Πέτα στα όνειρα σου: Είδαμε τον Θοδωρή Βουτσικάκη στο Φεστιβάλ ”Παρά θίν’αλός”

Κείμενο: Εύα Φίλιου (filiou75@gmail.com)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε σε μία μαγική συναυλία, σε μία συνάντηση του νέου, ταλαντούχου ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη και της καταξιωμένης στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου.

Η αγάπη του κοινού της Θεσσαλονίκης, έφερε το Θοδωρή για ακόμη μία φορά στον τόπο καταγωγής του, την Καλαμαριά και μάλιστα στο χώρο όπου ο ίδιος τραγούδησε για πρώτη φορά όταν ήταν 8 ετών.

Η εκδήλωση ήταν μέρος του Φεστιβάλ ”Παρά θίναλός” και πραγματοποιήθηκε στο Παλατάκι (Κυβερνείο), που βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα (εξού και η ονομασία του φεστιβάλ).

Θοδωρής Βουτσικάκης, Λένα Τζαμπάζη “Φεστιβάλ Παρά θίν’ αλός” @ Εύα Φίλιου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικροί και μεγάλοι, είχαν κατακλύσει το χώρο αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η συναυλία με αποτέλεσμα να μην έχουν μείνει κενές θέσεις για όλους πριν την έναρξή της. Λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, εμφανίζονται στη σκηνή οι μουσικοί κι έπειτα ο Θοδωρής Βουτσικάκης, τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε μ’ένα ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα.

Το πρόγραμμα ανθολόγησε η Λίνα Νικολακοπούλου με τραγούδια από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Σπανού, Μάνου Χατζιδάκι, Lucio Battisti, Ara Dinkjian, Νίκου Κυπουργού, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Νίκου Αντύπα και άλλων σπουδαίων ελλήνων και ξένων μουσικών – συνθετών. Κομμάτια γνωστά, τραγουδησμένα από διάσημους καλλιτέχνες που ο κόσμος έχει αγαπήσει κι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μουσική σκηνή. Το κοινό στοιχείο των περισσότερων τραγουδιών; Οι μοναδικοί στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου!

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είχε να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο: να ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια σημαντικών καλλιτεχνών και βεβαίως κέρδισε το στοίχημα με μεγάλη επιτυχία! Πραγματικά, πιστεύω ότι διαθέτει το χάρισμα να σε παρασύρει με τη φωνή του, ερμηνεύοντας με ευαισθησία αλλά και με δύναμη, μένοντας πιστός στο δικό του τρόπο προσέγγισης των τραγουδιών.

Έτσι, τραγουδώντας κομμάτια όπως για παράδειγμα το ”Πριν το τέλος” του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, δεν θύμιζε, ούτε προσπαθούσε ν’ ακουστεί σαν τον καλλιτέχνη που έκανε την πρώτη εκτέλεση, αλλά ερμήνευε με το δικό του, μοναδικό τρόπο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!

Επιπλέον, σου δίνει την αίσθηση ότι νιώθει τους στίχους, την κάθε λέξη που προφέρει και μεταδίδει στο κοινό την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα των τραγουδιών, όπως τη στιγμή που ερμήνευσε το τραγούδι ”Με το ίδιο μακό” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη ή τα ”Κίτρινα φώτα” της Δήμητρας Γαλάνη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το ακροατήριο ενώθηκε και με μία φωνή τραγουδούσε μαζί του σπουδαία κομμάτια που αρχικά ερμήνευσε  η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, όπως το ”Ανθρώπων έργα”, ”Κυκλοφορώ και οπλοφορώ”, ”Η σωτηρία της ψυχής”, ”Ήτανε μια φορά” του Νίκου Ξυλούρη αλλά και το υπέροχο τραγούδι ”Προσωπικά” της Ελένης Δήμου.

Άλλοτε πάλι, με μία θετική αύρα μετέδιδε την ενέργεια στο κοινό που χειροκροτούσε στο ρυθμό των τραγουδιών, όπως στο κομμάτι ”Ο Αχιλλέας Αστροναύτης”.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να τραγουδήσει για την πόλη όπου μεγάλωσε, τη ”Θεσσαλονίκη” του Γιάννη Κούτρα αλλά κι ένα τραγούδι σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή, τη ”Νεράιδα” που περιλαμβάνεται και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή με τίτλο ”Αισθηματική ηλικία”.

Θοδωρής Βουτσικάκης “Φεστιβάλ Παρά θίν’ αλός” @ Εύα Φίλιου

Μία από τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς ήταν αναμφίβολα όταν ο Θοδωρής μάς παρουσίασε ακυκλοφόρητα τραγούδια στα ελληνικά από την επερχόμενη δισκογραφική του δουλειά. Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι ”Πέτα στα όνειρά σου” (του οποίου η μουσική προέρχεται από το soundtrack της μίνι σειράς ”Il treno per Istanbul”) και το ”Άστρο του παραδείσου” (στα ιταλικά ”Na serenata a ponte”) αποτελούν μουσικές συνθέσεις του βραβευμένου Ιταλού συνθέτη Nicola Piovani, ενώ τους στίχους υπογράφει η ανεπανάληπτη Λίνα Νικολακοπούλου. Η καθηλωτική μουσική, σε συνδυασμό με τους αισθαντικούς στίχους, τη βελούδινη φωνή του υπέροχου ερμηνευτή με τη συνοδεία του ταλαντούχου βιολιστή Αντώνη Σουσάμογλου, δημιούργησαν τον τέλειο συνδυασμό που μας ταξίδεψε και μέσα σε λίγα λεπτά ”πετάξαμε στα όνειρά μας”!

(Κρίνοντας από τα δείγματα που μας χάρισαν απλόχερα στη συναυλία ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου σε μουσική Nicola Piovani, ο νέος δίσκος που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, δεν θα μας απογοητεύσει)

Όσον αφορά τη σκηνική παρουσία, ήταν απλή, όπως ταίριαζε στην περίσταση, χωρίς καμία υπερβολή χάριν εντυπωσιασμού. Πίσω από τον τραγουδιστή, προβάλλονταν σε μία οθόνη κίνουμενες εικόνες και βίντεο που σχεδίασε η ομάδα του Fly Theatre, μέσα απαραίτητα για να στηρίξουν τα τραγούδια και να μας παρακινήσουν να ακολουθήσουμε το Θοδωρή στο μουσικό του ταξίδι.

Παράλληλα, ο ήχος ήταν εξαιρετικός, ενώ οι ταλαντούχοι μουσικοί Γρηγόρης Σημαδόπουλος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Λένα Τζαμπάζη, Στέλλα Τέμπρελη ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες κάθε τραγουδιού παρουσιάζοντάς τα με μία νέα, πιο σύγχρονη μορφή. Ιδιαίτερα όμορφη ήταν η στιγμή που κλήθηκε στη σκηνή ο κορυφαίος σολίστ Αντώνης Σουσάμογλου που συνόδευσε με το βιολί του το Θοδωρή σε μερικά τραγούδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ο ερμηνευτής κάλεσε στη σκηνή τη Λίνα Νικολακοπούλου και τραγούδησαν μαζί δύο κομμάτια, το ”Έλα κι άναψε το φως” του Μανώλη Μητσιά και της Δήμητρας Γαλάνη, αλλά και το ”Κοίτα μια νύχτα” που πρώτη φορά ερμήνευσε η Χάρις Αλεξίου.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι ο Θοδωρής Βουτσικάκης μάς θύμισε τι θα πει καλή, ποιοτική μουσική και με την καθαρή φωνή του, κατάφερε να μας παρακινήσει να πετάξουμε ψηλά στα όνειρά μας, να τα αγγίξουμε, να αναπολήσουμε, να αγαπήσουμε.

Σίγουρα άξιζε να βρεθεί κανείς σ’αυτή τη συναυλία, καθώς απολαύσαμε κάθε της λεπτό κι αυτό ήταν εμφανές στα ευχαριστημένα πρόσωπα και στις χαρούμενες εκφράσεις του κοινού όταν η εκδήλωση τελείωσε.

Ακολουθήστε το Tetragwno.gr στο Facebook, το Twitter και το Instagram.