Δημήτρης Κωσταγιόλας, ένας πλανόδιος μουσικός στο κέντρο της Αθήνας

Κείμενο: Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)

Με σπουδές στην κιθάρα και τη μουσική σύνθεση στην Αγγλία, ο Δημήτρης Κωσταγιόλας, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει στους δρόμους της Αθήνας περφόρμανς – one man show. Λίγο πριν το live του στον Χώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» μου παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη και μου μιλάει για την μποέμικη μουσική των πλανόδιων μουσικών και τη συνεργασία του με τον Άρη Δαβαράκη.

Πώς από τις σπουδές σας στην κιθάρα και τη μουσική σύνθεση στην Αγγλία καταλήξατε στην μποέμικη μουσική στους δρόμους της Αθήνας; Σπουδάζοντας στην Αγγλία απολάμβανα τις σπουδές μου, ήμουν φοιτητής. Τώρα απολαμβάνω το δρόμο είμαι μαθητής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι θέμα ιδεολογίας ακόμα να υπάρχουν πλανόδιοι μουσικοί; Νομίζω ότι όλοι οι «πλανόβιοι» έχουν τα «θέματα» τους. Δεν υπάρχει κάποιο ιδεολογικό πάτημα για να «βγεις δρόμο». Βγαίνοντας συναντιέσαι με τον άλλον που μπορεί να είσαι και εσύ. Επίσης υπάρχει το ταμείο, η θήκη.

Εκτός, από τα ευχάριστα ενδεχομένως περιστατικά, όπως φλερτ, χαμόγελα, αντιμετωπίσατε ποτέ κάποιο πρόβλημα που να σας ανάγκασε να φύγετε από το μέρος στ’ οποίο βρισκόσαστε; Δεν έχει νόημα να φύγεις από κάπου αν δεν το θέλεις. Είναι θέμα αρχής που την υπερβαίνει μόνο η αστυνομική αρχή!

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα του ερχόμενου Σαββάτου στον Χώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια; Είναι 28 κομμάτια μου που επιλέξαμε με τον Άρη να σας τα πω σε μορφή stand up. H θεματολογία περιλαμβάνει αρκετές αποχρώσεις του έρωτα, το σεξ, την πολιτική, την κοινωνία, την ύπαρξη. Σε  αρκετά κομμάτια υπάρχει αυτοσχεδιασμός και διάδραση.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Άρη Δαβαράκη; Φαίνεται να έρχεστε από διαφορετικούς κόσμους. Ο Άρης εκτίμησε τα στιχάκια μου απ’ το δρόμο. Η ειλικρίνεια ακόμα κι όταν διαφωνούμε είναι ο κοινός μας κόσμος. Ο Άρης είναι «αδελφός». και μπορεί να είναι  σε πολλούς κόσμους  χωρίς να χάνει τον κόσμο του. Έξαλλου η ανθρωπινή εμπειρία είναι τόσο ξεχωριστή όσο κοινή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να αναμένουμε και στη συνέχεια δισκογραφική συνεργασία; Τίποτα δεν αποκλείεται.

Πως θα περιγράφατε τα τραγούδια σας με τρεις λέξεις; Δεν ξέρω να τα περιγράψω, τις περισσότερες φορές ούτε να τα γράψω…

Πότε είναι η καλύτερη ώρα; Δεν υπάρχει άλλος χρόνος από το παρόν και αυτό είναι γιορτή, Γιατί είναι τώρα, τώρα! Τώρα! Για κλείσιμο τώρα, είναι η καλύτερη ώρα! Ευχαριστώ για το βήμα. Σας περιμένω την Κυριακή, στις 21:00 στον Πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια»,  στην «Καλύτερη ώρα». Μια καρδούλα ένα χαμογελάκι και ένα κλείσιμο ματιού για το τέλος.