Οι εβδομαδιαίες εκδηλώσεις του Ιανού στο κέντρο της Αθήνας (18-22/9)

Μαρία Τζίτζη

Ο αγαπημένος πρώτος όροφος του Ιανού στη Σταδίου για ακόμα μία εβδομάδα μας προσκαλεί στον κόσμο της Τέχνης και της Επιστήμης. Διαβάστε συνοπτικά τις παρακάτω εκδηλώσεις από την Τρίτη 18/9 μέχρι το Σάββατο 22/9.

Παρουσίαση Βιβλίου: Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, 20:30

Μαρία Τζίτζη, «Φλαμπέ – Η εκδίκηση των αστεριών». […]Μάγειρες και οινοχόοι, δημοσιογράφοι και δοκιμαστές-κριτές αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που, αν δεν ήταν πασπαλισμένοι με τη χρυσόσκονη της φήμης, κανένας δεν θα τους αναγνώριζε. Γεμάτοι πάθη και μικρότητες αλλά και μεγαλοσύνη και γενναιότητα, ζουν φαντασμαγορικά και εντυπωσιάζουν για λίγο, όπως ακριβώς οι φλαμπέ δημιουργίες της κουζίνας οι οποίες, μόλις καεί η αλκοόλη, σβήνουν και βυθίζονται και πάλι στην αφάνειά τους.[…]

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ηλίας Μαμαλάκης (μάγειρας-γευσιγνώστης-δημοσιογράφος-συγγραφέας), Μιχάλης Ντουνέτας (executive chef-συγγραφέας), Νίκη Μυταρέα (συγγραφέας-δημοσιογράφος γεύσης και οίνου). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Συζήτηση: Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, 18:00

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ελλάδος, θέμα «Ξεκινώντας τη δική σου Επιχείρηση». Έχεις καλές ιδέες; Γιατί δε δοκιμάζεις να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση; Τι λες να τα πούμε από κοντά και να συζητήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να σε στηρίξουν σε αυτή σου την πρωτοβουλία; «Επιχείρησε» το μέλλον σου με ευρωπαϊκή στήριξη.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ως ομιλητές ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα, ο Α.Ε. Christophe Chantepy, καθώς και ο Ολλανδός Πρέσβης στην Ελλάδα, ο Α.Ε. Caspar Veldkamp.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Παρουσίαση βιβλίου – Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 18:00

Δημήτρης Χ. Λιάππης, «Ηλεκτρική ενέργεια και δίκαιο των συμβάσεων». […]Με τρόπο συστηματικό αναδεικνύονται τα δραστηριοποιούμενα στην αγορά ενέργειας πρόσωπα, ο λειτουργικός ρόλος τους, καθώς και οι μεταξύ τους δημιουργούμενες συμβατικές σχέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους μηχανισμούς αντιμετώπισης του κινδύνου αφερεγγυότητας των εμπλεκoμένων στη χονδρεμπορική και λιανεμπορική αγορά.[…]

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Πικραμμένος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.-πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Αθανάσιος Κουτρομάνος (πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.-πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης), Μιχαήλ-Θεόδωρος Μαρίνος (καθ. Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης), Μιχάλης Φιλίππου (διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας A.E.»).

Αφιέρωμα – Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, 20:30

Ο IANOS διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική δράση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίυ Κύπρου (βραβευμένο δύο συνεχείς φορές με την ύψιστη διάκριση EFFE Label της Ευρώπης για την καινοτόμα καλλιτεχνική του δράση), αποτελεί σημείο αναφοράς για την αριστεία όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στον πολιτισμό·με δραστηριότητες που κορυφώνονται στον ετήσιο «πολιτιστικό μήνα» και που, αυτήν τη χρονιά, είναι αφιερωμένος στον Μιχάλη Κακογιάννη.

Την εκδήλωση, παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κώστα Γουλιάμου, θα συντονίσει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Παρουσίαση βιβλίου – Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, 18:00

Κλειώ Σοφρά, «Πέρασε μισός αιώνας Θεέ μου…».[…]Με το πέρασμα των χρόνων καταλαβαίνουμε πως όλα αυτά που μας συντροφεύουν μας κάνουν καλύτερους. Εύχομαι όλοι κάποτε να συναντήσουν έναν πιτσιρίκο που θα τους αλλάξει τη ζωή και θα καταλάβουν πως αυτό που τους συνέβη ήταν ένα μεγάλο θαύμα.[…]

Για το βιβλίο θα μιλήσει η θεατρική συγγραφέας-βιοχημικός-φαρμακοποιός, Ντέμη Θεοφανίδου. Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.

Παιδική Εκδήλωση – Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, 11:00

Μαριλίτα Χατζημποντόζη, «Μου αρέσω!». […]Ο Φρέκο είναι ένα μικρό αρκουδάκι με μεγάλα μάτια και μεγάλες απορίες. Tου αρέσει να κάνει πολλά πράγματα. Μόνο ένα πράγμα δεν του αρέσει: ο εαυτός του…[…]

Για το βιβλίο θα μιλήσει η θεατρική συγγραφέας-βιοχημικός-φαρμακοποιός, Ντέμη Θεοφανίδου. Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.