Οι τέσσερις θεατρικές παραγωγές του Πορεία για το 2018/2019

Κείμενο: Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)

Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει 4 παραγωγές για το πρώτο εξάμηνο του φετινού χειμώνα 2018/2019. Με τρεις νέες παραγωγές (Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση, Ένα φεγγάρι για τους καταρεμένους του Ευγένιου Ο’ Νηλ,Ύψωμα 731 των) και επαναληπτική Το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση.

Η μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Πορεία στο εμβληματικό μυθιστόρημα Γιούγκερμαν σε διασκευή Στρατή Πασχάλη – μετά την παράσταση σταθμό Η μεγάλη χίμαιρα – θα ξεκινήσει στα τέλη του Νοέμβρη, με πρωταγωνιστικούς ρόλους Γιάννη Στάνκογλου, Χρήστο Μαλάκη, Ζέτα Μακρυπούλια, Θάλεια Σταματέλου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τάρλοου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κεντρικός ήρωας, ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, Ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, ένας τυχοδιώκτης που παλεύει με τα φαντάσματά του, οδηγείται μετά τη ρωσική επανάσταση στην Ελλάδα. Το παρελθόν του βαραίνει ένας φόνος, μια γυναίκα που μοιραζόταν μ’ έναν Ανθυπολοχαγό, εμπορία ναρκωτικών, κραιπάλες κάθε είδους, το ποτό, η χαρτοπαιξία, οι εκβιασμοί, οι απάτες… Δαιμόνιος και αδίστακτος, στη νέα του πατρίδα ανέρχεται κοινωνικά αποκτώντας μία σημαντική θέση στην τράπεζα, πλούτο και γόητρο, ένας «αλήτης αριστοκράτης» που κάτω απ’ τον αδυσώπητο ελληνικό ήλιο θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τον αληθινό έρωτα και με το τραγικό στοιχείο.

Ο διασκευαστής του μυθιστορήματος, Στρατής Πασχάλης, αναφέρει σε σχέση με το έργο του: «Στον “Γιούγκερμαν” η διασκευή ανασυνθέτει τα βιογραφικά γεγονότα του μυθιστορήματος σ’ ένα σκηνικό ονειρόδραμα που συνδυάζει το ρεαλιστικό και το παράδοξο, το ποιητικό και το γκροτέσκο. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Την ιδέα για κάτι τέτοιο μου την έδωσε το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος, “Τα στερνά του Γιούγκερμαν”, ένα παραλήρημα εικόνων, γεγονότων και προσώπων όπου η φαντασία δρα ελεύθερα και υπονομεύει την πραγματικότητα. Όλο το έργο είναι ένα τεράστιο φλας μπακ που καταλήγει στην αποκάλυψη ενός γεγονότος από το παρελθόν, το οποίο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης λειτουργεί συνεχώς, κάτω και γύρω από τα λόγια των βασικών ηρώων, χωρίς να φανερώνεται απόλυτα στον θεατή… Τάμερφορς, Πειραιάς, Αθήνα, Μυτιλήνη, Ακράτα, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Ευρώπη, Γκρενόμπλ… Κοσμοπολιτισμός και ρίζες, μέσα σ’ έναν ξέφρενο μα και ηδονικό εφιάλτη γεμάτο πάθη, μοναξιά, σκληρότητα, μα και βαθιά ανθρωπιά.»

 

Ιωάννα Παππά, Νικόλας Παπαγιάννης

Μετά την Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, συνεργάζεται ξανά με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου και την ομάδα Zero Gravity. Η Λαμπροπούλου αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία στο έργο του Ευγένιου Ο΄ Νηλ Ένα φεγγάρι για τους καταρεμένους σε μετάφραση Θοδωρή Τσαπακίδη και Ισμήνη Φραγκιουδάκη για 12 μόνο παραστάσεις, σε συνεργασία με την εταιρία θεάτρου Ακτίς – Μοντέρνοι Καιροί, με τους Ιωάννα Παππά, Γιάννη Νταλιάνη, Νικόλα Παπαγιάννη, Ιώκο – Ιωάννη Κοτίδη και Ντίνο ΓκελαμέρηΠρεμιέρα 1 Οκτωβρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και τέσσερα Πούλιτζερ), που παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά. Έργο γεμάτο αυτοβιογραφικά στοιχεία, μια προσωπική κατάθεση του Ο’ Νηλ, γύρω από την ταραγμένη οικογενειακή ζωή του, μια συνέχεια του αριστουργήματός του Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα. Με πυρήνα τις σπαρακτικές σχέσεις των προσώπων, η παράσταση επιχειρεί να διανοίξει έναν νέο φαντασιακό χώρο στον ρεαλισμό του Ο’ Νηλ, που θα επικοινωνεί με τις αλήθειες του καθενός μας. Στο Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, μια μέρα κωμωδίας και μια νύχτα τραγωδίας συνθέτουν ένα ευδιάθετο purgatorium και ένα πικρό paradiso.

Σίσσυ Τουμάση

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Το Ευχαριστημένο, το μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση που απέσπασε το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009, θα επαναληφθεί από 21 Σεπτεμβρίου και για 13 μόνο παραστάσεις σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, τόσο για την προσέγγιση του πρωτοτύπου και τις ερμηνείες των ρόλων, όσο και για τη συζήτηση που προκάλεσε πάνω στην καλλιτεχνική προσωπικότητα και τον ρόλο της ως οικογενειάρχη, αλλά και στη σχέση πατέρα-παιδιού εν γένει. Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας, αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας, ή απλώς μία οικογένεια. Και αν οι σκοτεινές στιγμές υπερέχουν των φωτεινών, η συμφιλίωση με το παρελθόν αποδεικνύεται ο μόνος δρόμος.

Άρης Μπινιάρης

Ο Άρης Μπινιάρης στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο Πορεία κι έπειτα από την επιτυχημένη πορεία των «Περσών» συνδημιουργεί έναν μουσικοθεατρικό μονόλογο για την αξία της ελευθερίας με την Θεοδώρα Καπράλου. Στη σκηνοθεσία ο ίδιος καθώς και στην ερμηνεία. Στη σκηνή μαζί του θα παρευρίσκονται οι Βίκτωρας Κουλουμπής, Πάνος Σαρδέλης και Χρήστος Γεωργόπουλος. Ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι του Πάρι Μέξη. Πρεμιέρα 18 Φεβρουαρίου 2019.

Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.