8+1 θεατρικές πρεμιέρες τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Γράφει ο Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλησιάζοντας στα μέσα του μήνα ο θεατρικός αναβρασμός έφτασε με τις καινούργιες παραγωγές που τους προηγούμενους μήνες οι συντελεστές τους προετοιμάζονταν. Ως σερβιτόρος θα σας αναδείξω τα εδέσματα του θεατρικού μενού για να ξεκαθαρίσετε λιγάκι την πείνα σας. Αλλά ο σκοπός του άρθρου δεν είναι η φλυαρία του γράφοντος, αλλά οι προτάσεις του φετινού φθινοπώρου στα στέκια της μικρής μας Αθήνας. Σημειώστε 8+1 θεατρικές πρεμιέρες για τον μήνα Οκτώβριο, παιδιά του Ζυγού και του Σκορπιού. Πάμε, λοιπόν!

  • Χοηφόροι, του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Φαναριώτη με τους Λάζαρο Βαρτάνη, Άρη Λάσκο, Δήμητρα Μητροπούλου και Ειρήνη Φαναριώτη. Σε βίντεο εμφανίζεται η Αμαλία Μουτούση.

Το δεύτερο κατά σειρά έργο τραγωδίας της τριλογίας Ορέστεια παρουσιάζεται σε κλειστό χώρο, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Η ομάδα Terre de Semis έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο. Έχοντας ήδη ασχοληθεί σε βάθος, σε προηγούμενες παραστάσεις της, με τις τεχνικές της αφήγησης και την αναπαράσταση σε μορφή χορικών, αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τον πυρήνα και την αφετηρία του Θεάτρου και της έννοιας του Χορού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ορέστης, καταφθάνει ως σωτήρας του οίκου, αποφασισμένος να τιμωρήσει το φόνο του πατέρα του, με εντολή του Απόλλωνα. Θα υποφέρει όμως από το βάρος της μητρικής εξόντωσης. Θα επικαλεστεί το Θείο Δίκαιο. Τη στήριξή του, ζητά εξαρχής κι ο Χορός, με τον ερχομό του σωτήρα και την ελπίδα του για μια αλλαγή.

Πρεμιέρα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο του Νέου Κόσμου

  • Ο συγγραφέας του Τιμ Κράουτς σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη με τους Γιώργο Στριφτάρη, Στέλιο Ψαρουδάκη, Άννα Αθηνά Κολιοφώτη και Άρη Κυπριανού.

Ένα έργο που μιλάει για τη βία, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, και κυρίως, για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή από τη θεατρική ομάδα «ProvaT.O.». Η παράσταση συνίσταται για ηλικίες 18+.

Μιλάει για την ευθύνη μας ως θεατές απέναντι σε αυτό που επιλέγουμε και μας αρέσει να βλέπουμε, όσο δυσάρεστο, όσο βίαιο, όσο σοκαριστικό κι αν είναι. Είναι μία ιστορία ελπίδας, βίας και εκμετάλλευσης. Μία θεατρική εμπειρία που δεν αφήνει κανένα να γλιτώσει, ανοίγοντας τα μάτια των θεατών και δείχνοντάς τους αυτό που θα έπρεπε να βλέπουν ήδη, το αυτονόητο: Όλοι έχουμε επιλογή». Ένα έργο γραμμένο από τον «Πιραντέλο της Μεγάλης Βρετανίας».

Πρεμιέρα την Τετάρτη10 Οκτωβρίου 2018, Πολυχώρος Vault
  • Δούλες, του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις με τους Δημήτρη Ήμελλο, Κώστα Μπερικόπουλος και Αργύρη Ξάφη.

Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα.

Τρεις έμπειροι ηθοποιοί-δούλοι του κοινού παίζουν τις Δούλες σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν την επιθυμία της μεσαίας τάξης για μελό: να το βλέπει, να το βιώνει, να το απολαμβάνει… Μια μεταφορά για την τέλεια υποδούλωση. Δούλες δέσμιες της ζήλειας και των φαντασιώσεών τους, ηθοποιοί φυλακισμένοι στους ρόλους τους και δέσμιοι της προσδοκίας του κοινού, άντρες φυλακισμένοι στα γυναικεία τους ρούχα και ψιμύθια. Οι θεατές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του θεάτρου. Το νόημα χάνεται. Η εξέγερση είναι αδύνατη.

Πρεμιέρα την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο του Νέου Κόσμου
  • Αν υπάρχει δεν το έχω βρει του Νικ Πέιν σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου με τους Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρία Λεκάκη, Αγγελική Γρηγοροπούλου και Δημήτρη Πασσά.

Τέσσερις πρωταγωνιστές της «ακατάστατης», αξιαγάπητης κωμωδίας που θέτει πολλά ερωτήματα και βάζει στο μικροσκόπιο την πάλη με την ερώτηση για το αν η δική μας ζωή αξίζει περισσότερο από κάποια άλλη για να διασωθεί ή όχι.

