Τελετή έναρξης 53ων Δημητρίων

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’) στις 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Σε μια βραδιά εγκαινίων αντάξια του θεσμού, ένας εμβληματικός χώρος τόσο για την πόλη, όσο και για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί μια εκδήλωση γεμάτη μουσική, γεύσεις και χρώματα, που θα ξεδιπλωθεί μέσα από δράσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών και με καλεσμένους από όλο τον κόσμο. Τα λιμάνια της Μεσογείου, σταθμοί κομβικοί για την ιστορία της περιοχής, τρεις τόποι ανταλλαγής ιδεών, κουλτούρας και πληθυσμών, γιορτάζουν στον ειδικά σκηνογραφημένο χώρο από τον εικαστικό Μάριο Teriade – Ελευθεριάδη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια μεγάλη συναυλιακή εξέδρα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα μοιραστεί τη σκηνή με τον διάσημο πιανίστα και συνθέτη Faraj Suleiman και το κουαρτέτο του. Ειδικότερα, στη συναυλία συμμετέχουν ως σολίστες οι Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου στο τραγούδι, ο Κώστας Τσούγκρας στο ακορντεόν και ο Παναγιώτης Κουντούρης στο electone. Θα παρουσιαστούν τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με θέμα τη θάλασσα και τα λιμάνια της, σε διασκευές και ενορχηστρώσεις του Παναγιώτη Δημόπουλου. Στο πρώτο μέρος τη σκυτάλη στο πιάνο παίρνει ο επίσης βασικός σολίστ της συναυλίας, φημισμένος παλαιστίνιος πιανίστας και συνθέτης Faraj Suleiman, συνοδεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας πάνω στην μουσική του Μάνου Χατζηδάκη. Στην συνέχεια η ορχήστρα συμπράττει με τον συνθέτη και το κουαρτέτο του. Ο Faraj διασκευάζει για την Σ.Ο.Δ.Θ. τις συνθέσεις του, εμπνευσμένες από την αραβική κουλτούρα και την παράδοση της Jazz.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με τους ξεχωριστούς Tarabband, ένα εξαμελές σχήμα που δημιουργήθηκε από την Αιγύπτια -Iρακινή Nadin Al Khalidi και τον Σουηδό Gabriel Hermansson. Ο ήχος τους ξεκινά συμβολικά από τον ευρωπαϊκό Βορρά, για να καταλήξει στη μουσική μήτρα της ανατολικής Μεσογείου. Βάση τους είναι η μουσική παράδοση της περιοχής, αλλά μιλάνε για το σήμερα με σύγχρονο και πολιτικό τρόπο, με πρωταγωνίστρια τη Nadin που τραγουδάει και γράφει τους στίχους των πρωτότυπων κομματιών τους.

Η γαστρονομία θα δώσει τη δική της πινελιά στο event, με εδέσματα της Μακεδονικής γης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το d.j. set από τον αγαπημένο Νίκο Τερζόγλου θα δώσει στην εκδήλωση τον πολυπολιτισμικό, πανηγυρικό ρυθμό της.

Συνδιοργάνωση: Ο.Λ.Θ., Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Σε περίπτωση άσχημου καιρού η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι.