Χρόνια πολλά, Nana!

Επιμέλεια: Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)

Η Νάνα Μούσχουρη γεννήθηκε (σαν σήμερα) στις 13 Οκτωβρίου του 1934. Μια ζωή γεμάτη επιτυχίες, πολλή αγάπη και δόξα για την ερμηνεύτρια από τα Χανιά της Κρήτης που κατάφερε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις τους Beatles και τον Έλβις Πρίσλεϊ. Οι πωλήσεις των δίσκων της να ξεπερνούν τα 300.000.000 αντίτυπα και να θεωρείται μία από τις πιο εμπορικές τραγουδίστριες όλων των εποχών.

Η γνωριμία της με τον Μάνο Χατζιδάκι στα τέλη του ’60 της δίνει το πρώτο εισιτήριο για να διεκδικήσει και τελικώς να κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Α’ Φεστιβάλ Τραγουδιού με το τραγούδι Κάπου υπάρχει η αγάπη μου. Δεύτερο και καθοριστικό εισιτήριο που της έδωσε το μεγάλο βήμα – το διαβατήριο κοινώς – για τη διεθνή καριέρα ήταν το 1960 με τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού στη Βαρκελώνη κερδίζοντας το πρώτο βραβείο με το τραγούδι του Κώστα Γιαννίδη, Ξύπνα, αγάπη μου.

Η μεγάλη επιτυχία όμως θα έρθει από τη Γερμανία με το τραγούδι του Χατζιδάκι Weisse Rosen aus Athen που θα το τραγουδήσει με γερμανικούς στίχους και οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 1.500.000 αντίτυπα με το ίδιο τραγούδι να γράφεται και στα αγγλικά συστήνοντας την σε όλο τον κόσμο.

Έχει τραγουδήσει πάνω από 1.500 τραγούδια σε επτά γλώσσες και στη Γαλλία θεωρείται η  γυναίκα με τους περισσότερους χρυσούς δίσκους, από το 1974.

Το 2013 έλαβε τον τίτλο Αξιωματικός και Ιππότης του Εθνικού Τάγματος του Κεμπέκ.

Η τελευταία συναυλία που έδωσε στην Ελλάδα ήταν φέτος στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μια συγκινητική αποτίμηση έχοντας διαγράψει μία αξιομνημόνευτη καριέρα 60 χρόνων. Μάλιστα, μέρος των εσόδων της συναυλίας διατέθηκε για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, του οποίου η διεθνής ερμηνεύτρια, που το 2017 ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης για την ΕΛΠΙΔΑ», είναι αρωγός από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του, το 1990.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: