Oscar σε αναζήτηση τηλεθέασης, του Παναγιώτη Κριτσάκη

Τα μάθατε τα νέα για τα επερχόμενα όσκαρ;; Ναι, τα κινηματογραφικά, που δίνονται Φλεβάρη μήνα. Καλοκαιριάτικα θυμήθηκαν πόσο κακές ήταν οι τελευταίες απονομές και άρχισαν τις αλλαγές, οι οποίες δεν άρεσαν καθόλου.

Αν πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, θα δούμε πως ναι μεν τα όσκαρ μοιράζουν υποψηφιότητες και βραβεία σε ταινίες που προ εικοσαετίας δεν θα έβλεπαν ούτε με τα κιάλια το χρυσό αγαλματίδιο  (βλέπε “moonlight”, “get out”), αλλά χρόνο με το χρόνο οι τηλεθεατές περιορίζονται μόνο στους συγγενείς των υποψηφίων. Η τηλεθέαση έχει πέσει στα τάρταρα, η διάρκεια θυμίζει τηλεμαραθώνιο και η νεολαία άκουγε “the shape of water” και νόμιζε πως πρόκειται για δίαιτα. 

Οι αλλαγές λοιπόν ήταν απαραίτητες αλλά αυτό που ανακοινώθηκε δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις. Πρώτη σημαντική αλλαγή: προστίθεται μια νέα κατηγορία υποψηφιοτήτων με τίτλο “achievement in popular film”. Ναι καλά διαβάσατε, όσκαρ δημοφιλούς ταινίας! Ε; Ποιοι θα είναι εδώ ο υποψήφιοι; οι δεκάδες ταινίες της Marvel/disney που βγαίνουν κάθε χρόνο; Αυτές που σκίζουν στα Box Office ενώ καλλιτεχνικά αξίζουν όσο και μια ζωγραφιά 3χρονου παιδιού; Και αυτές που θα διεκδικούν το τίτλο της καλύτερης ταινίας θα έχουν δικαίωμα για το βραβείο της δημοφιλέστερης;; Απορίες κατακλύζουν τους απανταχού οσκαρολάτρες και απαντήσεις δεν δίνονται. Φυσικά η θύελλα είχε αρχίσει το 2008 που δεν ήταν υποψήφιος στις βασικές κατηγορίες ο “Σκοτεινός Ιππότης” του Nolanν και κορυφώθηκε φέτος με τον “Black Panther” και τα στοιχήματα που πέφτουν για την πιθανή υποψηφιότητα του. 

Δεύτερη αλλαγή στη διάρκεια. Αυστηρά σου λέει η απονομή θα διαρκεί τρεις ώρες! Κάτι τεχνικές κατηγορίες που δεν ξέρουν γιατί υπάρχουν (τύπου μιξάζ) δεν θα δίνονται στη live μετάδοση αλλά στις διαφημίσεις (να δω πώς θα το δικαιολογήσετε στην μάνα που θέλει να δει το καμάρι της να βραβεύεται).  Επίσης, για να βοηθήσω, έχω να προτείνω τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών στα θεωρία και να απειλούν όποιον νικητή τολμήσει να πει κάτι παραπάνω από ένα απλό και περιεκτικό “thank you”! 

Έχω την εντύπωση πως αυτά είναι μόνο η αρχή. Θα γίνουν πολλές αλλαγές στο μέλλον. Η Ακαδημία εδώ και καιρό επιθυμούσε να επαναφέρει την χαμένη αίγλη στα βραβεία αλλά δεν ξέρω αν ακολουθεί τον σωστό δρόμο. Φυσικά θα μου πεις, καλή και χρυσή η ποιότητα αλλά χωρίς τηλεθέαση δεν έχει χρήμα και χωρίς χρήμα πώς θα γίνει χρυσός ο όσκαρ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