Ο Βρετανός συγγραφέας έχει την καταπληκτική ικανότητά να «μπλέκει» τον μικρόκοσμο με το σύμπαν, φέρνοντας στο φως πώς η κατάσταση του πλανήτη και η κατάσταση μιας οικογένειας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καθορίζουν η μία την άλλη.

Πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, Θεάτρο Βρετάνια
  • Ο Τζόαν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί, βασισμένο στο έργο του Ντάριο Φο σε σύλληψη, μετάφραση και διασκευή των Ginger Creepers σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη με τον Χρήστο Καπενή.

Με αφετηρία τις περιπέτειες του Τζόαν Παντάν  του Ντάριο Φο και σε συνδυασμό με την οπτική των Ginger Creepers, η προσωπική διαδικασία αναζήτησης αποτελεί κύριο μέρος του αποτελέσματος.  Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές λαμβάνουν μέρος σε ένα νοητό και πολύπλευρο ταξίδι προσωπικής αναζήτησης που μπορεί να είναι από την Ισπανία προς τον Νέο Κόσμο, από την σημερινή κοινωνία προς την Αμερική των Ινδιάνων, ή από ένα άτομο προς ένα άλλο. Έτσι, μέσα από το καυστικό χιούμορ του νομπελίστα συγγραφέα δημιουργείται ταυτόχρονα ένα σύστημα προσωπικών και οικουμενικών αποικιών.

Πρεμιέρα την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, Ξενοδοχείο Μπάγκειον 
  • Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους του Ευγένιου Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου με τους ​Ιωάννα Παππά, Γιάννη ΝταλιάνηΝικόλα Παπαγιάννη, Ιώκο – Ιωάννη Κοτίδη και Ντίνο Γκελαμέρη.

Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και τέσσερα Πούλιτζερ), που παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά. Έργο γεμάτο αυτοβιογραφικά στοιχεία, μια προσωπική κατάθεση του Ο’ Νηλ, γύρω από την ταραγμένη οικογενειακή ζωή του, μια συνέχεια του αριστουργήματός του Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα. Με πυρήνα τις σπαρακτικές σχέσεις των προσώπων, η παράσταση επιχειρεί να διανοίξει έναν νέο φαντασιακό χώρο στον ρεαλισμό του Ο’ Νηλ, που θα επικοινωνεί με τις αλήθειες του καθενός μας. Στο Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, μια μέρα κωμωδίας και μια νύχτα τραγωδίας συνθέτουν ένα ευδιάθετο purgatorium και ένα πικρό paradiso.

Πρεμιέρα την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Πορεία
  • Cock του Μάικ Μπάρτλετ σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη με τους Δημήτρη Μακαλιά, Φωτεινή Αθερίδου, Ηλία Μουλά και  Αλέξανδρο Καλπακίδη.

Μία κωμική ιστορία ενός ιδιαίτερου τριγώνου, που σχηματίζεται αναπάντεχα όταν ένας ομοφυλόφιλος άντρας γνωρίζει και ερωτεύεται μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να νιώθει απόλυτα διχασμένος. Το «Cock» αναφέρεται με τολμηρό τρόπο στο ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας, αποτελώντας ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στον σημερινό άνθρωπο.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 2011 σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Πρεμιέρα τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στο θέατρο Αθηνών
  • Ξύπνα Βασίλη του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με τους Γιώργο Γάλλο, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Στέφανο Πίττα, Κωνσταντίνο Σεβδαλή, Λυδία Τζανουδάκη, Έλενα Τοπαλίδου και Αινεία Τσαμάτη.

Ο σκηνοθέτης με ματιά σύγχρονη αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με το σφίξιμο στο στομάχι και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα.

Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα, όμως, η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

Πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, Εθνικό θέατρο – Σκηνή Νίκος Κούρκουλος
  • Reigen, Δέκα διάλογοι για το Σεξ του Άρτουρ Σνίτσλερ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen με τους Δανάη Σκιάδη και Νίκο Πουρσανίδη.

Μια περίτεχνη σκυταλοδρομία ερωτικών συνευρέσεων, όπου οι ήρωες κινούνται πέραν της κοινωνικής τους θέσης και της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης,  δημιουργώντας ένα κύκλο διαδοχικών ιστοριών, που σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας ολόκληρης κοινωνίας.

To Reigen γράφτηκε το 1897, εκδόθηκε το 1903 και στη συνέχεια απαγορεύτηκε ως προκλητικό και αιρετικό. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή. Ακόμα και ο Φρόιντ παραδέχθηκε πως ο Σνίτσλερ, «καίτοι δεν διέθετε τα επιστημονικά εργαλεία, έψαυσε τα μύχια της σεξουαλικότητας».

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό με τον τίτλο «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα».

Πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, θησείον – ένα θέατρο για τις Τέχνες 

Εν αναμονή… και τα λέμε ξανά τον Νοέμβριο!