59ο ΦΚΘ: Μαθήματα ζωής

Freshmen / Πρωτοετείς του Τομά Λιλτί

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο αφιέρωμα «Μαθήματα Ζωής» το οποίο θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και περιλαμβάνει ταινίες που, με κοινό άξονα την εκπαίδευση, παραδίδουν πολύτιμα και οικουμενικά μαθήματα ζωής με τρόπο όχι διδακτικό, αλλά απόλυτα ουσιαστικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εκπαίδευση είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο». Νέλσον Μαντέλα

Πρόκειται για πέντε ταινίες που προβάλλονται σε πρεμιέρα στην Ελλάδα και διερευνούν τον κοινωνικό ρόλο της εκπαίδευσης, σε διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής: Ο εφηβικός έρωτας που γεννιέται στα θρανία, τα αξέχαστα φοιτητικά χρόνια, γεγονότα που σημαδεύουν τη μαθητική ζωή, αλλά και ένα φαινόμενο των καιρών, το διαδικτυακό bullying.

Οι ταινίες:

Γιγαντιαίοι μικροί του Κιθ Μπέρμαν (Καναδάς): Δυο κολλητοί έχουν την τέλεια εφηβική ζωή: είναι όμορφοι, με κατακτήσεις και οι πιο δημοφιλείς του σχολείου. Όλα όμως θα αλλάξουν το βράδυ που ο ένας από αυτούς γιορτάζει τα 17α γενέθλιά του: ένα ατύχημα ανατρέπει τα πάντα. Μια ιστορία ενηλικίωσης για την αγάπη χωρίς ταμπέλες και περιορισμούς, με τους Κάιλ Μακ Λάχλαν, Μαρία Μπέλο και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιότη του Φιλίπ Λεσάζ (Καναδάς): Η ταινία ζουμάρει στην οδύνη και την ηδονή της πρώτης αγάπης, που γεννιέται -και πεθαίνει- εντός και εκτός των τειχών του σχολείου. Ο 16χρονος Γκιγιόμ, εσωτερικός σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο, συνειδητοποιεί τα αισθήματά του για τον κολλητό του. Ταυτόχρονα, η 18χρονη ετεροθαλής αδελφή του Σαρλότ βιώνει την πρώτη της ερωτική απογοήτευση. Και η ζωή συνεχίζεται…

Παρισινή εκπαίδευση του Ζαν Πολ Σιβεράκ (Γαλλία): Ένας νέος από τη γαλλική επαρχία καταφτάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει κινηματογράφο στη Σορβόνη. Και, φυσικά, εκπαιδεύεται σε όλες τις δοκιμασίες της τέχνης, της φιλίας, του έρωτα και του πολιτικού ιδεαλισμού. Μια αυτομυθοπλαστική ταινία-φόρος τιμής στη Μέκκα της κινηματογραφικής μυθολογίας στην Ευρώπη.

Πρωτοετείς του Τομά Λιλτί (Γαλλία): Ο Αντουάν ξεκινά το πρώτο έτος της ιατρικής για… τρίτη φορά. Ο Μπενιαμίν μόλις αποφοίτησε από το λύκειο, και βρίσκεται κι αυτός πρωτοετής φοιτητής. Μαζί  ζουν τη φοιτητική ζωή με όλα της τα σκαμπανεβάσματα, ψάχνοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στο διάβασμα και τα πάρτι, την απελπισία για το τώρα και φυσικά την ελπίδα για το αύριο.

Σκουριά του Άλι Μουριτίμπα (Βραζιλία): Η 16χρονη Τάτι είναι μια συνηθισμένη έφηβη που αγαπά τα social media και φλερτάρει με τον νέο, μυστηριώδη συμμαθητή της. Όμως όταν διαρρέει στο σχολείο ένα προσωπικό βίντεο με τον πρώην της, τότε ξεσπά γι΄ αυτή μια κόλαση με τραγικές συνέπειες. Μια ταινία επίκαιρη όσο ποτέ, με τη ματιά ενός σκηνοθέτη που είχε εργαστεί για χρόνια ως δάσκαλος.

Όλοι οι χώροι προβολής του αφιερώματος «Μαθήματα ζωής» είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία.

Το αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

  • Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,

  • Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

  • Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και

  • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» χρηματοδοτεί αφιέρωμα.