναισθηματικό φάσμα της ανθρώπινης κατάστασης, από τη βαθύτερη θλίψη μέχρι την πιο ιερή χαρά. Το να βλέπεις το “Revelations” για πρώτη φορά ή για εκατοστή, είναι μια υπερβατική εμπειρία, με το κοινό να φωνάζει, να τραγουδάει και να χορεύει στα καθίσματα από τις πρώτες κιόλας νότες του φλογερού “I Been Buked” μέχρι το “Wade in the Water” και το θριαμβευτικό φινάλε με το “Rocka My Soul in the Bosom of Abraham”.

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το pressroom.alvinailey.org. Η Bank of America Merril Lynch είναι ο Χορηγός της Διεθνούς Περιοδείας του Alvin Ailey American Dance Theater.